:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 23 augustus 2020
Museum Rotterdam

Ateliergeheimen van Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen en Museum Rotterdam onthullen de ateliergeheimen van een zestal Rotterdamse kunstenaars.

Delfshavenaar Kees van Dongen en de rosse buurt van de stad, de Spaans-Arabische mode van 17de-eeuwse Rotterdamse vrouwen, het Chinese schildersjasje van Dolf Henkes, de dochters van A.P. Stolk, mecenas van George Breitner, Nicolaes Muys, de decorschilder van de Rotterdamse schouwburg, Pieter de Hooch die al jong naar Delft vertrok, en Trijntje, de schoonzus van Hendrick Sorgh, die trouwde met de Rotterdamse schilder Crijn Hendricksz Volmarijn, die een winkel in schildersbenodigdheden had in de stad.

Deze verhalen, en meer, werden in de tentoonstelling ‘Ateliergeheimen van Rotterdam’ in Museum Rotterdam onthuld. Schilderijen, voorwerpen en geschiedenissen verbonden met beide collecties komen samen en geven een uniek nieuw beeld van een Rotterdam uit het verleden. ‘Ateliergeheimen van Rotterdam’ is de achtste tentoonstelling in de reeks ‘Boijmans bij de Buren’. Een grootse samenwerking tussen Rotterdamse instellingen om de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen zichtbaar te houden tijdens de grootscheepse renovatie en vernieuwing. 

Collecties komen samen

In Museum Rotterdam maak je kennis met zes Rotterdamse kunstenaars die van de 17de tot de 20ste eeuw in Rotterdam geboren zijn en werkten. Aan de hand van kunstwerken, diverse rekwisieten en modellen leer je de ateliergeheimen van Hendrick Sorgh, Pieter de Hooch, Nicolaes Muys, George Breitner, Kees van Dongen en Dolf Henkes. Bij welke leveranciers kwamen zij voor hun benodigdheden? Welke modellen brachten ze in beeld? Door het samenbrengen van de collecties van Museum Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen worden de geheimen van deze Rotterdamse makers prijs gegeven.

Zes kunstenaars met Rotterdamse roots

Als zonen van een marktschipper, een metselaar, een behangselschilder, een commissionair in granen, een mouterijwerker en een caféhouder hebben alle zes kunstenaars echte Rotterdamse roots. De verhalen, schilderijen en voorwerpen uit de tijd van de Rotterdamse kunstenaars geven de bezoeker een blik in het verleden van Rotterdam en de levens die deze kunstenaars leidden. Als Rotterdammers schilderden ze hun dagelijkse uitzichten, de straten waar ze woonden, de mensen die ze zagen. Hendrick Sorgh schilderde bijvoorbeeld De Grote Markt te Rotterdam. Zijn vader was marktschipper en Sorgh nam deze taak later over. De groenten die zij verscheepten schilderde Sorgh op zijn doek. Kees van Dongen ging vaak naar de rosse buurt, de locatie waar nu het Stadhuis ligt, om tekeningen te maken van de Rotterdamse cafégangers uit de 19de eeuw voor het Rotterdams Nieuwsblad. Ook zijn er rekwisieten uit de schilderijen te zien op de tentoonstelling; zo wordt het verleden tastbaar.

"Met de samenkomst van de twee collecties ontstaan dwarsverbanden waarbij we een panoramische blik krijgen op Rotterdam en zijn dynamische geschiedenis."

Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans Van Beuningen

Moderne ateliergeheimen

Voor ‘Ateliergeheimen van Rotterdam’ nodigden Museum Rotterdam  en Museum Boijmans Van  Beuningen twee hedendaagse kunstenaars  uit  die zich op heel verschillende wijze verhouden tot  deze zes schilders. Monika  Dahlberg heeft op basis van uitvergrote fotoprints van historische schilderijen kleurrijke collages gemaakt. André Smits,  befaamd om zijn Artist in the World project, fotografeerde ruim 600 - in Rotterdam werkende - kunstenaars, waarvan atelierfoto’s in  de  tentoonstelling  te  zien  zullen  zijn. Studio Maslow maakte speciaal voor de expo een geanimeerde kunstenaarsroute door de stad op basis van stadsplattegronden vanaf de 17e eeuw tot nu. Drie hedendaagse Rotterdamse kunstenaars, Anton Vrede, Anna Ramsair en Peter Koole, voegen hun geheimen toe aan de tentoonstelling.

Alle tentoonstellingen, buren en data

Boijmans bij de Buren

Tijdens de komende renovatie en vernieuwing van Museum Boijmans Van Beuningen blijft de collectie zichtbaar en toegankelijk in Rotterdam. De collectie van Boijmans waaiert uit over Rotterdam. Zo’n 500 topstukken vinden bij acht buurlocaties in elf verrassende tentoonstellingen een plek onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’. Bij de gastlocaties ontstaan nieuwe dwarsverbanden en ontmoetingen tussen de collectie van Boijmans en die van de buur. Zo laat het Maritiem Museum een selectie zeegezichten zien en zijn topstukken van meer dan twintig kunstenaars uit vijf eeuwen – van Hendrick Goltzius tot Jean-Michel Basquiat – te zien in de Kunsthal. Zo hoef je de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen niet te missen tijdens de renovatie van het museumgebouw.

‘Boijmans bij de Buren’ wordt mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad.

Alle tentoonstellingen, buren en data

Transit Boijmans Van Beuningen

Vanaf 2019 is Museum Boijmans Van Beuningen gesloten voor een grootschalige renovatie en vernieuwing. In die Transit-periode trekt het museum de stad Rotterdam en de wereld in om publiek te raken met zijn internationale topcollectie. Acht buurlocaties in de stad hebben een unieke samenwerking onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’.  Boijmans opereert daarnaast in het buitenland, met reizende tentoonstellingen. Vanaf schooljaar 2019 maakt het museum Rotterdamse scholieren bekend met échte collectiestukken met ‘Boijmans in de Klas’. De droom is een locatie ‘op Zuid’, een proeftuin voor de jonge generatie, waaraan hard wordt gewerkt. Ondertussen vordert de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld dat in begin 2021 opent en waar de 154.000 kunstwerken veilig worden getoond en verzorgd.

Lees meer

Tentoonstelling op locatie

Deze tentoonstelling was te zien in Museum Rotterdam, Rodezand 26, 3011 AN Rotterdam. Vanaf heden is het mogelijk een plek in een tijdslot te reserveren. Bezoekers kunnen zonder reservering niet naar binnen. Voor informatie over de toegangstijden, entreeprijzen, etc. 

Museum Rotterdam
Tentoonstelling op locatie
Foto door Desiree Schippers

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door