:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 10 juni 2012

İstanbul Modern - Rotterdam

In het kader van 400 jaar handelsrelaties tussen Nederland en Turkije, wisselen Museum Boijmans Van Beuningen en İstanbul Museum voor Moderne Kunst in het voorjaar van 2012 een selectie van hun Collectie uit. Op 10 maart 2012 opende in Rotterdam de tentoonstelling ‘İstanbul Modern’, en op 16 februari 2012 opende de tentoonstelling ‘La La La Human Steps’ in Istanbul.

Hoofdconservator Levent Çalıkoğlu had veertien verschillende kunstenaars uit verschillende periodes van de jaren 70 tot nu geselecteerd. Er was werk te zien van onder meer İnci Eviner, Taner Ceylan en Sarkis. De laatste was deze zomer ook verantwoordelijk voor de installatie in de Onderzeebootloods in de Rotterdamse haven.

Contrasten, kritiek en emotie

İnci Eviner combineert in ‘New Citizen I-II-III’ (2009) een muurschildering waarin traditioneel Europees behang contrasteert met decoratieve Ottomaanse tegels en verwerkt hierin 3 video’s met bewegende beelden over de traditionele tekentaal. De politieke lading in haar werk zorgt voor stof tot nadenken.
Sarkis gebruikt voor zijn werken een scala aan materialen en technieken. In de tiendelige glas-in-loodserie die tijdens de tentoonstelling te zien zal zijn zijn figuren uit de film The Lord of the Rings geportretteerd. Normaal gesproken gloeien de kleuren van een glas-in-loodraam op door het natuurlijke (zon)licht dat er op schijnt, maar bij dit werk worden de ramen juist in een verduisterde ruimte geplaatst. 

Hale Tenger houdt zich in haar werk met name bezig met het ontdekken van de eigen identiteit en is kritisch over de opstelling van het Oosten ten opzichte van het Westen, en andersom. Haar video ‘Beiroet’ (2005-2007)is een loop en laat de gevel van een hotel zien. Terwijl op de achtergrond explosies en sirenes klinken, wapperen de gordijnen van het hotel zachtjes in de wind. 
Nezaket Ekici is opgegroeid in Duitsland waar ze nu nog steeds woont en werkt. In haar performance ‘Emotion in Motion’ (Gevoel in Beweging) uit 2002 kust ze drie dagen lang de kamer waarin ze zich bevindt en alles wat daar aanwezig is. Zo maakt Ekici van de ruimte en van haar lichaam een kunstwerk op zich.

Istanbul de culturele hotspot

Istanbul is een culturele hotspot, wat door zijn unieke ligging in zowel Europa als Azië verschillende invloeden meekrijgt. Zowel de Europese als de Arabische cultuur is terug te zien in de geselecteerde werken uit de tentoonstelling. De uiteenlopende kunstwerken in de tentoonstellingen İstanbul Modern, waaronder schilderkunst, video’s en installaties, bevatten thema’s als verbeelding, identiteit, recente politieke spanningen en visuele cultuur.

Boijmans in Istanbul

Tot en met 6 mei toont het museum werken van 28 Nederlandse en buitenlandse kunstenaars rondom het thema Human Encounters in İstanbul Modern. In deze tentoonstelling 'La La La Human Steps' staan kunstenaars centraal, waarvan de werken zich in historische, persoonlijke of maatschappelijke zin verhouden tot het mensbeeld.