:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Zien en doen op Zuid.

Museum Boijmans Van Beuningen ontwikkelt een divers programma op locatie. Dit komt voort uit gesprekken en gedeelde ervaringen. In het kader van talentontwikkeling biedt Zuid. makers de kans zich professioneel en artistiek te ontwikkelen via kunstopdrachten. Ook gaan we met bewoners uit de buurt op zoek naar de verbinding tussen hedendaagse culturen in de stad en de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Er worden verschillende activiteiten en evenementen georganiseerd waarbij jong en oud in aanraking komt met kunstenaarschap.

A Place at the Table

3 februari tot en met 16 juni #commission2024

Ignace Cami (1986, België) is een interdisciplinair kunstenaar die oude dingen nieuw leven inblaast. Hij zoekt naar alledaagse zaken die door het verstrijken van de tijd losgekoppeld zijn geraakt en creëert manieren waarop ze in het heden opnieuw verbinding kunnen maken. Alle puntneuskruiken van zijn kunstproject A Place at the Table zijn nu te zien op Zuid.

Lees meer
A Place at the Table
Foto: Studio Deep

Was Ik Maar Hier / Wish I Were Here

6 juni tot en met 20 juli | opening 6 juni 19.00

Met het community storytelling project Was Ik Maar Hier van Thyrza Coenraad worden plekken die niet meer bestaan opnieuw tot leven gewekt. Waar traditionele archieven met foto’s, video’s en teksten vooral de materiële kenmerken en economische waarde van een woning vastleggen, benadrukt Was Ik Maar Hier, door middel van verteltechnieken uit het theater, de emoties, herinneringen en ervaringen van de bewoners.

Bij Zuid. Boijmans Van Beuningen richt het project zich op de gesloopte Tweebosbuurt op Rotterdam Zuid. Fysiek is de Tweebosbuurt niet meer de plek die het ooit was, maar mentaal leeft de wijk nog in geur en kleur. Oud-bewoners van de wijk nemen je mee naar plekken die alleen nog maar bestaan in hun beleving en herbouwen zo met jou de verloren buurt.

Tijdens de zomer presenteert Thyrza de voorstelling in de vorm van een multimediale tentoonstelling met daarin de verhalen van Edwin Dobber, Mirjam Dobber, Mustapha Eaisaouiyen, Wim R. Leewis en Hamza Oulad Abdelah. 

Thyrza Coenraad is met Was Ik Maar Hier te gast bij Zuid. Boijmans Van Beuningen. Het project wordt mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds, Iona Stichting, Fleur Groenendijk Foundation en Hendrik Muller Fonds.

Bekijk hier de teaser
Was Ik Maar Hier / Wish I Were Here
Foto: Studio Deep

Jubal & Goslink: hun muziek en instrumenten

6 juli tot en met 15 september #commission2024

Harm Goslink Kuiper is kunstenaar, schilder, muzikant, componist, ontwerper, kinderboekenillustrator én instrumentenbouwer. Deze zomer ontdek je zijn zoektocht naar muziek in de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Met deelnemers van het programma voor het Jeugdvakantiepaspoort zal gewerkt worden aan een muzikale processie praaltocht geïnspireerd op prenten uit de museumcollectie.

Lees meer
Jubal & Goslink: hun muziek en instrumenten
Bouwen aan de Picasso gitaar, Harm Goslink

Hillevlietfestival

Zaterdag 6 juli | #event

Alvast voor in de agenda: zaterdag 6 juli organiseren we een nieuwe Zaterdag op Zuid tijdens het Hillevliet Festival. Deze dag organiseren we samen met alle partners uit De Hillevliet. De kunstwerkplaats is open, het project van Harm Goslink Kuiper gaat van start en Thyrza Coenraad presenteert haar voorstelling in de vorm van een tentoonstelling. Meer details over het programma volgen.

Hillevlietfestival
Foto: Houcem Bellakoud

De Kunstwerkplaats

Elke woensdag en zaterdag | 14:00-16:00 #workshop
Kom langs voor een kunstworkshop in de Kunstwerkplaats op de Hillevliet. De workshop is gratis en bedoeld voor alle leeftijden. Loop binnen om mee te doen, rond te kijken of gewoon voor een kopje koffie of glaasje ranja. Elke week doen we iets anders creatiefs.

Voor meer informatie over de Kunstwerkplaats kan je mailen naar lies.brilleman@boijmans.nl 

De Kunstwerkplaats
Beeld: Michelle Piergoelam

Archief Zuid.

Zuid. Boijmans Van Beuningen werkt met verschillende kunstenaars en organiseert regelmatig activiteiten. Bekijk hieronder het archief van de kunstprojecten, events, workshops en meer.

Lees meer
Archief Zuid.
Beeld: Mark Bolk