Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top

Boijmans bij de Buren

Tijdens de komende renovatie en vernieuwing van Museum Boijmans Van Beuningen blijft de collectie zichtbaar en toegankelijk in Rotterdam.

De internationale collectie van Museum Boijmans Van Beuningen waaiert uit over Rotterdam. Zo’n 500 topstukken vinden bij acht buurlocaties in elf fantastische tentoonstellingen een plek onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’. Bij de gastlocaties ontstaan nieuwe dwarsverbanden en ontmoetingen tussen de collectie van Boijmans en die van de buur. Zo laat het Maritiem Museum een selectie zeegezichten zien en komen topstukken van onder andere Kandinsky terecht bij het Chabot Museum aan de overkant van de straat. Zo hoef je de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen niet te missen tijdens de renovatie van het museumgebouw. 'Boijmans bij de Buren' wordt mogelijk gemaakt door stichting droom en daad.

Kunsthal Rotterdam

Eugène Delacroix, Dansende Marokkaan, 1832, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
Eugène Delacroix, Dansende Marokkaan, 1832, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam Meer informatie
Camille Pissarro, Les Coteaux d'Auvers, 1882, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
Camille Pissarro, Les Coteaux d'Auvers, 1882, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam Meer informatie

Picasso op Papier: 8 februari 2019 - 12 mei 2019
De duizelingwekkende verbeelding van Piranesi: 25 mei 2019 - 1 september 2019
Meesterlijk!: 7 december 2019 - 29 maart 2020

Heel 2019 besteedt de Kunsthal Rotterdam aandacht aan collectie van zijn buur Museum Boijmans Van Beuningen. De reeks van drie tentoonstellingen bevat twee prachtige presentaties met hoogtepunten uit de wereldbefaamde prentencollectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Met ‘Picasso op papier’ trapt de Kunsthal het burenproject af met wonderschone, kleurrijke prenten van de beroemde Spaanse kunstenaar. Daarna volgt het werk van Giovanni Battista Piranesi (1720-1778); de grootste prentkunstenaar van zijn tijd. De serie wordt compleet gemaakt met een tentoonstelling met hoogtepunten uit de collectie van Boijmans.

Lees meer

Chabot Museum

Piet Mondriaan, Compositie met kleurvlakjes, 1917, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Piet Mondriaan, Compositie met kleurvlakjes, 1917, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie
Wassily Kandinsky, Grosse Studie, 1914, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Wassily Kandinsky, Grosse Studie, 1914, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie

Branding Rotterdam: 19 maart 2019 - 1 september 2019
Kunst stelt alles voor: 24 maart 2020 - 20 september 2020

Zowel Chabot Museum als Museum Boijmans Van Beuningen besteden aandacht aan 100 jaar Bauhaus. Daarnaast versterken zij in het voorjaar van 2019 met Boijmans bij de Buren deze tentoonstellingen met ‘Branding Rotterdam’. Een presentatie gewijd aan de kunstenaarsvereniging ‘De Branding’ die tijdens het Interbellum van 1917-1926 actief was. Door hun connecties met o.a. Paul Citroen en Kurt Schwitters vormden zij een belangrijke schakel in de ontwikkelingen van de moderne kunst aan het begin van de vorige eeuw. Een roerige tijd in Rotterdam die gedomineerd werd door kunstenaarsinitiatieven en kunsthandel. Een beeldbepalende periode ruim een decennia voor de komst van Museum Boijmans op zijn huidige plek aan het Museumpark.

De tweede tentoonstelling voor Boijmans bij de Buren bij het Chabot Museum concentreert zich op het internationaal expressionisme. Van de voorlopers tot de hoogtijdagen en de naoorlogse invloeden in het Abstract Expressionisme en CoBrA. De collecties van het Chabot Museum en Museum Boijmans Van Beuningen komen op een sublieme manier samen in de bijzondere museumvilla uit de periode van het Nieuwe Bouwen.

Lees meer

Belasting & Douane Museum

Jan Havicksz. Steen, 'Soo gewonne, soo verteert', 1661, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Jan Havicksz. Steen, 'Soo gewonne, soo verteert', 1661, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie
Anthony Grill, zoutvat, 1646, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Anthony Grill, zoutvat, 1646, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie

Samensmeden. Meesters in Zilver: 16 maart 2019 - 17 januari 2021

Zilver smeedt de collecties van Museum Boijmans Van Beuningen en het Belasting & Douanemuseum samen tijdens ‘Boijmans bij de buren’. Prachtige zilveren bekers, tabaksdozen en zoutvaten verhuizen van het Museumpark naar de Parklaan. En worden daar ondersteboven gepresenteerd, zodat de belastingtekens zichtbaar worden. Zo wordt het verhaal verteld over belastingheffing op zilver. In samenhang met schilderijen waarop zilver is te zien, zoals het wereldvermaarde werk ‘Soo gewonne, soo verteert’, 1661 van Jan Steen, wordt de collectie van Boijmans in een hele nieuwe context tentoongesteld.

