:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Zien en doen op Zuid.

Museum Boijmans Van Beuningen ontwikkelt een divers programma op locatie. Dit komt voort uit gesprekken en gedeelde ervaringen. In het kader van talentontwikkeling biedt Zuid. makers de kans zich professioneel en artistiek te ontwikkelen via kunstopdrachten. Ook gaan we met bewoners uit de buurt op zoek naar de verbinding tussen hedendaagse culturen in de stad en de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Er worden verschillende activiteiten en evenementen georganiseerd waarbij jong en oud in aanraking komt met kunstenaarschap.

Rondetafelgesprek: Sociale Objecten

Donderdag 13 april van 15.30 tot 17.00 uur | #workshop
In dit rondetafelgesprek bespreken we hoe het museum functioneert als venster op sociale en esthetische geschiedenissen én hoe het deze verbindt aan het heden. We tasten af welke rol het museum speelt en kan spelen in de manier waarop het verleden doorwerkt in het heden, en hoe zij, met name door het aangaan van samenwerkingen, deze lijnen kan doortrekken naar de toekomst.

Met Nick Aikens, Conservator tentoonstellingen Van Abbe Museum. Alexandra van Dongen, Conservator pre-industriële vormgeving van Museum Boijmans Van Beuningen, Stijn Kemper, programmamaker Zuid. Boijmans Van Beuningen en Nathalie Hartjes, schrijver & onderzoeker.

Meer info & tickets
Rondetafelgesprek: Sociale Objecten
Beeld: Tomas Mutsaers

Test Ride: Mahjouba

Zaterdag 22 april van 14.00 tot 16.00 uur | #event
Voor Mahjouba, het project van Eric van Hove, is er de afgelopen maanden hard gewerkt aan een elektrische scooter. Op zaterdag 22 april presenteren we, samen met de verschillende Rotterdamse ambachtslieden die hebben bijgedragen, het eindresultaat. Tegelijkertijd ronden we het project KOM af met een programma gehost door het Rotterdamse 糸 (Ito) Collective. Met een panelgesprek en een Chinese theeceremonie gaan ze dieper in op de thematiek van het project van Fenmei Hu. 

Dit programma is onderdeel van South Explorer, een culturele manifestatie met ruim 45 deelnemende locaties op Rotterdam-Zuid.  

Test Ride: Mahjouba
Beeld: Tomas Mutsaers

Éric Van Hove

Mahjouba: etappe Rotterdam-Zuid  
Éric Van Hove | 21 januari – 20 mei 2023 | #commission
Neem een kijkje in de werkplaats van Éric Van Hove. In 2023 werken enkele inwoners van Rotterdam mee aan een ontwerp van een tot nu geheel in Marokko gemaakte elektrische scooter. Dit is de laatste fase van het maakproces, en na deze Rotterdamse ‘etappe’ zal de e-scooter ook daadwerkelijk in productie gaan. Kijk mee met het maakproces vanaf het begin, en ga zelf aan de slag achter in de ruimte, zoals studenten van het Zadkine Startcollege, die meebouwen in de werkruimte. Dit project is niet alleen een oefening in ambacht, maar Éric creëert momenten om samen te komen en creativiteit, trots en een besef van culturele identiteit te ontdekken. 

Éric Van Hove
Beeld: Éric Van Hove

Fenmei Hu

KOM
Fenmei Hu | 21 januari – 22 april 2023 | #commission
KOM is een langdurig project waarbij Chinees-Rotterdamse kunstenaar Fenmei Hu (Space 101) het verhaal vertelt van de eeuwenoude porseleinroute tussen China, Nederland en Rotterdam. Geïnspireerd op het Chinese landschap van haar grootmoeder toont zij met KOM een collectie rijstkommen die Hu ontving van de Chinese gemeenschap in Rotterdam. Deze porseleinen gebruiksvoorwerpen belichamen niet alleen het verhaal van oude transculturele handelsroutes, maar ook het verhaal van de migratie van mensen en de culturele uitwisseling die via Chinees porselein ontstond. 

Fenmei Hu
Beeld: Wendy Varela

De Kunstwerkplaats

Kunstworkshops
Elke woensdag en zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur | #workshop
Kom langs voor een kunstworkshop in de Kunstwerkplaats op de Hillevliet. De workshop is gratis en bedoeld voor alle leeftijden. Loop binnen om mee te doen, rond te kijken of gewoon voor een kopje koffie of glaasje ranja. Elke week doen we iets anders creatiefs.

Voor meer informatie over de Kunstwerkplaats kan je mailen naar lies.brilleman@boijmans.nl 

De Kunstwerkplaats
Beeld: Michelle Piergoelam

Zomer op Zuid

Tweeduizendmetermaaltijd
Zondag 20 augustus 2023 | #event
Broedplaats PB3, Gemaal op Zuid, Niffo Galerie/Recycle Studio, Verhalenhuis Belvédère en Zuid. Boijmans Van Beuningen presenteren een gezamenlijke culturele zomermanifestatie. Met een twee kilometer lange route, vol muziek, beeldende kunst, erfgoed, verhalen en eten, laten zij zien wie en wat Rotterdam-Zuid maakt. 

Lees meer
Zomer op Zuid
Beeld: Tomas Mutsaers

Jeugdvakantiepaspoort

Jeugdvakantiepaspoortworkshop
Elke
woensdag in de zomervakantie 2023 van 14.00 tot 16.00 uur |
#workshop
De Kunstwerkplaats is een gratis creatief atelier voor alle leeftijden. In de zomervakantie kun je hier iedere woensdagmiddag aan de slag samen met kunstenaar Quentley Barbara. Quentley maakt enorme sculpturen van karton en vindt het belangrijk dat iedereen zijn eigen talent kan ontdekken. Wat maak jij?

Neem vooral ook eens een kijkje bij het Maaklab van onze buren SKVR Hillevliet!

Jeugdvakantiepaspoort
Beeld: Aad Hoogendoorn

Archief Zuid.

Zuid. Boijmans Van Beuningen werkt met verschillende kunstenaars en organiseert regelmatig activiteiten. Bekijk hieronder het archief van de kunstprojecten, events, workshops en meer.

Lees meer
Archief Zuid.
Beeld: Mark Bolk