Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top

Boijmans bij de Buren

De collectie van Museum Boijmans Van Beuningen waaiert uit over Rotterdam en Schiedam. Zo’n 500 topstukken vinden, onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’, bij acht buurlocaties een plek in elf bijzondere tentoonstellingen.

Bij de gastlocaties ontstaan nieuwe dwarsverbanden en ontmoetingen tussen de collectie van Boijmans en die van de buur. Zo laat het Maritiem Museum vanaf 2020 een selectie zeegezichten zien en zijn topstukken van meer dan twintig kunstenaars uit vijf eeuwen – van Hendrick Goltzius tot Jean-Michel Basquiat – te zien in de Kunsthal Rotterdam. Zo hoef je de collectie niet te missen tijdens de renovatie van het museumgebouw.  ‘Boijmans bij de Buren’ wordt mogelijk gemaakt door stichting droom en daad.

Tijdelijke sluiting buurlocaties

In lijn met het landelijke beleid met betrekking tot het coronavirus sluiten de buren tijdelijk hun deuren voor het publiek tot en met 6 april 2020. 

Meesterlijk! – Kunsthal Rotterdam

Tot en met 29 maart 2020

Met de tentoonstelling ‘Meesterlijk!’ presenteert de Kunsthal Rotterdam een groots overzicht van vier eeuwen schilderijen en tekeningen van beroemde meesters als Rembrandt, Rubens, Van Gogh, Delacroix, Pissarro, Saenredam, Goltzius en Basquiat. Ruim 130 werken uit de collectie Museum Boijmans Van Beuningen belichten de bijzondere wisselwerking tussen schilder- en tekenkunst en laten de liefde zien van de grote meesters voor tekenen. De tekeningen lijken je dichterbij de kunstenaar te brengen en zijn vaak veel vrijer en intiemer dan de schilderijen die we van deze meesters kennen. ‘Meesterlijk!’ toont het grote meesterschap van kunstenaars die in beide kunstvormen uitmuntten. Zo kan de bezoeker steeds het geschilderde en getekende werk van een kunstenaar vergelijken.

Lees meer
Camille Pissarro, Les Coteaux d'Auvers, 1882, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
Camille Pissarro, Les Coteaux d'Auvers, 1882, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam Meer informatie
Eugène Delacroix, Dansende Marokkaan, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Bruikleen: Stichting Museum Boijmans Van Beuningen 1940 (voormalige collectie Koenigs).
Eugène Delacroix, Dansende Marokkaan, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Bruikleen: Stichting Museum Boijmans Van Beuningen 1940 (voormalige collectie Koenigs). Meer informatie

Ateliergeheimen van Rotterdam – Museum Rotterdam

Tot en met 19 april 2020

De rosse buurt van Kees van Dongen, mode van 17de eeuwse vrouwen, straten verwoest door het bombardement, de eerste straatfotografie door pionier George Breitner, de affaire van de schoonzus van Hendrick Sorgh, die trouwde met de Rot­terdamse schilder Crijn Volma­rijn. Deze ateliergeheimen, en meer, worden in de tentoonstel­ling ‘Ateliergeheimen van Rot­terdam’ in Museum Rotterdam onthuld. Schilderijen en voorwer­pen uit beide collecties komen samen en geven een uniek nieuw beeld van een Rotterdam uit het verleden.

Lees meer
Kees van Dongen, La commode (Interieur met gele deur), ca. 1910, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.
Kees van Dongen, La commode (Interieur met gele deur), ca. 1910, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Meer informatie
Pieter de Hooch, Interieur met vrouw en dienstmaagd met een vis, in circa 1670-1675, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.
Pieter de Hooch, Interieur met vrouw en dienstmaagd met een vis, in circa 1670-1675, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Meer informatie
Dolf Henkes, Interieur van een werkende vrouw, 1964, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.
Dolf Henkes, Interieur van een werkende vrouw, 1964, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Meer informatie

Rothko & ik – Stedelijk Museum Schiedam

Tot en met 22 maart 2020

Op slechts zes metrohaltes van Boijmans blijft één van de twee Rothko’s in Nederlands kunstbezit zichtbaar tijdens de renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen. Grey, Orange on Maroon, No. 8 krijgt een tijdelijk thuis in het Stedelijk Museum Schiedam. Het werk is daar op een nieuwe manier te ervaren. Hoe is het om er helemaal alleen voor dit kunstwerk te staan? Bij de tentoonstelling ‘Rothko & ik’ in het Stedelijk Museum Schiedam kun je dat zelf ervaren.

Lees meer

Mensbeelden - Kracht & Kwetsbaarheid – Erasmus MC

Tot en met 28 mei 2021

De tentoonstelling ‘Mensbeelden - Kracht & Kwetsbaarheid’ in het Erasmus MC is de zesde in de reeks van elf tentoonstellingen in het kader van ‘Boijmans bij de Buren’. Sculpturen van Rodin, Van Pallandt, Mascherini en Maillol sieren de overdekte tuin van het ziekenhuis, in het hart van de stad. De metershoge gietijzeren reus ‘Grosse Geister (Figur Nr. 8)’ van kunstenaar Thomas Schütte heet mensen een warm welkom bij de RG 101H ingang (vlakbij het atrium). In het Erasmus MC, waar het menselijk lichaam hoofdzaak is, wordt met deze tentoonstelling de kracht en kwetsbaarheid van het lichaam gevierd.

