:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

De menskrachtcentrale (2050) - een online tentoonstelling

De online tentoonstelling ‘De menskrachtcentrale (2050)’ neemt je mee naar de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken (BoTu) in 2050 waar bewoners weer eigenaar zijn geworden van hun eigen energie. Voor bijna alles is energie nodig en dit maakt energie de achilleshiel van onze gemeenschap. Maar van wie is de energie en hoe gaan we ermee om? Wie heeft toegang en hoeveel kan je gebruiken? Deze vraagstukken, cruciaal voor een duurzame toekomst, worden nauwelijks besproken in de gesprekken over verduurzaming en staan centraal in ‘De menskrachtcentrale (2050)’.

t/m 01 januari 2050
Bezoek 'De menskrachtcentrale (2050)'

Te zien en te doen

De menskrachtwijk is in de vorm van een verhalende tekening in kaart gebracht door Smets. Het museum heeft zijn artistieke onderzoek vanaf het begin gevolgd en dit werk is nu samengebracht in een online designtentoonstelling. Elke stip biedt toegang tot een digitale ruimte, waar met audio, video en/of tekst dieper op een thema wordt ingegaan. Vandaaruit klik je weer door naar relevante publicaties. Met de pagina-aanduiding onderaan volg je het verhaal zoals het is opgezet, maar je kunt ook je eigen volgorde bepalen en vrij door de wijk dwalen.

In de podcast, gemaakt en verteld door Babette Rijkhoff, nemen Melle Smets en stadgids Stefanie Korrel je mee door de wijk. Er komen verschillende buurtbewoners aan het woord:

  • Jaques Stoppelenburg, de oudste bewoner van BoTu, vertelt welke catastrofe ons boven het hoofd hangt
  • Michael Siem heeft zijn garagebox opengesteld om anderen te helpen
  • Ayşe Yalçınkaya Budaklier vertelt over het bakken van platte broden
  • Fatiha Zabouti vertelt over hoe zij vroeger de was moest doen
  • David Montero is vrijwilliger bij de Voedseltuin Rotterdam

In de videoserie zoeken Kris De Decker en conservator Annemartine van Kesteren collectiestukken van Museum Boijmans Van Beuningen waarin de thema’s van de menskrachtsamenleving op een andere manier naar voren komen. De teksten en gelinkte publicaties zijn bedoeld om je aan het denken te zetten en te inspireren. Hoe leef jij in 2050?