:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
19 May 2020

Surrealistische topstukken in een surreële tijd

Kleinschalig en exemplarisch: Op 1 juni 2020 opent This is Surrealism! The Boijmans Masterpieces in het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen. Het betreft een vergaande samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen dat zijn kunstwerken uitleent in binnen-en buitenland tijdens de eigen renovatie-sluiting. Een surrealismecollectie die tot de wereldtop behoort, en uniek is in Nederland.

Wegens het coronavirus wordt met zoveel mogelijk tussenruimte de top veertig van deze collectie gehangen. Een mooi aantal voor het verhaal over het surrealisme. En een heel prettige afleiding in de vorm van fictie voor de fantasie, in een tijd dat non-fictie zo overdonderend is. De tentoonstelling in Amstelveen is te zien tot en met 27 september en zal daarna in aangepaste vorm op wereldreis gaan, beginnend in het Te Papa Tongarewa museum in Nieuw-Zeeland. Voor surrealismefans die niet naar de andere kant van de wereld willen reizen, is dit voorlopig de laatste kans om de werken te zien.

“We zijn trots dat het Cobra Museum in Amstelveen de komende vier maanden diverse wereldvermaarde surrealisme topstukken uit de collectie van het Boijmans kan tonen. Een prachtig voorbeeld van noodzakelijke en collegiale samenwerking tussen Nederlandse musea in deze uitdagende periode.”

Interim-directeur Stefan van Raay van het Cobra Museum

Selectie van exemplarische kunstwerken

Na de sluiting van Museum Boijmans Van Beuningen bijna een jaar terug vanwege een ingrijpende renovatie en vernieuwing, sloten afgelopen maart vanwege Covid-19 ook de deuren van het Cobra Museum. De voorbereidingen voor This is Surrealism! waren reeds maanden in volle gang. Ondanks de nieuwe maatregelen en de afwezigheid van een internationaal publiek in de regio Amsterdam, zijn de handen wederom ineen geslagen om This is Surrealism! alsnog te realiseren voor het Nederlandse publiek, in aangepaste vorm. Veertig bekende en exemplarische kunstwerken zijn geselecteerd die samen een antwoord geven op de vraag: wat is surrealisme? Het publiek krijgt in Amstelveen ‘de krenten uit de surrealistische pap’ te zien

“Wij vinden het bijzonder fijn dat het, ondanks de coronapandemie, met veel enthousiasme en inspanning toch is gelukt om tezamen een speciale tentoonstelling neer te zetten, waar bezoekers van het Cobra Museum kennis kunnen maken met onze hoogstaande surrealismecollectie uit Rotterdam en de rest van de wereld.”

Directeur van Museum Boijmans Van Beuningen, Sjarel Ex

Museumbezoek in Coronatijd

De tentoonstelling 'This is Surrealism! The Boijmans Masterpieces' is vanaf 1 juni tot en met 27 september, dus de gehele zomer, zeven dagen per week te zien. Er is een audiotour gemaakt door levenskunstenaar en hedendaagse surrealist Aynouk Tan. Er zijn continu gidsen van het Cobra Museum én van Museum Boijmans Van Beuningen aanwezig om toelichtingen bij de kunstwerken te geven. Via een uitgekiend stippenpatroon worden looproutes aangegeven voor de veiligheid. Entreekaartjes dienen voorafgaand online te worden gekocht via de website van het Cobra Museum. Er wordt gewerkt met een inloopuur.