
Als de luiken sluiten
Op 14 januari 2019 sloot het iconische Van der Steur gebouw, de beroemde rechter (bakstenen) museumvleugel die circa negentig jaar geleden werd gebouwd. Vanaf half januari startte dan ook de uithuizing van de vaste collectie van het museum.
Terwijl het oude gedeelte van het museumgebouw van architect Ad van der Steur vanaf januari 2019 werd leeggeruimd ter voorbereiding op de renovatie, bleef een klein deel van de collectie zichtbaar. Rondom de zalen van de tentoonstelling over Bauhaus was een selectie met hoogtepunten uit de collectie tot en met 26 mei 2019 te zien.

Hoogtepunten uit de collectie
Sinds jaar en dag werkt het museum intensief met en aan zijn verzameling. De collectie is dynamisch, ze verandert door groei en onderzoek. In de tentoonstelling ‘Als de luiken sluiten. Hoogtepunten uit de collectie’ toonde conservator Friso Lammertse aan de hand van zo’n zeventig hoogtepunten de veelzijdigheid van de collectie. Nog eenmaal waren vele publiekslievelingen zoals Max Beckmann, Jheronimus Bosch, Pieter Bruegel, Edgar Degas, Jan van Eyck, Carel Fabritius, Fra Angelico, Geertgen tot Sint Jans, Vincent van Gogh, Pyke Koch, Oskar Kokoschka, Sarah Lucas, Claude Monet, Edvard Munch, Pablo Picasso, Tejo Remy, Rembrandt van Rijn, Peter Paul Rubens, Auguste Rodin, en Jan van Scorel te zien in de vertrouwde omgeving van Museum Boijmans Van Beuningen.











Nieuwe aanwinst Meester van de Heilige Veronica
In de eerste zaal is extra aandacht voor het drieluik van de rond 1400 in Keulen werkzame Meester van de Heilige Veronica. Dit meesterwerk van de internationale gotiek werd recent verworven op een Londense veiling. Het ruim zeshonderd jaar oude drieluik van de Meester van de Heilige Veronica toont Maria met kind, heiligen en taferelen uit het leven van Christus. Op de buitenzijde staat Christus die het kruis draagt.
Conservator oude kunst, Friso Lammertse, had het drieluik hoog op zijn verlanglijst staan:
“Het schilderij laat op een ongelooflijk prachtige manier de elegantie en verfijndheid zien die zo typerend is voor de internationale gotiek. Het is een sleutelstuk van deze periode, diep ontroerend, vooral door de liefelijkheid in het middenpaneel dat sterk contrasteert met de scène op de buitenkant waar een eenzame Christus het kruis draagt.”
Dankzij een royale gift van de Vereniging Rembrandt, Mondriaan Fonds, de BankGiro Loterij, Stichting Bevordering van Volkskracht, Prins Bernhard Cultuurfonds (mede dankzij het Breeman Talle Fonds), Stichting Museum Boijmans Van Beuningen en enkele particulieren giften kon het museum dit bijzondere werk voor de collectie verwerven.


Collectie Museum Boijmans Van Beuningen
Museum Boijmans Van Beuningen is een veelzijdig en eigenzinnig museum dat al bijna 170 jaar in het hart van de havenstad Rotterdam is gevestigd. Een bezoek aan het museum is een reis door de geschiedenis van de kunst. Nederlandse en internationale topstukken geven een overzicht van de vroege middeleeuwen tot de 21ste eeuw. Van Bosch, Rembrandt en Van Gogh tot Dalí en Dutch Design. Het museum toont het ontstaan van het impressionisme en modernisme via werk van o.a. Monet, Mondriaan en Magritte en beschikt over een bijzondere popartcollectie met o.a. Warhol en Lichtenstein. Het museum heeft eveneens een uitgebreide internationale collectie vormgeving (waaronder mode) en design, met objecten van Breuer, Eames, Sottsass, en Grcic. Nationaal zijn onder andere Rietveld, Gispen, Studio Wieki Somers, Bertjan Pot en Hella Jongerius vertegenwoordigd.
Transit Boijmans Van Beuningen
Vanaf 2019 ging het museum de noodzakelijke renovatie in. In die Transit-periode trekt het museum de stad Rotterdam en de wereld in om publiek te raken met zijn internationale topcollectie. Acht buurlocaties in de stad gaan vanaf 8 februari een unieke samenwerking aan onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’. In elf verrassende tentoonstellingen houden zij uiteenlopende collectiestukken bezoekbaar. Boijmans opereert daarnaast in het buitenland, met reizende tentoonstellingen. Vanaf schooljaar 2019 maakt het museum Rotterdamse scholieren bekend met échte collectiestukken met ‘Boijmans in de Klas’. Ondertussen vordert de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld dat in begin 2021 opent en waar de 151.000 kunstwerken veilig worden getoond en verzorgd.
