:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Archief Zuid.

Zuid. Boijmans Van Beuningen werkt met verschillende kunstenaars en organiseert regelmatig activiteiten. Bekijk hieronder het archief van de kunstprojecten, events, workshops en meer.

A Place at the Table

3 februari tot en met 16 juni #commission2024

Ignace Cami (1986, België) is een interdisciplinair kunstenaar die oude dingen nieuw leven inblaast. Hij zoekt naar alledaagse zaken die door het verstrijken van de tijd losgekoppeld zijn geraakt en creëert manieren waarop ze in het heden opnieuw verbinding kunnen maken. A Place at the Table vertrekt vanuit een object uit de collectie van het museum; een puntneuskruik.

Lees meer
A Place at the Table
Foto: Studio Deep

Tweeduizend-meter-maaltijd

Zomer op Zuid
Zondag 20 augustus 2023 | #event
Broedplaats PB3, Gemaal op Zuid, Niffo Galerie/Recycle Studio, Verhalenhuis Belvédère en Zuid. Boijmans Van Beuningen presenteren een gezamenlijke culturele zomermanifestatie. Met een twee kilometer lange route, vol muziek, beeldende kunst, erfgoed, verhalen en eten, laten zij zien wie en wat Rotterdam-Zuid maakt. 

Lees meer
Tweeduizend-meter-maaltijd
Beeld: Kazuma Eekman

RASL Summer Studio 2023

Ten-day transdisciplinary workshop
14 July - 23 July 2023 | #workshop
In the Summer Studio we will explore and develop how working at the intersection of arts, sciences, education, and social and community practice can provide supporting structures that promote wellbeing. Arte Útil will guide participants, and the process and results will be shared at Dutch Design Week 2023.

RASL Summer Studio 2023

Éric Van Hove

Mahjouba: etappe Rotterdam-Zuid  
Éric Van Hove | 21 januari – 20 mei 2023 | #commission
Neem een kijkje in de werkplaats van Éric Van Hove. In 2023 werken enkele inwoners van Rotterdam mee aan een ontwerp van een tot nu geheel in Marokko gemaakte elektrische scooter. Dit is de laatste fase van het maakproces, en na deze Rotterdamse ‘etappe’ zal de e-scooter ook daadwerkelijk in productie gaan. Kijk mee met het maakproces vanaf het begin, en ga zelf aan de slag achter in de ruimte, zoals studenten van het Zadkine Startcollege, die meebouwen in de werkruimte. Dit project is niet alleen een oefening in ambacht, maar Éric creëert momenten om samen te komen en creativiteit, trots en een besef van culturele identiteit te ontdekken. 

Éric Van Hove
Beeld: Éric Van Hove

Test Ride: Mahjouba

#event
Voor Mahjouba, het project van Éric Van Hove, is er de afgelopen maanden hard gewerkt aan een elektrische scooter. Op zaterdag 22 april presenteren we, samen met de verschillende Rotterdamse ambachtslieden die hebben bijgedragen, het eindresultaat. Tegelijkertijd ronden we het project KOM af met een programma gehost door het Rotterdamse 糸 (Ito) Collective. Met een panelgesprek en een Chinese theeceremonie gaan ze dieper in op de thematiek van het project van Fenmei Hu. 

Dit programma is onderdeel van South Explorer, een culturele manifestatie met ruim 45 deelnemende locaties op Rotterdam-Zuid.  

Test Ride: Mahjouba

Rondetafelgesprek: Sociale Objecten

Donderdag 13 april 2023 van 15.30 tot 17.00 uur | #workshop
In dit rondetafelgesprek bespreken we hoe het museum functioneert als venster op sociale en esthetische geschiedenissen én hoe het deze verbindt aan het heden. We tasten af welke rol het museum speelt en kan spelen in de manier waarop het verleden doorwerkt in het heden, en hoe zij, met name door het aangaan van samenwerkingen, deze lijnen kan doortrekken naar de toekomst.

Met Nick Aikens, Conservator tentoonstellingen Van Abbe Museum. Alexandra van Dongen, Conservator pre-industriële vormgeving van Museum Boijmans Van Beuningen, Stijn Kemper, programmamaker Zuid. Boijmans Van Beuningen en Nathalie Hartjes, schrijver & onderzoeker.

Rondetafelgesprek: Sociale Objecten
Beeld: Tomas Mutsaers

Kom met je kom!