Lees meer

Stedelijk Museum Schiedam

Rothko en ik: 16 maart 2019 – 22 maart 2020

Op slechts 6 metrohaltes van Rotterdam blijft 1 van de 2 Rothko’s in Nederlands kunstbezit zichtbaar tijdens de renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen. Grey, Orange on Maroon, No.8 krijgt een tijdelijk thuis in het Stedelijk Museum Schiedam. Het werk is daar op een nieuwe manier te ervaren. Hoe is het om er helemaal alleen voor dit kunstwerk te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kun je dat zelf ervaren. Je mag in je eentje zonder telefoon één van zijn topstukken bekijken, het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Lees meer
Stedelijk Museum Schiedam
Foto: Aad Hoogendoorn.

Wereldmuseum

Remix Rotterdam. Boijmans x Wereldmuseum: nader te bepalen

Boijmans bij de Buren daagt bezoekers bij het Wereldmuseum uit om op een andere manier naar de collectie van Boijmans te kijken. Door het samengaan van beide museumcollecties wordt inzicht gegeven in de wereld waarin de objecten zijn ontstaan. De combinatie van historische en hedendaagse vormgeving, etnografica en beeldende kunst is spannend en maakt onbekende geschiedenissen zichtbaar. Zo illustreert de blauwwitte Syrische zalfpot die door Jan Van Eyck is geschilderd op ‘De Drie Maria’s aan het Graf’ uit ca. 1425 wat voor uitwisseling er was in de wereld. Het is het vroegst bekende voorbeeld van Arabisch aardewerk dat is uitgebeeld in de Europese beeldende kunst.

Lees meer
Wereldmuseum
Jean-Michel Basquiat, Untitled (Zonder titel), 1982, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam Meer informatie

Museum Rotterdam

Kees van Dongen, La commode (Interieur met gele deur), ca. 1910, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Kees van Dongen, La commode (Interieur met gele deur), ca. 1910, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie
George Hendrik Breitner, In het atelier, 1883, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
George Hendrik Breitner, In het atelier, 1883, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie

Ateliergeheimen van Rotterdam: 14 december 2019 - 19 april 2020

Museum Rotterdam laat je kennis maken met zes schilders die van de 17e tot de 20e eeuw in Rotterdam werkten. Aan de hand van steeds twee werken en diverse rekwisieten en modellen leer je de ateliergeheimen van Hendrick Sorgh, Pieter de Hooch, Nicolaes Muys, George Breitner, Kees van Dongen en Dolf Henkes kennen. Bij welke leveranciers kwamen zij voor hun benodigdheden? Wie stond model? Door het samenbrengen van de collectie van Museum Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen geven de tentoongestelde schilderijen en rekwisieten allerlei achtergrondverhalen prijs over hun Rotterdamse makers.

Lees meer

Maritiem Museum

Willem van de Velde (II), Havenhoofd met schepen en een vertrekkend jacht, 1673, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Willem van de Velde (II), Havenhoofd met schepen en een vertrekkend jacht, 1673, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie
Paul Signac, Le port de Rotterdam (De haven van Rotterdam), 1906, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Paul Signac, Le port de Rotterdam (De haven van Rotterdam), 1906, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie

Maritieme Meesterwerken: 17 oktober 2020 - 4 september 2022

Sublieme zeegezichten van de 16e tot de 21e eeuw vinden hun thuishaven in het Maritiem Museum tijdens Boijmans bij de Buren. In een mix en match van schilderijen met onder meer de scheepsmodellen uit de collectie van het Maritiem Museum ontstaat een tentoonstelling waarin de kunstgeschiedenis en de maritieme geschiedenis samenvloeien. Woeste wateren, zeevaartgeschut, maar ook rivier- en havengezichten of schepen in het ijs vinden hun plaats in de tentoonstelling. Beroemde zeeschilders als Willem van de Velde de Oude in de Gouden Eeuw tot 19e-eeuwse meesters als Claude Monet en hedendaags werk van Bas Jan Ader passeren de revue.

Lees meer

Transit Boijmans Van Beuningen

Vanaf 2019 gaat het museum de noodzakelijke renovatie in. In die Transit-periode trekt het museum de stad Rotterdam en de wereld in om publiek te raken met zijn internationale topcollectie. Acht buurlocaties in de stad hebben sinds 8 februari een unieke samenwerking onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’. In elf verrassende tentoonstellingen houden zij uiteenlopende collectiestukken bezoekbaar. Boijmans opereert daarnaast in het buitenland, met reizende tentoonstellingen. Vanaf schooljaar 2019 maakt het museum Rotterdamse scholieren bekend met échte collectiestukken met ‘Boijmans in de Klas’. Ondertussen vordert de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld dat in begin 2021 opent en waar de 151.000 kunstwerken veilig worden getoond en verzorgd.

'Boijmans bij de Buren' is een samenwerking van: