:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 19 mei 2022
Erasmus MC

Mensbeelden - Kracht & Kwetsbaarheid

Enkele hoogtepunten uit de beeldenverzameling van Museum Boijmans Van Beuningen te gast in de beeldentuin van het Erasmus MC. Op deze locatie in het ziekenhuis, waar het lichaam hoofdzaak is, verkennen de vijf sculpturen de kracht en kwetsbaarheid van wat het betekent om mens te zijn.

Voor kunstenaars is de menselijke vorm altijd een bron van inspiratie geweest: het lichaam, maar ook de emoties die ons mens maken. Vrolijk, verdrietig, bezorgd of in gedachten verzonken spiegelen de sculpturen zich aan het leven. En andersom, want als we onze fantasie de vrije loop laten zien we misschien wel iets van onszelf terug.

Met een theatraal gebaar of juist een bescheiden houding nodigen de beelden uit om stil te staan bij wie we zijn en hoe we onszelf zien en laten zien.

In het kader van de grootscheepse renovatie en vernieuwing van Museum Boijmans Van Beuningen blijft een deel van de museumcollectie zichtbaar bij buurtmusea en instellingen onder de noemer: ‘Boijmans bij de Buren’. De tentoonstelling ‘Mensbeelden - Kracht & Kwetsbaarheid’ in het Erasmus MC is de zesde in de reeks van elf tentoonstellingen.

Mensfiguren uit de collectie opgenomen in Erasmus MC

Vier van de vijf menssculpturen uit de museumcollectie sieren de overdekte tuin van het ziekenhuis. De iconische metershoge gietijzeren reus ‘Grosse Geister (Figur Nr. 8)’ van kunstenaar Thomas Schütte heet de bezoeker van het Erasmus MC vanaf heden een warm welkom bij de RG 101H ingang (vlakbij het atrium). In het ziekenhuis, waar het menselijk lichaam hoofdzaak is, wordt met deze tentoonstelling de kracht en kwetsbaarheid van het lichaam gevierd.

“Een goede buur is beter dan een verre vriend. Toen onze medewerking werd gevraagd, was de kunstcommissie onmiddellijk enthousiast, vooral omdat de tentoonstelling krachtige mensen uitbeeldt die emoties uitstralen die goed passen binnen de muren van ons ziekenhuis. Als je de beelden ziet zal je dat direct herkennen. Wij hopen dat onze patiënten en medewerkers de tentoonstelling waarderen en er troost of afleiding in vinden.”

Prof.dr. Jan van Saase, internist Erasmus MC en lid van de kunstcommissie.

Mensfiguren in de collectie

De collectie sculpturen van Museum Boijmans Van Beuningen is circa 3.000 werken groot en bevat onder meer mensfiguren. Krachtige lichamen, gebroken lichamen, hyperrealistisch en abstract, helden en anonieme figuren. Van kunstenaars als Salvador Dalí, Giambologna en Ossip Zadkine. Als geen ander verbeeldt Auguste Rodin de expressie van het menselijk lichaam met ‘Pierre de Wissant’; een studie voor de staande figuur die onderdeel is van de ‘Burgers van Calais’, een beeldengroep ter nagedachtenis aan de beëindiging van de bezetting van Calais. Een ander bekend mensfiguur is ‘Seated Child’ van Duane Hanson: dit nors kijkende jongetje met een chocoladereep in zijn hand is levensecht en heeft menig bezoeker van zijn stuk gebracht.

Boijmans bij de Buren

Tijdens de komende renovatie en vernieuwing van Museum Boijmans Van Beuningen blijft de collectie zichtbaar en toegankelijk in Rotterdam. De collectie van Boijmans waaiert uit over Rotterdam. Zo’n 500 topstukken vinden bij acht buurlocaties in elf fantastische tentoonstellingen een plek onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’. Bij de gastlocaties ontstaan nieuwe dwarsverbanden en ontmoetingen tussen de collectie van Boijmans en die van de buur. Zo laat het Maritiem Museum een selectie zeegezichten zien en komen topstukken van onder andere Kandinsky terecht bij het Chabot Museum aan de overkant van de straat. Zo hoef je de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen niet te missen tijdens de renovatie van het museumgebouw.
‘Boijmans bij de Buren’ wordt mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad.

Meer over 'Boijmans bij de Buren'.

Transit Boijmans Van Beuningen

Vanaf 2019 gaat het museum de noodzakelijke renovatie in. In die Transit-periode trekt het museum de stad Rotterdam en de wereld in om publiek te raken met zijn internationale topcollectie. Acht buurlocaties in de stad hebben sinds 8 februari een unieke samenwerking onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’. In elf verrassende tentoonstellingen houden zij uiteenlopende collectiestukken bezoekbaar. Boijmans opereert daarnaast in het buitenland, met reizende tentoonstellingen. Vanaf schooljaar 2019 maakt het museum Rotterdamse scholieren bekend met échte collectiestukken met ‘Boijmans in de Klas’. De droom is een locatie ‘op Zuid’, een proeftuin voor de jonge generatie, waaraan hard wordt gewerkt. Ondertussen vordert de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld dat in begin 2021 opent en waar de 154.000 kunstwerken veilig worden getoond en verzorgd.

Meer over Boijmans in Transit

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door: