“Prachtig hoe deze schilderijen door dit burenproject terecht komen in de villa van het Chabot Museum die fantastisch past bij de tijdsgeest waarin deze werken gemaakt zijn.”
Sandra Kisters, Hoofd Collectie & Onderzoek bij Museum Boijmans Van Beuningen.

Kunst stelt alles voor
Het Chabot Museum opende op 2 juni 2020 de nieuwe tentoonstelling ‘Kunst stelt alles voor’. De tentoonstelling legt de focus op het internationaal expressionisme.
Maar liefst 21 werken van moderne meesters uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen waren te zien in het Chabot Museum, waaronder schilderijen en enkele sculpturen van Karel Appel, Henk Chabot, Kees van Dongen, Charley Toorop, James Ensor, Willem de Kooning, Herman Kruyder, Claude Monet, Edvard Munch, Pablo Picasso en Ossip Zadkine. ‘Kunst stelt alles voor’ is de negende tentoonstelling in de reeks ‘Boijmans bij de Buren’. Een unieke samenwerking tussen Rotterdamse instellingen om de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen zichtbaar te houden tijdens de grootscheepse renovatie en vernieuwing. Dit project werd mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad.
De moderne meesters uit beide collecties voor de eerste keer bij elkaar
Door 'Boijmans bij de Buren’ ontstaan nieuwe dwarsverbanden en ontmoetingen tussen de collectie van Boijmans en die van de buur. Zo ook in ‘Kunst stelt alles voor’, waarin bekende werken van moderne meesters uit de collecties van het Chabot Museum en Museum Boijmans Van Beuningen voor de eerste keer bij elkaar hingen. Samen geven de werken een nieuwe blik op het Nederlandse en internationale expressionisme met onder andere Monet, Picasso en Munch. De tentoonstelling toonde niet alleen de voorlopers en hoogtepunten van het expressionisme, maar ook de naoorlogse lijnen met een selectie beeldbepalende werken van Chabot, De Kooning, Constant, Wolvecamp en Appel.
Selectie van werken in 'Kunst stelt alles voor'








De Nachtwacht van Rotterdam
De titel ‘Kunst stelt alles voor’ is ontleend aan een uitspraak van kunstenaar Constant Nieuwenhuys. Hij doelde daarmee op de bevrijding van creativiteit en fantasie, de weg van de klassieke culturele kaders en de opvattingen over schoonheid. Ook was er in de tentoonstelling aandacht voor het album ‘Louter Genieten’ met teksten en tekeningen van Simon Vinkenoog. Hiermee viert het Chabot Museum niet alleen de vrijheid in creativiteit, maar ook vrijheid in bredere zin, in het kader van 75 jaar vrijheid in Nederland. Het monumentale schilderij Brand van Rotterdam, dat Henk Chabot schilderde in de zomer van 1940 naar aanleiding van het bombardement op de stad maakte een belangrijk deel uit van de tentoonstelling.
“Brand van Rotterdam is ‘de Nachtwacht van het museum’. Het bombardement is niet meer weg te denken uit de geschiedenis van Rotterdam, en er is geen enkel ander schilderij van dit kaliber met dit onderwerp. Met dat rood en dat geel heeft hij de expressie verhoogd, maar die enorme vuurwolken zal hij zo hebben gezien vanuit zijn dijkwoning aan de Rotte."
Jisca Bijlsma, directeur Chabot Museum
Boijmans bij de Buren
Tijdens de renovatie en vernieuwing van Museum Boijmans Van Beuningen blijft de collectie zichtbaar en toegankelijk in Rotterdam. De collectie van Boijmans waaiert uit over Rotterdam. Zo’n 500 topstukken vinden bij acht buurlocaties in elf verrassende tentoonstellingen een plek onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’. Bij de gastlocaties ontstaan nieuwe dwarsverbanden en ontmoetingen tussen de collectie van Boijmans en die van de buur. Zo laat het Maritiem Museum een selectie zeegezichten zien vanaf februari 2021 en zijn topstukken van onder andere Van Eyck en Jean-Michel Basquiat – te zien in het Wereldmuseum. Zo hoef je de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen niet te missen tijdens de renovatie van het museumgebouw. ‘Boijmans bij de Buren’ wordt mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad.
Meer over 'Boijmans bij de Buren'.Transit Boijmans Van Beuningen
Sinds 2019 is Museum Boijmans Van Beuningen gesloten voor een grootschalige renovatie en vernieuwing. Tijdens deze Transit-periode trekt het museum de stad Rotterdam en de wereld in om publiek te raken met zijn internationale topcollectie. Acht buurlocaties in de stad hebben een unieke samenwerking onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’. Boijmans opereert daarnaast in het buitenland, met reizende tentoonstellingen. Sinds het schooljaar van 2019/2020 maakt het museum Rotterdamse scholieren bekend met échte collectiestukken met ‘Boijmans in de Klas’. Vanaf begin 2020 is Boijmans samen met Humanitas, en andere partners uit buurt en stad, actief in een voormalige school aan de Hillevliet 90. De voormalige school krijgt met Boijmans Hillevliet zijn functie terug als plek om te leren en te maken. Ondertussen vordert de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen gestaag, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld dat in 2021 opent en waar de 154.000 kunstwerken veilig worden getoond en verzorgd.
Lees meer over Boijmans in Transit
Tentoonstelling op locatie
Deze tentoonstelling was te zien in het Chabot Museum Rotterdam, Museumpark 11, 3051 CB, Rotterdam.
Klik hier