18 maart 2023 | 12.00 tot 16.00 | #activiteit
Op 18 maart organiseren we samen met Verhalenhuis Belvédère een lunchprogramma rondom KOM, het project van Fenmei Hu, nu te zien bij Zuid. Boijmans. Samen met de Chinese gemeenschap van Rotterdam werkt Fenmei aan een verzameling Chinese eetkommen. Deze kommen vertellen het verhaal van de eeuwenoude porseleinroute tussen China, Nederland en Rotterdam. Ze staan voor de migratie van mensen en de culturele uitwisseling die via Chinees porselein ontstond.

In de Volkskeuken van Verhalenhuis Belvédère delen we een Chinese lunch en de verhalen achter het porselein. Fenmei Hu en Alexandra van Dongen vertellen over het project, er is muziek, een lunch van mr Kwong Wah Choy en verschillende Chinese Rotterdammers vertellen over hun eigen persoonlijke rijstkommen. Daarna brengen we samen een bezoek aan de presentatie bij Zuid. Boijmans.

We nodigen iedereen uit om vooral ook een eigen Chinese kom mee te nemen, om hierover te vertellen en deze toe te voegen aan de groeiende collectie kommen van Fenmei.

Start: Verhalenhuis Belvédère, Rechthuislaan 1
Einde: Zuid. Boijmans, Hillevliet 90
Tickets: €12,50 via Verhalenhuis Belvédère

Kom met je kom!
Fenmei Hu, KOM. Beeld: Tomas Mutsaers

Museumnacht010 x Zuid.

Zaterdag 4 maart 2023 van 20.00 tot 01.00

Op Zuid. kun je bij Boijmans de hele avond terecht voor een bruisend programma bomvol kunst, muziek en performances.

Neem een kijkje in de werkplaats van Éric Van Hove, waar inwoners van Rotterdam meewerken aan een ontwerp van een tot nu geheel in Marokko gemaakte elektrische scooter. Bekijk de collectie rijstkommen van Fenmei Hu, die het verhaal vertelt van de eeuwenoude porseleinroute tussen China, Nederland en Rotterdam. Kom dansen op de muziek van DJ's NIVEK, FS Green en Ezri Jade, of kijken naar een van de vele performances, zoals spoken word van Britney Lindo of Kenny Gomes en dans door Nova Valkenhoff. Daarnaast kun je ook meedoen aan een paint & sip workshop.

Duvel verzorgt tijdens deze avond een bar waar Duvel 666 geschonken zal worden in het limited edition Duvel Collection glas, dat vorig jaar in samenwerking met Rotterdamse illustrator en DJ Franky Sticks werd gelanceerd.  

Museumnacht010 x Zuid.

Fenmei Hu

KOM
#commission
KOM is een langdurig project waarbij Chinees-Rotterdamse kunstenaar Fenmei Hu (Space 101) het verhaal vertelt van de eeuwenoude porseleinroute tussen China, Nederland en Rotterdam. Geïnspireerd op het Chinese landschap van haar grootmoeder toont zij met KOM een collectie rijstkommen die Hu ontving van de Chinese gemeenschap in Rotterdam. Deze porseleinen gebruiksvoorwerpen belichamen niet alleen het verhaal van oude transculturele handelsroutes, maar ook het verhaal van de migratie van mensen en de culturele uitwisseling die via Chinees porselein ontstond. 

Fenmei Hu
Beeld: Wendy Varela

Latisha Sparks

#Commission
In de zomer van 2022 deden we een open call voor een opdracht voor Zuid. Boijmans Van Beuningen. Uit meer dan 50 inzendingen kunnen we eindelijk onze definitieve selectie bekendmaken: Latisha Sparks! Latisha presenteert haar project Many and The Same. Hiervoor werkt ze samen met Raz van Isac en Zuzanna Klimkiewicz. Het trio kijkt uit naar jullie komst bij Zuid. Boijmans! Boek een gratis tijdslot om mee te doen via www.manyandthesame.com

Met dank aan Mondriaan Fonds voor de steun van de commissie.

Latisha Sparks
Latisha Sparks. Beeld: Mark Bolk

Rotterdam Art Week

9 t/m 12 februari 2023 van 11.00 tot 18.00 uur
#Event
Kom langs bij Zuid. Boijmans tijdens Rotterdam Art Week en laat je verrassen door kunstenaarsprojecten van Alona van Rosmalen, Fenmei Hu en Éric Van Hove.

