Zaaloverzichten 'Samensmeden: Meesters in Zilver'









Wil jij ook meer Boijmans beleven of geef je een Vriendschap cadeau? Word dan Vriend en word uitgenodigd voor de jaarlijkse Museumpark Vriendendag. Zien we jou of jouw vriend snel in het depot?
Zonder tijdslot kun je het depot niet bezoeken
Ontdek het depot eenmalig of vaker als een privilege- of vriendenpashouder
Zilver smeedt de collecties van Museum Boijmans Van Beuningen en het Belasting & Douane Museum samen tijdens Boijmans bij de Buren. Prachtige zilveren bekers, tabaksdozen en zoutvaten verhuizen van het Museumpark naar de Parklaan.
De combinatie van het tentoongestelde Nederlandse zilver – bekers, tabaksdozen en zoutvaten – en de meesterwerken waarop diezelfde zilveren objecten zo prachtig zijn uitgebeeld, maakt de tentoonstelling ‘Samensmeden. Meesters in zilver’ tot meer dan de som der delen. Van 16 maart 2019 tot 17 januari 2021 kon men zilveren pronkstukken en schilderijen van Hollandse meesters, als Jan Steen en Gerard Dou bewonderen in het Belasting & Douane Museum.
Tussen 1807 en 1987 was de Waarborg op goud en zilver onderdeel van het ministerie van Financiën. Er werden naast meestertekens, stadswapens en jaarletters ook belastingmerken op zilveren voorwerpen afgeslagen. De keurmeesters van de Waarborg hebben op het zilverwerk van Museum Boijmans Van Beuningen letterlijk hun stempel gedrukt. En ook dat is in deze tentoonstelling te zien, inclusief gebruikersvoorwerpen van de keurmeesters, zoals essayeursstempels.
Daarnaast verhuizen vijfentwintig kostbare bekers, zoutvaten, theepotten, terrines en tabaksdozen van het Museumpark naar de Parklaan, waar ze vanuit een ander perspectief worden getoond. Sommige objecten worden zelfs ondersteboven gepresenteerd zodat de belastingtekens zichtbaar worden, waarmee het verhaal over belastingheffing op zilver wordt verteld. Een aantal zeventiende-eeuwse schilderijen uit de collectie van Boijmans tonen de rol en betekenis van zilveren voorwerpen als schildersmodel, zoals het vermaarde 'Soo gewonne, soo verteert' van Jan Steen uit 1661 en de 'Jonge vrouw aan de kaptafel' van Gerard Dou uit 1667. De bijzondere zilveren geboortebeker 'Hansje-in-de-kelder' uit 1622 gemaakt door de Dordtse zilversmid Jan Hermansz. van Ossevoort vertelt de bezoeker zijn eigen biografie. Precies zo'n geboortebeker is afgebeeld op een zeventiende-eeuws pronkstilleven van Peter Willebeeck, dat in 1910 door de Rotterdamse verzamelaar Dr Elie van Rijckevorsel (1845-1928), een vroegere bewoner van de Parklaan, aan Museum Boijmans is geschonken.
“Boijmans bij de Buren is een prachtige aanleiding om de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en Belasting & Douane Museum, bij elkaar te brengen en nieuwe perspectieven op de museumobjecten los te laten. De zilvercollectie van Boijmans kent een geschiedenis die te maken heeft met belastingheffing. Kennis van de twee musea samenvoegen leidt tot verrassende inzichten en nieuwe verhalen.”
Alexandra van Dongen, Conservator Pre-industriële Vormgeving bij Museum Boijmans Van Beuningen.
De internationale collectie van Museum Boijmans Van Beuningen waaiert uit over Rotterdam. Zo’n 500 topstukken vinden bij acht buurlocaties in elf tentoonstellingen een plek. Bij de Buren ontstaan nieuwe dwarsverbanden en ontmoetingen tussen de collectie van Boijmans en die van de gastlocatie. Zo laat het Maritiem Museum een selectie zeegezichten zien en komen topstukken van onder andere Kandinsky terecht bij het Chabot Museum aan de overkant van de straat. Zo hoef je de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen niet te missen tijdens de renovatie (en sluiting) van het museumgebouw. Een grootse samenwerking tussen Rotterdamse instellingen. Met dank aan stichting droom en daad.
Meer over Boijmans bij de BurenVanaf 2019 gaat het museum een noodzakelijke renovatie in. In die Transit-periode trekt het museum de stad Rotterdam en de wereld in om publiek te raken met zijn internationale topcollectie. Acht buurlocaties in de stad hebben sinds 8 februari een unieke samenwerking onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’. In elf verrassende tentoonstellingen houden zij uiteenlopende collectiestukken bezoekbaar. Boijmans opereert daarnaast in het buitenland, met reizende tentoonstellingen. Vanaf schooljaar 2019 maakt het museum Rotterdamse scholieren bekend met échte collectiestukken met ‘Boijmans in de Klas’. De droom is een locatie ‘op Zuid’, een proeftuin voor de jonge generatie, waaraan hard wordt gewerkt. Ondertussen vordert de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld dat in begin 2021 opent en waar de 151.000 kunstwerken veilig worden getoond en verzorgd.
Meer over Boijmans in TransitDeze tentoonstelling is te zien in het Belasting & Douane Museum, Parklaan 14-16, 3016 BB Rotterdam. Voor informatie over de toegangstijden, entreeprijzen, etc.
Klik hier