:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 25 september 2011

Helly Oestreicher - Kleine Werken

In de zomer van 2011 toonde Museum Boijmans Van Beuningen in de vitrines en aan de wand van zaal F werk van Helly Oestreicher. Een selectie van de kleine werken uit haar veelzijdige oeuvre, waarin keramiek een belangrijke rol speelt.

In het begin van de jaren ’60 behoorde Helly Oestreicher tot de generatie Nederlandse keramisten die nieuwe wegen insloeg. In de decennia die volgden ontwikkelde de traditionele keramiek, die destijds tot de toegepaste kunst werd gerekend, tot een autonome vorm van beeldende kunst. Tot deze generatie behoorde ook Jan van der Vaart en Johan van Loon die in 1991 en 2010 hun werk exposeerden in Museum Boijmans Van Beuningen. De drie keramisten hebben ieder op geheel eigen wijze de keramische vormgeving in Nederland verrijkt.

Helly Oestreicher heeft vanaf het begin van haar carrière een voorliefde voor het werken met klei. “De absolute onveranderlijkheid van het materiaal is voor mij emotioneel van waarde. Keramiek vertoont geen aftakeling, geen ouderdomsverschijnselen, zoals het vergelen van papier en het verkleuren van vernis of verf.” Ook al blijft klei haar favoriete materiaal, ook andere materialen zoals glas en porselein komen veelvuldig terug in haar abstracte sculpturen. Helly Oestreicher laat zich in de keuzes die zij maakt leiden door de specifieke eigenschappen van het materiaal, zoals de vorm, kleur of structuur. Door haar onconventionele technieken en het combineren van contrasterende materialen wordt de kijker echter regelmatig op het verkeerde been gezet. In Oestreicher’s werk lijkt glas soms vloeibaar en gebakken porselein buigzaam.De sculpturen van Helly Oestreicher doen een beroep op de visuele tastzin en de verbeelding van de kijker. In haar gelaagde werken kunnen steeds nieuwe elementen ontdekt worden. 

Het ontwerp van de presentatie is van Evelyne Merkx .

 

Publicatie

Tegelijkertijd met de opening van de tentoonstelling verscheen het boek ‘HELLY OESTREICHER’, dat een overzicht geeft van vijftig jaar werk. Met bijdragen van Marjan Boot, F. Starik, Beppe Kessler, Thimo te Duits, Elisabeth Moortgat, Inge van der Vlies, Monica Strauss en de kunstenaar zelf. De publicatie was verkrijgbaar in de museumwinkel voor € 40.