Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 26 december 2010

Gebrande Aarde - Recente schenkingen keramiek

Museum Boijmans Van Beuningen is een verzamelaarsmuseum.U kon bijzondere keramische werken zien, geschonken door particulieren. Meer dan 130 keramische objecten waren te zien in het museum. Deze vazen, kommen en containers werden geschonken door particulieren en nooit eerder getoond aan publiek.

Museum Boijmans Van Beuningen is verheugd over deze bijzondere schenkingen van keramiek uit Duitsland, Engeland, Scandinavië en Japan. De schenkingen bestaan uit keramiek uit de periode 1950 tot heden van belangrijke hedendaagse keramisten zoals Lucie Rie, Ken Eastman, Bodil Manz en Beate Kuhn. De getoonde keramische objecten zijn afkomstig uit de collectie van Den Blaauwen, Verberne, Van Achterbergh en Willems. Hiermee is de collectie Nederlandse en internationale keramiek van het museum uitgebreid en verrijkt.

Schenkingen

In collectie Den Blaauwen bevinden zich objecten van hedendaagse keramisten die Museum Boijmans Van Beuningen zelf al jaren volgt. De collectie Verberne is de jongste en grootste verzameling en bevat objecten uit onder meer Engeland, Denemarken, Canada, Australië en Japan. Uit deze collectie zijn objecten gekozen van onder meer Bodil Manz en Ken Eastman, die op dit moment tot de internationale top van keramisten worden gerekend. Hun werk gaat vooral over het onderzoek naar functionele keramiek, waarbij kleur en vorm een belangrijke rol spelen. In deze tentoonstelling waren ook objecten, met illustraties uit het dagelijkse leven, van Lies Cosijn te zien. De objecten van deze Nederlandse keramiste maken onderdeel uit van de collectie Willems.

 

Verzamelaarsmuseum

Vanaf de oprichting hebben particuliere verzamelaars een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het museum. In de tweede helft van de twintigste eeuw werden de eigen aankopen van het museum steeds talrijker, maar nog altijd profiteert het museum van de generositeit van verzamelaars. De recente schenkingen van de collecties van de particulieren Den Blaauwen, Willems, Van Achterbergh, Verberne en een anonieme particulier zijn van groot belang voor de verzameling moderne Kunstnijverheid.