Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top

Boijmans bij de Buren

Tijdens de komende renovatie en vernieuwing van Museum Boijmans Van Beuningen blijft de collectie zichtbaar en toegankelijk in Rotterdam.

De internationale collectie van Museum Boijmans Van Beuningen waaiert uit over Rotterdam. Zo’n 500 topstukken vinden bij acht buurlocaties in elf fantastische tentoonstellingen een plek onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’. Bij de gastlocaties ontstaan nieuwe dwarsverbanden en ontmoetingen tussen de collectie van Boijmans en die van de buur. Zo zal het Maritiem Museum een selectie zeegezichten laten zien en komen topstukken van onder andere Kandinsky terecht bij het Chabot Museum aan de overkant van de straat. Zo hoeft je de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen niet te missen tijdens de renovatie van het museumgebouw.

Kunsthal Rotterdam

Giovanni Battista Piranesi, De ophaalbrug, 1761, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Giovanni Battista Piranesi, De ophaalbrug, 1761, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie
Pablo Picasso, Portrait de jeune fille, d'après Cranach le Jeune. II, 1958, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Pablo Picasso, Portrait de jeune fille, d'après Cranach le Jeune. II, 1958, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie

'Picasso op papier': 9 februari - 12 mei 2019
'Piranesi': 25 mei - 1 september 2019

Heel 2019 besteedt de Kunsthal Rotterdam aandacht aan collectie van zijn buur Museum Boijmans Van Beuningen. De reeks van drie tentoonstellingen bevat twee prachtige presentaties met hoogtepunten uit de wereldbefaamde prentencollectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Met ‘Picasso op papier’ trapt de Kunsthal het burenproject af met wonderschone, kleurrijke tekeningen van de beroemde Spaanse kunstenaar. Daarna volgt het werk van Giovanni Battista Piranesi (1720-1778); de grootste prentkunstenaar van zijn tijd.

Lees meer

Chabot Museum

Edvard Munch, Twee meisjes bij een appelboom, 1905, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Edvard Munch, Twee meisjes bij een appelboom, 1905, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie
Charley Toorop, Zelfportret tegen muur, 1925, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Charley Toorop, Zelfportret tegen muur, 1925, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie

'Branding Rotterdam': 15 maart - 1 september 2019
'Kunst stelt alles voor': januari - september 2020

Zowel Chabot Museum als Museum Boijmans Van Beuningen besteden aandacht aan 100 jaar Bauhaus. Daarnaast versterken zij in het voorjaar van 2019 met Boijmans bij de Buren deze tentoonstellingen met ‘Branding Rotterdam’. Een presentatie gewijd aan de kunstenaarsvereniging ‘De Branding’ die tijdens het Interbellum van 1917-1926 actief was. Door hun connecties met o.a. Paul Citroen en Kurt Schwitters vormden zij een belangrijke schakel in de ontwikkelingen van de moderne kunst aan het begin van de vorige eeuw. Een roerige tijd in Rotterdam die gedomineerd werd door kunstenaarsinitiatieven en kunsthandel. Een beeldbepalende periode ruim een decennia voor de komst van Museum Boijmans op zijn huidige plek aan het Museumpark.

De tweede tentoonstelling voor Boijmans bij de Buren bij het Chabot Museum concentreert zich op het internationaal expressionisme. Van de voorlopers tot de hoogtijdagen en de naoorlogse invloeden in het Abstract Expressionisme en CoBrA. De collecties van het Chabot Museum en Museum Boijmans Van Beuningen komen op een sublieme manier samen in de bijzondere museumvilla uit de periode van het Nieuwe Bouwen.

Lees meer

Belasting- & Douane Museum

Jan Havicksz. Steen, 'Soo gewonne, soo verteert', 1661, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Jan Havicksz. Steen, 'Soo gewonne, soo verteert', 1661, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie
Anthony Grill, zoutvat, 1646, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Anthony Grill, zoutvat, 1646, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie

'Samensmeden': 15 maart 2019 - januari 2021

Zilver smeedt de collecties van Museum Boijmans Van Beuningen en het Belasting- & Douane Museum samen tijdens ‘Boijmans bij de buren’. Prachtige zilveren bekers, tabaksdozen en zoutvaten verhuizen van het Museumpark naar de Parklaan. In samenhang met schilderijen waarop zilver is te zien, zoals het werk ‘Soo gewonne, soo verteert’, 1661 van Jan Steen, wordt de geschiedenis van zilver verteld.

