:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Surrealisten terug in Boijmans

Vanaf deze week zijn de surrealisten terug op zaal in Museum Boijmans Van Beuningen. Kunstwerken van onder meer Dalí en Magritte, waren de laatste maanden te zien in Italië, waar meer dan honderdduizend liefhebbers de Rotterdamse topstukken konden bewonderen.

115.521 bezoekers bezochten in de afgelopen vier maanden de tentoonstelling ‘Dal Nulla al Sogno’ in de Fondazione Ferrero in de stad Alba in het noordwesten van Italië. 149 topstukken van o.a. Dalií, Ernst, Moesman, Tanguy en Magritte uit de surrealistencollectie van het museum reisden voor deze gelegenheid af. 

Een selectie van acht schilderijen is vanaf deze week tot en met de tijdelijke sluiting op 26 mei nog te zien in de tentoonstellingsvleugel van het museum. De werken worden gehangen tussen andere geselecteerde hoogtepunten uit de museumcollectie op de tentoonstelling ‘Als de luiken sluiten’. 

Surrealistische kunstcollectie

Museum Boijmans Van Beuningen bezit een uitgebreide collectie surrealistische kunst. De basis daarvoor werd gelegd in de jaren zestig van de vorige eeuw. Terwijl de andere musea zich concentreerden op het modernisme, richtte Museum Boijmans Van Beuningen de blik zuidelijker, op Brussel, Parijs en Madrid. Het museum organiseerde tentoonstellingen over kunstenaars als Man Ray en René Magritte. In 1970 werd het eerste Europese retrospectief van Salvador Dalí geopend in Rotterdam. Mede door de komst van de kunstenaar zelf deed deze expositie veel stof opwaaien, bezoekers stonden er uren voor in de rij. De surrealismecollectie is inmiddels uitgegroeid tot ruim 125 schilderijen, objecten en tekeningen, plus een verzameling bijzondere tijdschriften en boeken, waarvoor kunstliefhebbers van over de hele wereld speciaal afreizen naar het museum. 

In transit

Vanaf 2019 gaat Museum Boijmans Van Beuningen in transit. Tot en met 26 mei 2019 is het gebouw nog gedeeltelijk geopend. Tijdens de vernieuwing blijft de collectie zichtbaar en loopt het programma door. ‘Bij de buren’ (8 instellingen maken tentoonstellingen met werken uit de museumcollectie), ‘In het buitenland’ (de beste werken en tentoonstellingen reizen de wereld over). ‘In de klas’ (kunst op bezoek in Rotterdamse schoolklassen). Vanaf 2021 is de collectie zichtbaar in Depot Boijmans Van Beuningen - het eerste publiek toegankelijke kunst depot ter wereld. Volg het museum via boijmans.nl/transit.