Lees meer

Samensmeden – Meesters in Zilver – Belasting & Douane Museum

Tot en met 17 januari 2021

Zilver smeedt de collecties van Museum Boijmans Van Beunin­gen en het Belasting & Douane Museum samen tijdens ‘Boij­mans bij de Buren’. Prachtige zilveren bekers, tabaksdozen en zoutvaten zijn verhuisd van het Museumpark naar de Parklaan. Zo wordt het verhaal verteld over belastingheffing op zilver. In samenhang met schilderijen waarop zilver is te zien, zoals het wereldvermaarde werk  ‘Soo gewonne, soo verteert’, van Jan Steen, wordt de collectie in een hele nieuwe context tentoongesteld.

Lees meer

Bekende Boijmans activiteiten bij de Buren

Museum Boijmans Van Beuningen organiseert sinds jaar en dag activiteiten voor jong en oud. Ook tijdens de renovatie hoef je deze activiteiten niet te missen. ‘Pak een stoeltje met’, ‘Mindful in Boijmans’, ‘Onvergetelijk Boijmans’, ‘Ongehoord Boijmans’ en ‘Ongezien Boijmans’ vinden een plek bij de buurlocaties. Bekijk hier het actuele programma.

Bekijk hier de activiteiten
Bekende Boijmans activiteiten bij de Buren

      

Kunst stelt alles voor – Chabot Museum

22 maart 2020 – 27 september 2020

Het Chabot Museum toont vanaf 22 maart 2020 ‘Kunst stelt alles voor’, de tweede tentoonstelling in het kader van ‘Boijmans bij de Buren’. Bekende werken van moderne meesters uit de collecties van het Chabot Museum en Museum Boijmans van Beuningen hangen voor de eerste keer bij elkaar in de open architectuur van de modernistische villa. Zo geven ze samen een nieuwe blik op het Nederlandse en internationale expressionisme. Van de voorlopers van het expressionisme, via expressionistische topstukken naar naoorlogse lijnen aan de hand van een selectie beeldbepalende werken van kunstenaars als Monet, Picasso, Munch, Jawlenski, Van Dongen, De Kooning, Appel, Constant en natuurlijk Chabot.

Lees meer
Kunst stelt alles voor – Chabot Museum

Remix Rotterdam. Boijmans x Wereldmuseum

Verwacht in voorjaar 2020

De tentoonstelling ‘Remix Rotterdam. Boijmans x Wereldmuseum’ daagt bezoekers bij het Wereldmuseum uit om op een andere manier naar de collectie van Boijmans te kijken. Door het samengaan van beide museumcollecties wordt inzicht gegeven in de wereld waarin de objecten zijn ontstaan. De combinatie van historische en hedendaagse vormgeving, etnografica en beeldende kunst is spannend en maakt onbekende geschiedenissen zichtbaar. Zo illustreert de blauwwitte Syrische zalfpot die door Jan Van Eyck is geschilderd op ‘De Drie Maria’s aan het Graf’ uit ca. 1425 wat voor uitwisseling er was in de wereld. Het is het vroegst bekende voorbeeld van Arabisch aardewerk dat is uitgebeeld in de Europese beeldende kunst.

Remix Rotterdam. Boijmans x Wereldmuseum

Maritieme Meesterwerken – Maritiem Museum

17 oktober 2020 – 4 september 2022

Sublieme zeegezichten van de 16e tot de 21e eeuw vinden hun thuishaven in het Maritiem Museum tijdens Boijmans bij de Buren. In een mix en match van schilderijen met onder meer de scheepsmodellen uit de collectie van het Maritiem Museum ontstaat een tentoonstelling waarin de kunstgeschiedenis en de maritieme geschiedenis samenvloeien. Woeste wateren, zeevaartgeschut, maar ook rivier- en havengezichten of schepen in het ijs vinden hun plaats in de tentoonstelling. Beroemde zeeschilders als Willem van de Velde de Oude in de Gouden Eeuw tot 19e-eeuwse meesters als Claude Monet en hedendaags werk van Bas Jan Ader passeren de revue.

Maritieme Meesterwerken – Maritiem Museum
Geweest

Geweest

Picasso op Papier - Kunsthal Rotterdam

Branding Rotterdam – Chabot Museum

De duizelingwekkende verbeelding van Piranesi – Kunsthal

Boijmans in Transit

Museum Boijmans Van Beuningen gaat vernieuwen. Sinds 2019 is het museum een noodzakelijke en grootschalige renovatie in gegaan. Dit zal naar verwachting zeven jaar in beslag nemen. In die Transit-periode trekt het museum de stad Rotterdam en de wereld in om de internationale topcollectie zichtbaar te houden voor het publiek.Acht buurlocaties in de stad hebben sinds vorig jaar een unieke samenwerking onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’. In elf verrassende tentoonstellingen zijn ruim 500 kunstwerken uit de collectie te zien. Boijmans opereert daarnaast in het buitenland met reizende tentoonstellingen. Sinds het schooljaar 2019 maakt het museum Rotterdamse scholieren bekend met échte collectiestukken met ‘Boijmans in de Klas’. Ondertussen vordert de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld dat in begin 2021 opent en waar de 151.000 kunstwerken veilig worden getoond en verzorgd.

Met dank aan