:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
26 May 2020

Op 26 mei 2020: Boijmans één jaar gesloten

Een jaar terug, op 26 mei 2019 sloten de deuren van Museumpark 18 vanwege de aankomende renovatie en ging het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen ‘in transit’. Wat gebeurde er sindsdien en wat zijn de toekomstplannen…

De wereldvermaarde kunstcollectie van Boijmans Van Beuningen, bestaande uit ruim 154.000 kunstwerken, zat ondanks de sluiting ‘niet op slot’. De collectie reisde tot afgelopen maart rond naar scholen, instellingen en musea in Rotterdam, Nederland en het buitenland. Na COVID-19 worden deze activiteiten hervat. Aan het nieuwe Depot Boijmans Van Beuningen werd -afgesloten van de buitenwereld- verder gebouwd. Een online-programma, B home, is opgezet voor nieuwe bewegingen in de huidige realiteit en om de kunst en de stad Rotterdam onder de aandacht te blijven brengen.

Activiteiten 26 mei 2019 - 26 mei 2020

  • In augustus 2019 verlieten de laatste kunstwerken het museum en werd de sleutel ingeleverd bij de Gemeente Rotterdam. Het personeel verspreidde zich over de stad en het kantoorpersoneel ging aan het werk in een kantoorpand aan de Gedempte Zalmhaven.
  • Ruim zesduizend kunstwerken en 87.000 werken op papier werden verhuisd naar vijf externe depots.
  • De bibliotheek (160.000 titels) en studiezaal blijven tijdens de renovatie toegankelijk in het Stadsarchief Rotterdam.
  • Alle 154.000 collectie-objecten hebben een eigen toekomstige standplaats toegewezen gekregen in Depot Boijmans Van Beuningen waar ze in 2021 naartoe verhuizen.
  • Voor artsen in opleiding bij het Erasmus Medisch Centrum is een lessenreeks verzorgd: ‘Kunst van het kijken’ die aanzet tot beter leren observeren.
  • In de wijk Feijenoord is Boijmans gestart met Boijmans Hillevliet; een leer- en luisterpost op Zuid met als doel het ontwikkelen van een duurzame bijdrage aan de stad.
  • Acht van de elf tentoonstellingen in het kader van Boijmans bij de Buren, vonden tot nu toe plaats in de Kunsthal (3), Chabot Museum (2), Belasting & Douane Museum, Erasmus MC, Stedelijk Museum Schiedam en het Museum Rotterdam. Deze zorgden voor bijzondere samenwerkingen, voor nieuwe dwarsverbanden, context en kennis. Twee tentoonstellingen bij buurmusea die in de lente van 2020 zouden openen, zijn doorgeschoven.
  • De expositie van oude meesters uit de verzameling van Museum Boijmans Van Beuningen in de National Gallery London die in 2021 was gepland, vindt mogelijk plaats in de zomer van 2023.
  • Boijmans in de Klas, dat in september 2019 zijn internationale primeur kende en sinds december voor het gehele schooljaar al was volgeboekt, is tot half maart bij zo’n 3000 leerlingen in de klas geweest, verspreid over 124 klassen van 28 verschillende scholen.
  • Honderden kunstwerken werden sinds de sluiting uitgeleend aan tentoonstellingen in binnen-en buitenland waaronder ‘De drie Maria’s aan het graf’, een vijftiende-eeuwse kroonjuweel van Jan Van Eyck dat voor het eerst werd uitgeleend aan een ander museum. Het was vanaf 1 februari te zien in de grote Van Eyck tentoonstelling in België.
  • Het depot is het afgelopen jaar vergevorderd, zo zijn de meeste spiegels geplaatst -en geadopteerd, werd het dakbos geplant en het atrium geïnstalleerd.
  • Vanaf de zomer van 2019 startte de competitie en vervolgens begonnen de gesprekken met architecten over de grootscheepse renovatie en vernieuwing van het museum. David Chipperfield Architects & WDJArchitecten, KAAN Architecten en Van Hoogevest Architecten en Mecanoo Architecten waren tot het laatst in de race. Afgelopen februari wees een acht-koppige jury met vertegenwoordigers van gemeente, museum, kenners van architectuur en monumentenzorg en de Rijksbouwmeester, Mecanoo Architecten aan om het project te gaan uitvoeren.
  • Het programma B home met online activiteiten werd opgezet om de collectie, het museum, makers en creativiteit aandacht te blijven geven zolang de collectie niet fysiek zichtbaar is.

Vooruitblik …

  • Depot Boijmans Van Beuningen wordt in het laatste weekend van september 2020 leeg gepresenteerd tijdens de Zilveren Opening, waarna de verhuizing van de 154.000 kunstwerken van start gaat voorafgaand aan de Gouden Opening van het depot in het najaar van 2021.
  • In Rotterdam Zuid gaat Hillevliet weer open op 1 juni om haar functie als leer en luisterplek verder vorm te geven.
  • In Rotterdam West (Bospolder Tussendijken) staat een plan rondom de energietransitie en armoedebestrijding gekoppeld aan kunst in de planning.
  • De beroemde surrealisten uit de collectie van het museum zijn per 1 juni te zien in het Cobra Museum in Amstelveen onder de titel: This is Surrealism! The Boijmans Masterpieces. Deze werken reizen daarna door naar het Museum Te Papa Tongarewa in Nieuw Zeeland.
  • Boijmans bij de Buren loopt nog door. Drie gloednieuwe tentoonstellingen worden geopend bij Chabot Museum (2 juni onder de titel 'Kunst stelt alles voor'), bij het Wereldmuseum (in september onder de titel 'Remix Rotterdam') en bij het Maritiem Museum (in februari onder de titel 'Maritieme Meesterwerken')
  • Boijmans in de Klas loopt in 2020 door en zal in het komende schooljaar als de omstandigheden het toelaten vele honderden lessen verzorgen waarbij onderdelen van de imposante kunstcollectie van de stad Rotterdam wordt meegenomen naar de nieuwe generatie Rotterdammers.
  • In samenwerking met het Zadkine College is een speciaal museumberoepenprogramma voor MBO studenten opgezet.
  • In juli worden de eerste ontwerpschetsen van het nieuwe Museum Boijmans Van Beuningen voorgelegd aan de Rotterdamse gemeenteraad en wordt het basisscenario gepresenteerd. Later in het jaar wordt er een besluit genomen over het financiële plaatje en de mate waarin er wordt vernieuwd.
  • Boijmans gaat vanaf 2021, als de ontwikkelingen van de Coronapandemie het toelaten, deelnemen aan grote internationale beurzen en tentoonstellingen in prestigieuze musea ter wereld. Wij maken later dit jaar bekend in welke mate dit programma doorgang kan vinden.