:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
De schilder en zijn familie

De schilder en zijn familie

Johannes Voorhout (I) (in 1674)

Vraag maar raak

  • Prof. Dr. Albert Clement vroeg

    Geachte lezer,

    Fijn dat u mij (en anderen!) via deze mogelijkheid de gelegenheid biedt een vraag te stellen! In november moet ik te Hamburg een lezing geven waarin o.a. Voorhout ter sprake zal komen. Op uw web lees ik dat "De schilder en zijn familie" is vervaardigd in het jaar 1674. Als Voorhout hier inderdaad zijn eigen familie presenteert, zou het kind zijn zoon en naamgenoot zijn. Mijn vragen zijn: (1) hoe zeker is de datering 1674 (zou dit ook 1677 kunnen zijn)? en (2) via welke bron is duidelijk dat het hier inderdaad Voorhout en zijn familie betreft?
    Bij voorbaat veel dank voor uw reactie en
    met vriendelijke groeten, Albert Clement

  • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

    Dag,

    Het schilderij is prominent gesigneerd in het midden aan de linkerkant met “Joan Voorhout f.Ao. 1674.” Voorhout vluchtte met zijn familie naar Duitsland in 1672, wat zou betekenen dat dit schilderij in Hamburg vervaardigd is. Het schilderij dat op de achtergrond is weergegeven lijkt op Voorhouts eigen situatie in te spelen door de “De vlucht naar Egypte” af te beelden.
    Er is weinig reden om te twijfelen aan de datering en de signatuur, en in eerdere literatuur is dit dan ook nooit echt gebeurd. Wat minder zeker is, is de identificatie van de groep als de familie van Voorhout - hoewel de gezichtskenmerken van de afgebeelde man overeenkomen met de portretten van Voorhout. Het werk wordt in ieder geval vanaf 1931 al beschreven als zijnde een familieportret.
    Het afgebeelde kind is waarschijnlijk geboren in Hamburg en zou wel eens het hoofdonderwerp kunnen vormen van de afbeelding op basis van de prominente rol die hij hierin inneemt. De knielende jonge vrouw aan de rechterkant zou in dit geval een allegorisch figuur kunnen zijn zoals de vruchtbaarheidsgodin Flora. W. van de Watering stelt dat het motief geïnspireerd moet zijn op de ‘Mystieke Verloving’ van Catharina van Alexandrië, wat verder doet vermoeden dat het bij dit werk om meer gaat dan alleen een registratie van de schilder en zijn familie.

    Groeten, Lisa

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

Specificaties

Titel De schilder en zijn familie
Materiaal en techniek Olieverf op doek
Objectsoort
Schilderij > Schildering > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Breedte Error: 84,3 is not a valid BCD value cm
Hoogte Error: 71,3 is not a valid BCD value cm
Makers Schilder: Johannes Voorhout (I)
Inventarisnummer 1931 (OK)
Credits Aankoop 1885
Collectie Oude Kunst
Verwervingsdatum 1885
Vervaardigingsdatum in 1674
Materiaal
Object
Geografische herkomst Noordelijke Nederlanden > Nederlanden > West-Europa > Europa

Alles over de maker

Johannes Voorhout (I)

Uithoorn 1647 - Amsterdam 1717

Bekijk het volledige profiel