Rotterdam Art Week
Alona van Rosmalen. Beeld: Mark Bolk

Pris Roos

#Commission
Pris Roos is kunstenaar, curator, onderzoeker en verhalenverteller. De toko is voor haar een grote inspiratiebron: een plek van samenkomst, kleuren, geuren, eten, verhalen en een mix van mensen van verschillende achtergronden. In haar werk reflecteert ze op thema’s als identiteit, migratie en herinnering.

Voor haar nieuwe project Hoffie onderzoekt Pris hoe de verschillende waarden van de toko zijn te vertalen naar de ruimtes van Zuid. Boijmans Van Beuningen. Ze nodigt bevriende makers en kunstenaars uit om hier met haar over mee te denken. Samen zullen zij verschillende buurtbewoners portretteren en werken aan een openbare kinderbibliotheek met boeken waarin iedereen zich herkent. De deur staat open voor iedereen die wil meedoen.

Pris Roos
Pris Roos. Beeld: Mark Bolk

Alona van Rosmalen

#Fellowship
Tijdens haar fellowship onderzoekt Alona de rol en positie van moeders in de kunstwereld, in het bijzonder vrouwen van kleur.

Alona: "Ik verdiep me voor dit onderzoek in het onderwerp van moederschap, hoe dit geïnstitutionaliseerd wordt en wat de praktijk van ‘mothering’ is. Deze verschillende kanten van moederschap legt de maatschappelijke problemen van een geïdealiseerd beeld bloot en het effect dat dit heeft op specifiek vrouwen van kleur. Hierbij zal ik kijken hoe kunst en creativiteit van betekenis kan zijn in het leven van moeders.”

Alona van Rosmalen
Alona van Rosmalen. Beeld: Mark Bolk

Pip Passchier

#Fellowship
Tijdens haar fellowship onderzoekt Pip hoe we naar Rotterdam-Zuid kunnen kijken door de ogen van kinderen.

Pip: "Met de vormen verzamelaar rijden we door de wijk om vormen te verzamelen met kinderen uit de buurt. Elke week een andere plek, met een ander uitzicht. De openbare ruimte zit vol toevalligheden en verrassingen waar iedereen anders naar kijkt. In de kunstwerken van de kinderen krijg je een inkijk hoe zij dit zien. Dit resulteert in te gekke werken die steeds verschillend van vorm zijn."

Pip Passchier
Pip Passchier. Beeld: Aad Hoogendoorn

Mar Muñoz Aparici

#Fellowship
In het kader van haar fellowship onderzoekt Mar de rol van culturele instellingen in de publieke ruimte van de buurt. Haar onderzoek loopt van mei tot december 2022.

Mar: "Zuid. Boijmans Van Beuningen is een unieke plek door de samenkomst van een diverse culturele context in een multifunctioneel gebouw met een breed aanbod van publieke diensten. Tijdens mijn Fellowship experimenteer ik met drempel-verlagende ruimtelijke interventies om bewoners van Rotterdam Zuid in contact te laten komen met het culturele aanbod van Boijmans op Zuid."

Mar Muñoz Aparici
Mar Muñoz Aparici. Beeld: Mark Bolk

Open Huis

Zaterdag 15 oktober 2022 van 13.00 tot 17.00 uur
#Event
Kom langs bij Zuid. Boijmans Van Beuningen voor een creatief programma op Hillevliet 90. De Rotterdamse kunstenaar Pris Roos start tijdens deze dag haar onderzoek naar hoe haar ervaringen met het opgroeien in de toko van haar ouders zijn te vertalen naar een tentoonstellingsruimte. Danser Latisha Sparks toont een ruimtevullende en interactieve kunstinstallatie, waarbij beweging wordt gebruikt als universele vorm van communicatie en als middel om ontmoetingen aan te gaan. Als kunstinterventie nodigt de Spaanse ontwerper Mar Muñoz Aparici iedereen uit om een keer op een andere manier het gebouw te ervaren. Een trap op elke hoek van het gebouw leidt via een raam naar een glijbaan. Pip Passchier deelt die dag de resultaten van haar onderzoek met De Vormenverzamelaar, waarmee ze door de wijk trok om samen met kinderen tekeningen te maken van de vormen die ze tegenkwamen. In de Kunstwerkplaats van Zuid. Boijmans Van Beuningen kan jong en oud gratis deelnemen aan kunstworkshops. Daarnaast vinden er activiteiten plaats van andere partijen in de Hillevliet tijdens deze feestelijke dag.