Lees meer

Stedelijk Museum Schiedam

'Rothko en ik': 16 maart – 31 december 2019

Op slechts 6 metrohaltes van Rotterdam blijft 1 van de 2 Rothko’s in Nederlands kunstbezit zichtbaar tijdens de renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen. Grey, Orange on Maroon, No.8 krijgt een tijdelijk thuis in het Stedelijk Museum Schiedam. Het werk is daar op een nieuwe manier te ervaren. Hoe is het om er helemaal alleen voor dit kunstwerk te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kun je dat zelf ervaren. Je mag in je eentje zonder telefoon één van zijn topstukken bekijken, het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Lees meer
Stedelijk Museum Schiedam
Foto: Aad Hoogendoorn.

Wereldmuseum

'Ensembles': september 2019 - september 2021

Juist door collecties samen te presenteren, kan een nieuwe blik ontstaan op de tentoongestelde objecten. ‘Boijmans bij de Buren’ in het Wereldmuseum daagt uit om op een helemaal nieuwe manier naar de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen te kijken. Door voorwerpen en kunst met elkaar te combineren zijn nieuwe verhalen te vertellen. Zoals over de Syrische pot in het schilderij 'De Drie Maria’s aan het Graf' van Jan van Eyck dat in een ander museum misschien wel nooit was opgevallen!

Lees meer
Wereldmuseum
Meester van de Vrouwelijke Halffiguren, Maria Magdalena zingend bij de luit, ca. 1530, collectie Museum Boijmans Van Beuningen Meer informatie

Museum Rotterdam

Kees van Dongen, La commode (Interieur met gele deur), ca. 1910, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Kees van Dongen, La commode (Interieur met gele deur), ca. 1910, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie
George Hendrik Breitner, In het atelier, 1883, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
George Hendrik Breitner, In het atelier, 1883, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie

'Ateliergeheimen': december 2019 - april 2020

Museum Rotterdam laat je kennis maken met vijf schilders die van de 17e tot de 20e eeuw in Rotterdam werkten. Aan de hand van steeds twee werken en diverse rekwisieten en modellen leer je de ateliergeheimen van Hendrick Sorgh, Willem Kalf, Pieter de Hooch, George Breitner en Kees van Dongen kennen. Hoe zagen hun ateliers eruit? Bij welke leveranciers kwamen zij voor hun benodigdheden? Wie stond model? Door het samenbrengen van de collectie van Museum Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen geven de tentoongestelde schilderijen allerlei achtergrondverhalen prijs over hun Rotterdamse makers.

Lees meer

Maritiem Museum

Willem van de Velde (II), Havenhoofd met schepen en een vertrekkend jacht, 1673, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Willem van de Velde (II), Havenhoofd met schepen en een vertrekkend jacht, 1673, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie
Paul Signac, Le port de Rotterdam (De haven van Rotterdam), 1906, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Paul Signac, Le port de Rotterdam (De haven van Rotterdam), 1906, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie

'Parels van de Zee': oktober 2020 - september 2022

Sublieme zeegezichten van de 16e tot de 21e eeuw vinden hun thuishaven in het Maritiem Museum tijdens Boijmans bij de Buren. In een mix en match van schilderijen met onder meer de scheepsmodellen uit de collectie van het Maritiem Museum ontstaat een tentoonstelling waarin de kunstgeschiedenis en de maritieme geschiedenis samenvloeien. Woeste wateren, zeevaartgeschut, maar ook rivier- en havengezichten of schepen in het ijs vinden hun plaats in de tentoonstelling. Beroemde zeeschilders als Willem van de Velde de Oude in de Gouden Eeuw tot 19e-eeuwse meesters als Claude Monet en hedendaags werk van Bas Jan Ader passeren de revue.

Lees meer

Transit Boijmans Van Beuningen

Vanaf 27 mei 2019 gaat het museum een noodzakelijke langjarige renovatie in. In die Transitperiode trekt het museum de stad Rotterdam en de wereld in om publiek te raken met zijn internationale topcollectie. ‘Boijmans bij de Buren’ is één van de belangrijke samenwerkingen die het museum in de renovatieperiode heeft. Boijmans opereert daarnaast in het buitenland, met reizende tentoonstellingen. Vanaf schooljaar 2019 maakt het museum Rotterdamse scholieren bekend met échte collectiestukken met ‘Boijmans in de Klas’. De droom is een locatie ‘op Zuid’, een proeftuin voor de jonge generatie, waaraan hard wordt gewerkt. Ondertussen vordert de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld dat in voorjaar 2021 opent en waar de 151.000 kunstwerken veilig worden getoond en verzorgd.

'Boijmans bij de Buren' is een samenwerking van: