
Branding Rotterdam
De collecties van het Chabot Museum en Museum Boijmans Van Beuningen komen op een sublieme manier samen in de bijzondere museumvilla uit de periode van het Nieuwe Bouwen met deze tentoonstelling van ‘Boijmans bij de Buren’.
De internationale Avant-garde tijdens het interbellum in Rotterdam, kunstenaarsvereniging De Branding (1917-1926), komt naar het Chabot Museum, belicht vanuit schilderijen, beelden, tekeningen en grafiek. De tentoonstelling was te zien vanaf 19 maart 2019 tot en met 1 september 2019.
De Branding
Kunstenaarsvereniging De Branding had goede internationale contacten en in de relatief korte periode van bestaan (1917-1926) hebben veel toonaangevende kunstenaars al vroeg in Rotterdam geëxposeerd. Door de connecties van de initiatiefnemers van de vereniging met o.a. Paul Citroen en Kurt Schwitters vormden zij een belangrijke schakel in de ontwikkelingen van de moderne kunst aan het begin van de vorige eeuw. Een roerige tijd in Rotterdam die gedomineerd werd door kunstenaarsinitiatieven en kunsthandel. Deze kunstenaars lieten een nieuw geluid horen en hadden een expressieve drang tot vernieuwing en verandering, tot het vinden van nieuwe beeld oplossingen die zouden kunnen bijdragen aan een nieuwe wereld. Het is een beeldbepalende periode ruim een decennium voor de komst van Museum Boijmans op zijn huidige plek aan het Museumpark. In de tentoonstelling wordt met representatieve en hoogwaardige werken (o.a. van Charley Toorop, Wassily Kandinsky, Piet Mondriaan, Jan Sluijters, Henk Chabot) uit de collecties van zowel het Chabot Museum Rotterdam als Museum Boijmans Van Beuningen een beeld getoond van deze roerige periode in het interbellum in Rotterdam.
“Voor Boijmans bij de Buren staken maar liefst 23 werken uit de collectie van Boijmans het zebrapad over naar het Chabot Museum. Daaronder een aantal topstukken van Jan Toorop, Piet Mondriaan, Jacoba van Heemskerck en Wassily Kandinsky. Prachtig hoe deze schilderijen door dit burenproject terecht komen in de villa van het Chabot Museum die fantastisch past bij de tijdsgeest waarin deze werken gemaakt zijn.”
Sandra Kisters, Hoofd Collectie & Onderzoek bij Museum Boijmans Van Beuningen.
Rotterdam en de moderne kunst
“Wij willen een nauwere betrekking tusschen de stad Rotterdam en de moderne kunst -. Deze stad van onwrikbare geest- en wilskracht, van voortvarendheid in handel en industrie, willen wij als onze verwante begroeten”, aldus Laurens van Kuik in zijn openingstoespraak bij de eerste Branding-tentoonstelling in 1917. Kort hiervoor was de kunstenaarsvereniging in Rotterdam opgericht als protest tegen de Vierjaarlijksche. Dit was een tentoonstelling van levende meesters, waarvoor al te moderne kunstenaars door de jury werden afgewezen. De Branding organiseert daarom zijn eigen tentoonstellingen, niet alleen in Rotterdam, maar bij gebrek aan een geschikte locatie ook in Utrecht, Den Haag en Amsterdam. De Branding was geïnspireerd door occulte, esoterische stromingen als theosofie, antroposofie en vrijmetselarij en stond bekend om zijn abstracte stijl. In plaats van het materiële, wilde men aura’s en “de vibratie van het innerlijk wezen” verbeelden. Binnen de groep en zelfs binnen de afzonderlijke oeuvres van kunstenaars zijn veel stijlwisselingen te vinden; de samenhang van de groep ging meer om de vrijheid van de kunstenaars dan een overeenkomst in visuele stijl. De Branding is een belangrijk stuk Rotterdamse cultuurgeschiedenis dat soms in de vergetelheid raakt naast de populaire stroming van De Stijl, maar zeker niet vergeten mag worden.

Boijmans bij de Buren
Tijdens de komende renovatie en vernieuwing van Museum Boijmans Van Beuningen blijft de collectie zichtbaar en toegankelijk in Rotterdam. De internationale collectie van Museum Boijmans Van Beuningen waaiert uit over Rotterdam. Zo’n 500 topstukken vinden bij acht buurlocaties in elf fantastische tentoonstellingen een plek onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’. Bij de gastlocaties ontstaan nieuwe dwarsverbanden en ontmoetingen tussen de collectie van Boijmans en die van de buur. Zo laat het Maritiem Museum een selectie zeegezichten zien en komen topstukken van onder andere Kandinsky terecht bij het Chabot Museum aan de overkant van de straat. Zo hoef je de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen niet te missen tijdens de renovatie van het museumgebouw. 'Boijmans bij de Buren' wordt mogelijk gemaakt door stichting droom en daad.
Meer over Boijmans bij de BurenTransit Boijmans Van Beuningen
Vanaf 2019 gaat het museum de noodzakelijke renovatie in. In die Transit-periode trekt het museum de stad Rotterdam en de wereld in om publiek te raken met zijn internationale topcollectie. Acht buurlocaties in de stad hebben sinds 8 februari een unieke samenwerking onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’. In elf verrassende tentoonstellingen houden zij uiteenlopende collectiestukken bezoekbaar. Boijmans opereert daarnaast in het buitenland, met reizende tentoonstellingen. Vanaf schooljaar 2019 maakt het museum Rotterdamse scholieren bekend met échte collectiestukken met ‘Boijmans in de Klas’. De droom is een locatie ‘op Zuid’, een proeftuin voor de jonge generatie, waaraan hard wordt gewerkt. Ondertussen vordert de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld dat in begin 2021 opent en waar de 154.000 kunstwerken veilig worden getoond en verzorgd.
Meer over Boijmans in Transit
Tentoonstelling op locatie
Deze tentoonstelling was te zien in het Chabot Museum. Museumpark 11, 3015 CB Rotterdam. Voor informatie over de toegangstijden, entreeprijzen, etc.
Klik hier