:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
29 January 2020

Van Eyck voor het eerst uitgeleend

Voor het eerst leent Boijmans zijn vijftiende-eeuwse kroonjuweel van Jan Van Eyck uit aan een ander museum. Vanaf 1 februari is het schilderij ‘De drie Maria’s aan het graf’ van Jan van Eyck, de enige in Nederland, te zien in de grote Van Eyck tentoonstelling in België.

‘De drie Maria’s aan het graf’ van Jan van Eyck was ooit onderdeel van de collectie van Daniel George Van Beuningen. De kunstverzamelaar verwierf het in Londen voor 250.000 Britse pond, zijn duurste aankoop ooit. Van Beuningen had een voorliefde voor de vroege Vlaamse schilderkunst, dat was dan ook de kern van zijn verzameling. Het schilderij van Van Eyck, als stamvader van deze periode, was daarom zeker een van zijn belangrijkste aankopen ooit. Dit grote paneel is het enige werk van Jan van Eyck in Nederland.

“De Drie Maria’s aan het Graf is nu een van de juwelen in de collectie van het museum. De weergave van licht en schaduw en het prachtige landschap laten zien welke revolutie Van Eyck aan het begin van de 15de eeuw in de schilderkunst teweegbracht. Niet voor niets is het paneel gekarakteriseerd als het belangrijkste Vlaamse schilderij uit de vijftiende eeuw in Nederlands bezit.” Conservator Friso Lammertse

 

Kwetsbaar

‘De drie Maria’s aan het graf’ (1425-1435) is een kwetsbaar en zeldzaam paneel, dat vanwege diens grote belang het museum eigenlijk nooit verliet. Het schilderij is in 2012 geconserveerd en kan nu bij uitzondering worden uitgeleend. Wereldwijd zijn er van de Vlaamse meester maar een twintigtal werken bewaard gebleven. Op de tentoonstelling Van Eyck. Een optische revolutie in Gent komen werken van over de gehele wereld bijeen. Onder andere ‘Portret van een man met blauwe kaproen’ (ca. 1428-30) en ‘De Annunciatie diptiek’ (ca. 1433-35) van Van Eyck zijn te zien.

Arabische invloeden

In 2012 deed conservator Alexandra van Dongen een ontdekking. De afgebeelde blauwwitte apothekerspot, die een van de Maria’s vastheeft, is een in die tijd bekend product afkomstig uit Damascus, Syrië. Het schilderij toont aldus dat er in de vijftiende eeuw een uitwisseling tussen verschillende culturen plaatsvond. Syrische pottenbakkers in Damascus keken overigens de kunst weer af van het Chinees porselein. De apothekerspot in het schilderij van Van Eyck is het vroegst bekende voorbeeld van Arabisch aardewerk dat is afgebeeld in de Europese beeldende kunst.

Arabische invloeden
Fragment van 'De drie Maria's aan het graf', Jan van Eyck, 1425-1435, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam Meer informatie

De drie Maria’s aan het graf op ARTtube

In de aanloop van de grote tentoonstelling ‘De weg naar Van Eyck’ in 2012 in Museum Boijmans Van Beuningen is ‘De Drie Maria's aan het Graf’ gerestaureerd. Het proces is vastgelegd. Conservator Friso Lammertse gaat in de film (ARTtube) op onderzoek uit en komt daarbij voor grote verrassingen te staan.

'De drie Maria's aan het Graf' op Arttube Meer informatie

Boijmans in Transit

Museum Boijmans Van Beuningen gaat vernieuwen. Sinds 2019 is het museum een noodzakelijke en grootschalige renovatie in gegaan. Dit zal naar verwachting zeven jaar in beslag nemen. In die Transit-periode trekt het museum de stad Rotterdam en de wereld in om de internationale topcollectie zichtbaar te houden voor het publiek.Acht buurlocaties in de stad hebben sinds vorig jaar een unieke samenwerking onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’. In elf verrassende tentoonstellingen zijn ruim 500 kunstwerken uit de collectie te zien. Boijmans opereert daarnaast in het buitenland met reizende tentoonstellingen. Sinds het schooljaar 2019 maakt het museum Rotterdamse scholieren bekend met échte collectiestukken met ‘Boijmans in de Klas’. Ondertussen vordert de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld dat in begin 2021 opent en waar de 154.000 kunstwerken veilig worden getoond en verzorgd.