:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
Figuren en wagen bij een herberg

Vraag maar raak

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

Specificaties

Titel Figuren en wagen bij een herberg
Materiaal en techniek Afdruk in bruine olieverf, kaderlijnen met de pen in bruine inkt
Objectsoort
Tekening > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Hoogte 155 mm
Breedte 330 mm
Makers Tekenaar: Anoniem
Kopie naar: Jan Brueghel (I)
Inventarisnummer N 19 (PK)
Credits Bruikleen / Loan: Stichting Museum Boijmans Van Beuningen 1940 (voormalige collectie / former collection Koenigs)
Collectie Tekeningen & Prenten
Verwervingsdatum 1940
Leeftijd maker Onbekend
Signatuur geen
Watermerk Postal horn (stretched) in a shield (fragment, possibly the shield had a housemark below; 50 x 40mm, PP27mm, on P3-4 from the right, on the upper right edge; vH, 14P, fine, plano horizontally cut in halves, then cropped), somewhat similar to Heawood 2686-2691 (England 1680-1695), none of this subtype in Briquet. [AE]
Conditie foxing, kleine scheur linksboven; linkerrand niet vlak en vlekkerig
Inscripties geen
Verzamelaar Franz Koenigs
Merkteken W. Mayor (L.2799), F.W. Koenigs (L.1023a)
Tentoonstellingen geen
Onderzoek Vroeg Nederlandse tekeningen uit de 15e en 16e eeuw
Literatuur Collection Catalogue 2012 (online)
Materiaal
Object
Techniek
Drukken > Gedrukt > Algemene druktechniek > Druktechniek > Techniek > Materiaal en techniek

Let op: De gegevens van dit object zijn nog niet gecontroleerd.
Neem contact op met een conservator als iets niet lijkt te kloppen.

Entry catalogus Vroeg Nederlandse tekeningen uit de 15e en 16e eeuw

Auteur: Yvonne Bleyerveld

Een herberg ligt aan een weg met groepjes mensen en een groot aantal boerenwagens, sommige ingespannen, de andere zonder paarden. Op het tweede plan is een deel van een boom te zien en rechts een voorgevel van een huis. Links op de achtergrond stroomt een beek of vaart met roeibootjes.

Deze drukbevolkte voorstelling is een Abklatsch of een contre épreuve: de (spiegelbeeldige) afdruk van een geschilderde compositie. Deze is afkomstig uit het atelier van Jan Brueghel – dezelfde voorstelling komt voor op een schilderij op koper van deze kunstenaar uit 1609.1 Van deze compositie zijn diverse kopieën bekend, geschilderd door Jan Brueghel de Jongere.2 Met kleine variaties komt dezelfde compositie, maar dan gesitueerd in een dorpsstraat met huizen aan weerszijden, ook voor op een (verloren gegane) tekening van of naar Jan Brueghel de Oudere in Bremen.3 Daarnaast keren afzonderlijke motieven uit deze voorstelling op verschillende dorpsgezichten uit het atelier van Jan Brueghel de Oude terug. Dat geldt bijvoorbeeld voor het boerenechtpaar dat gearmd op de voorgrond loopt, de varkens en de boerenkar met de paarden op de tekening links op de voorgrond.4

Een Abklatsch diende om een bestaande voorstelling als ateliervoorbeeld te behouden om deze nogmaals geheel of gedeeltelijk te kunnen reproduceren, zoals bij deze voorstelling inderdaad meermalen gebeurd is. Het was dus een ‘afdruk’, bestemd voor gebruik in het atelier. Om een Abklatsch te maken werden de contouren van een geschilderde voorstelling (over het vernis heen) overgetrokken met verdunde olieverf. Daarop werd een dun vel papier gelegd, dat stevig werd aangedrukt, zodat de olieverflijnen in het papier trokken.5 Dat de besproken tekening een Abklatsch is – waarbij het de maker om de figuren en wagens ging en niet om de gebouwen daarachter – is niet alleen op te maken uit de vaak herhaalde voorstelling, maar ook aan het dunne papier en aan de vlakke lijnen die enigszins korrelig van structuur zijn.

Noten

<

1 Jan Brueghel de Oude: gedateerd 1609, Boston, particuliere verzameling; Essen/Antwerp 1998, nr. 52; Ertz 2008-2010, dl. I, nr. 181.

2 Zie voor daarvoor Essen/Antwerp 1998, p. 172, fig. 52b en Ertz 2008-2010, dl. I, p. 374.

3 Bremen, Kunsthalle, inv. nr. 1013, zoekgeraakt tijdens de Tweede Wereldoorlog; Bremen 1991, nr. 1197 (als Jan Brueghel de Oudere).

4 Zie bijvoorbeeld Essen/Antwerp 1998, nr. 51.

5 Meder 1923, pp. 540-543.

Toon onderzoek Vroeg Nederlandse tekeningen uit de 15e en 16e eeuw
Toon catalogustekst Verberg catalogustekst

Alles over de maker

Anoniem

Bekijk het volledige profiel