Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top

Boijmans in de klas

Het museumgebouw wordt grootschalig gerenoveerd en vernieuwd. In deze periode houden we de collectie graag zichtbaar, bekend en levendig onder scholieren. Boijmans gaat daarom naar de scholen toe in plaats van andersom.

Les in de klas

Voor primair en voortgezet onderwijs in de regio Rotterdam is het mogelijk om vanaf schooljaar 2019-2020 ‘Boijmans in de klas’ lessen te boeken. Papegaai Paulo komt bij de allerkleinsten langs met sculpturen van dieren. Voor oudere leerlingen nemen we 17e eeuwse gebruiksvoorwerpen of surreëel kunst mee. Daarnaast gaat ook de hoogwaardige reproductie van de toren van Babel (gemaakt door de Universiteit van Tokyo) mee naar scholen en bieden we lessen met conceptuele kunst. De lessen worden gegeven in de klas door een ervaren museumdocent. De leerlingen bekijken de meegebrachte collectie en iedere les bevat een activerende verwerking. Zie hier het aanbod op de website. Boijmans in de klas wordt mede mogelijk gemaakt dankzij Stichting Saphir en enkele anonieme particuliere schenkers.

Pilot: maatwerk in samenwerking

Naast de lessen in de klas experimenteert het museum ook met andere vormen van aanpak. Voor een pilot is het museum een samenwerking aangegaan met De Theaterhavo/vwo. Derdejaars vormgeefleerlingen maken een tentoonstelling in school van twintig collectiestukken met de titel ‘Compressed Emotions’ geïnspireerd op het kunstwerk ‘Compression de Bicyclette’ van César (1970). De tentoonstelling is te zien tijdens de Nationale Museumweek van 8 tot en met 14 april. In 2019 onderzoekt het museum op welke manier meer van deze samenwerkingsprojecten met scholen opgezet kunnen worden.