Open Huis

⍰ ⍰ ⍰ / 3 Question Marks, Each Inside A Frame

Juni tot en met september 2022
#Commission
In '⍰ ⍰ ⍰' wordt een artistiek onderzoek getoond naar de betekenis van Rotterdam-Zuid als kader. ‘Zuid’ is niet enkel een plek op de kaart, maar ook een begrip dat vaak negatieve connotaties oproept. Drie kunstenaars maken als reactie hierop nieuw werk geïnspireerd op hun impressie van de identiteit van ‘Zuid’. 

Meer over het project
⍰ ⍰ ⍰ / 3 Question Marks, Each Inside A Frame
⍰ ⍰ ⍰ / 3 Question Marks, Each Inside A Frame.

Idleness' Owl

#Commission 
Priscila Fernandes gaat in 'Idleness' Owl' op zoek naar parallelle verhalen in een alternatieve collectiegids voor Boijmans. Fernandes verwijst naar kunstwerken in de collectie van Boijmans door zich het innerlijke (en enigszins fictieve) leven van de kunstwerken en hun makers voor te stellen. In Idleness’ Owl lees je het verhaal van een uil die in het depot leeft en wiens honger enkel gestild kan worden door kunst. 

Meer over het project
Idleness' Owl

Sand = little stone(s), Social Practices in the Arts

#Workshop
For Zuid. Boijmans Van Beuningen, educator & public programs curator Docus van der Made and artist & Musée Légitime director Martin La Roche present a three episode series that explores the history and current practices of social practices in the arts, also known as Socially Engaged Art (SEA). 

Lees meer (Engels)
Sand = little stone(s), Social Practices in the Arts
Sandplay, 2022. Beeld: Beautiful Distress

Sotoe

#Commission
In het kader van ‘The Artist as Educator’ begon
Creave Studio (Roberto Romello en Romy Zhang) met het in kaart brengen van hoe leren plaatsvindt in niet-geïnstitutionaliseerde contexten. Niet op school of in een museum, maar bijvoorbeeld rond de keukentafel of bij het plaatselijke basketbalveldje. Samen met drie kunstenaars, zeven creators in residence en de mensen in hun omgeving gingen ze op onderzoek uit op verschillende locaties in Rotterdam-Zuid. De gesprekken werden vastgelegd in Sotoe, een audio-visuele tekst die zowel in de wijk als bij Zuid. te zien was. 

Meer over het project
Sotoe
Sotoe door Creave Studio. Beeld: Michelle Piergoelam

Helden van Zuid.

De creativiteit in Rotterdam-Zuid bloeit en veel jonge makers halen hier hun inspiratie. Boijmans ging in gesprek met drie jonge makers in Rotterdam-Zuid: hoe zien zij het museum van de toekomst en wat verbindt hen met Zuid.?

De verhalen van Jayda Reeberg, Gyatso Davids en Isa Zichterman zijn vastgelegd door filmmaakster Loes Korten. De drie korte documental stories nemen je mee in een reis door hun leven, werk en carrière. Via deze verhalen krijgen de jonge makers een podium, en worden zij de helden van Zuid.

Meer over het project
Helden van Zuid.
Jayda voor Helden van Zuid. Beeld: Loes Korten

The Artist as Educator

Voor het programma 'The Artist as Educator’ zijn twekunstenaars en een collectief uit Rotterdam gevraagd om een artistiek maakproces op te zetten dat ook educatief is. Seecum Cheung, Creave Studio en Priscila Fernandes zijn op deze vraag ingegaan en hebben elk een eigen project opgezet. Deze publicatie is een terugblik op dit gehele programma dat in het najaar van 2021 plaatsvond.  

Meer over het programma
The Artist as Educator
The Artist as Educator door Priscila Fernandes. Beeld: Michelle Piergoelam

Muurschildering als afspiegeling van de wijk

#Commission
Kunstenaar Franky Sticks heeft een afspiegeling van de wijk gevangen in een 15 meter brede panoramische muurschildering in Rotterdam-Zuid. Gesprekken, mode, architectuur en verborgen verwijzingen naar de Boijmans collectie komen hier samen.

Meer over het project
Muurschildering als afspiegeling van de wijk
Muurschildering door Franky Sticks. Beeld: Rokus Wilmink

I Never Knew About Fauvism

#Commission
I Never Knew About Fauvism
is een muurschildering gemaakt door Vince Blok, een in Rotterdam-Zuid gevestigde schilder en beeldhouwer. Op het schilderij, in het water, ligt een boot geschilderd vanuit het perspectief van de kijker. Het thema ‘water’ was meegegeven aan Blok die zich inspireerde op de diversiteit van Rotterdam Zuid, de reflectie van het water als een (vervormde) spiegel van de realiteit en het belang van de Maas voor de stad. 
 

Meer over het project
I Never Knew About Fauvism
I Never Knew About Fauvism van Vince Blok. Beeld: Kimberly Vicente

Verlengde Leertijd

Leerlingen in het primair onderwijs gaan op ontdekkingsreis in de wereld van kunst en cultuur. Ze doen dit samen met professionele kunstenaars en museumdocenten waarbij zij tegelijkertijd hun eigen wijk beter leren kennen. De verlengde leertijd-lessen zijn beschikbaar gemaakt voor alle leerlingen uit de zogenaamde Children’s Zone die de focuswijken van Rotterdam Zuid omvatten.

Onze museumdocenten geven les aan onder- en bovenbouw van basisschoolleerlingen uit de directe omgeving van Zuid. We werken hiervoor samen met de SaSavornin Lohmanschool, de Willem van Oranjeschool en de Bogermanschool

Verlengde Leertijd
Beeld: Suzanne Koopstra

Print & Play x Zuid

Een tentoonstelling die je zelf kunt printen en ophangen! Tijdens de pandemie, toen alle musea, galeries en tentoonstellingsruimtes moesten sluiten, maakten Thieu en Marieke hun Print&Play Exhibition: een vrij te downloaden en printbare tentoonstelling. Doe mee aan Print&Play x Zuid. en maak een tentoonstelling in je eigen huiskamer.

Meer informatie
Print & Play x Zuid
Print & Play. Beeld: Florian Braakman

Talentontwikkeling

We nodigen jonge makers uit om samen met ons een talentontwikkelingstraject te realiseren. Dit traject gaat gepaard met een mentorschap door een meer ervaren kunstenaar. Als onderdeel van het traject wordt de jonge maker gevraagd om een muurschildering te maken. Hierbij laten ze zich inspireren door de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en de directe omgeving van Zuid. Naar aanleiding van hun werk worden ze gevraagd om ook een programma van workshops en masterclasses te organiseren. Daarnaast worden de behoeften van jong talent achterhaald om hen te helpen bij hun artistieke en zakelijke professionalisering. Door middel van co-creatie wordt een artistiek programma opgezet dat een waardevolle aanvulling is voor talent in Rotterdam Zuid.

Talentontwikkeling
Franky Sticks aan het werk. Beeld: Rokus Wilmink

De Utopiaan

Eten is wat ons allemaal bindt, met het tafelgerei als stille getuige. Deze voorwerpen worden al jaren verzameld door Boijmans als onderdeel van de collectie vormgeving. Hierbij komen eeuwenoude eetculturen naar voren. In de context van de wereldstad Rotterdam gaan we samen op zoek naar de verbinding tussen de collecties kunst en vormgeving van Museum Boijmans Van Beuningen uit het verleden en de hedendaagse eetculturen in de stad. Door middel van het Tafelspel vertellen we elkaar een nieuw gedeeld verhaal. Samen met schrijver, maker en presentator Abdelkader Benali en theatermaker en actrice Gabby Bakker én met een keukenkast op wielen, gevuld met de collectie van Boijmans en een warme pan soep, gaan we op zoek naar het tafelzilver van Rotterdam-Zuid.

Samen met de buurt wordt zo gewerkt aan een theatraal Tafelspel, een type performance dat afstamt uit de tijd van Erasmus (Rotterdam 1466 – Basel 1536).

De Utopiaan
Fragment van Giuseppe Arcimboldo, 'Humani Victus Intrumenta' (Gereedschappen voor menselijk levensonderhoud), ca. 1569, ets, aankoop met steun van Stichting Lucas van Leyden 2017, collectie Museum Boijmans Van Beuningen

Kinderen aan de slag

Tijdens de lockdown ontwikkelden we samen met de kunstenaars van Putsebocht 3 een inspirerende thuisactiviteit voor de leerlingen van de Verlengde Leertijd-lessen op Zuid. Kunstenares Laura van de Wijdeven stelde een toolkit samen met afvalmaterialen van ScrapXL, waardoor leftovers een tweede leven kregen. Zij verzamelen restmaterialen waar bedrijven en fabrieken vanaf moeten. Wij zien dit niet als afval, maar als middelen om nieuwe objecten of producten van te maken.

Kinderen aan de slag
Creatie gemaakt met de toolkit. Beeld: Putsebocht 3