:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Zilveren Opening Depot 25, 26 en 27 september

Het depot is in het najaar van 2021 helemaal klaar, ingericht en functionerend. Om men niet zo lang te laten wachten, was in het weekend van 25, 26 en 27 september 2020 alvast de gelegenheid het lege gebouw van binnen te bekijken. De Zilveren Opening was de eerste openstelling van het nog in afbouw verkerende Depot Boijmans Van Beuningen, waarin de architectuur van het gebouw -nog zonder de collectie erin- aan het publiek werd getoond.

Meer dan 7.000 kaarten werden in drie uur tijd vergeven. We hadden graag veel meer mensen willen ontvangen, maar door het coronavirus en de 1,5 meter afstand was dit echt het maximaal aantal bezoekers. Daarom is er een online programma samengesteld. Op deze pagina vind je bestaand en nieuw videomateriaal, mooie beelden van Depot Boijmans Van Beuningen. Via de Facebookpagina van Boijmans zie je een Boijmans Live met Fokke Moerel, architect MVRDV, en Boijmans directeur Ina Klaassen. 

Lees snel verder!

Welkom in Depot Boijmans Van Beuningen

Welkom! Drie dagen lang openden de simsalabim deuren van Depot Boijmans Van Beuningen tijdens de Zilveren Opening. Directie Boijmans Van Beuningen Ina Klaassen en Sjarel Ex, architect Winy Maas en Directeur Stichting De Verre Bergen Roelof Prins heten je graag welkom middels onderstaande video's.

Timelapse bouw Depot Boijmans Van Beuningen

Bekijk hier de timelapse van de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen: maart 2017 - juli 2020. De timelapse is gemaakt met een camera die gepositioneerd stond op de toren van Museum Boijmans Van Beuningen. 

Susan Bijl shoppingbag

Tassenontwerpster Susan Bijl heeft Rotterdam veroverd. Geïnspireerd door het depot maakte zij een special edition tas, uiteraard in het spiegelend zilver. In no-time was de tas uitverkocht, maar vanaf juni 2021 is een restock beschikbaar.

Susan Bijl shoppingbag

Milestones depot

Sonia Herman Dolz is een Nederlands cineast, scenarioschrijver en documentairemaker. Eerder maakte zij al de documentaire 'Conducting Boijmans', over directeur Sjarel Ex. Ook de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen heeft zij op de voet gevolgd. Van drie belangrijke momenten in de bouw van het depot (het behalen van het hoogste punt, het plaatsen van de spiegelpanelen aan de buitenzijde en de Zilveren Opening) zijn hieronder video's te zien.

Tien persoonlijke reflecties op het depot

In tien filmische portretten reflecteren vijftien mensen op het depot terwijl het depot ook hen reflecteert. De geportretteerden vertellen over hun interpretatie van het nieuwe icoon, waardoor het gebouw steeds meer tot leven komt. Omdat dit weerspiegelende gebouw nooit een gezicht heeft, kijken we door de ogen van anderen naar het depot. Zahra Reijs (1992, documentairemaker/portretfotograaf uit Rotterdam) regisseerde deze blikken.

Videovlog: Achter de spiegels

In negen afleveringen neemt Wout Braber, hoofd Huisvesting en onderhoud bij Museum Boijmans Van Beuningen, je mee in het depot. Zo klim je samen met Wout vanaf de entree naar de zesde etage. In elke video wordt een verdieping bekeken en besproken, zo zie je hoe het er nu uitziet maar ook hoe deze verdieping er straks komt uit te zien.

Boijmans in Donner

Op donderdag 7 mei stond het nieuwe Depot Boijmans Van Beuningen centraal in de laatste editie van Boijmans in Donner. Deze aflevering kon vanwege COVID-19 niet live met publiek in Boekhandel Donner plaatsvinden, maar was te zien via een livestream op de Facebookpagina van Boijmans.

Architect Arjen Ketting, verantwoordelijk bij MVRDV voor het depot, vertelt over het bijzondere ontwerp en geeft toelichting op het ontwerpproces en de uitdagingen. Sandra Kisters, Hoofd Collectie en onderzoek van Museum Boijmans Van Beuningen, vertelt over de inrichting van het depot en neemt je mee in de monsteroperatie van de inhuizing van de collectie die uit meer dan 154.000 kunstobjecten bestaat.

Bekijk de presentatie hier terug:

Gers! Magazine in het teken van het depot

Op het dak van Depot Boijmans Van Beuningen is Gers! #28 gelanceerd. Gers! is het Rotterdamste magazine van de stad. Om stil te staan bij de Zilveren Opening van het nieuwe icoon voor Rotterdam staat Gers #28 helemaal in het teken van het depot.

Voor een keer geen persoon op de cover maar een gebouw. En als je goed kijkt, zie je jezelf op de cover. Het eerste exemplaar werd overhandigd uit handen van hoofdredacteur Sander Grip aan Ina Klaassen (directeur Museum Boijmans Van Beuningen) en Said Kasmi (wethouder Onderwijs, Cultuur en Toerisme).

Gers! #28 was verkrijgbaar op diverse plekken in Rotterdam, en ook digitaal te lezen.

Lees Gers! Magazine #28 over het depot
Gers! Magazine in het teken van het depot

Kijkje achter de schermen

Het museum heeft drie basistaken, namelijk het tonen van de collectie in een kunsthistorische context, onderzoek doen naar en het bewaren van de collectie. Het museum is de toonzaal, het depot de machinekamer. Hier kijkt het publiek mee naar museale activiteiten als het verpakken van kunstwerken voor bruikleenverkeer, conservering en restauratie. De dynamiek in het depot zal een andere zijn dan die in het museum: in het museum worden tentoonstellingen gemaakt, in het depot kan men met een gids of zelfstandig grasduinen tussen meer dan 154.000 kunstobjecten. Ook kan worden meegekeken met bijvoorbeeld conservering en restauratie. 

Onderstaande video's geven een voorbeeld van werk wat normaal gesproken achter de schermen gebeurt, maar in het depot voor het oog van iedereen plaatsvindt. 

Depot Journaal

Begin 2018 verscheen de eerste editie van het Depot Journaal: een serie glossy magazines waarmee we een grote groep geïnteresseerden in de periode van de bouw van het depot informeren, enthousiasmeren, prikkelen en nieuwsgierig maakten. We vertelden over de wens wens onze kunstwerken toegankelijk te maken, het iconische ontwerp van MVRDV en de technische uitdagingen die we aangaan. Maar ook vertelden we over de duizelingwekkende hoeveelheid werken die straks te zien is in het depot (154.000 stuks!). En welke unieke kansen het depot biedt, niet alleen voor het museum en voor verzamelaars, maar vooral voor onze bezoekers.

Download alle tot nu toe verschenen edities van het Depot Journaal hier:

Depot Journaal

Depot Journaals