:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } .enviso-dialog-content { overflow: auto; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

'Samen pionieren in de ware geest van Rotterdam.'

Minke van Hooff speelt als Hoofd Relatiebeheer en filantropie van Museum Boijmans Van Beuningen een belangrijke rol bij de realisatie van de plannen voor het depot. Het is een van haar taken om de benodigde gelden bijeen te brengen om de beleving voor bezoekers te vergroten.

Het concept van het openbare depot is al typisch Rotterdams genoemd. Hoe kijk jij daar tegenaan?

Een belangrijk deel van de collectie hebben we te danken aan verzamelaars. Mensen die de ziel van Rotterdam weerspiegelen; pioniers en harde werkers met een innerlijke drive om objecten van blijvende schoonheid en betekenis te verzamelen, uit alle windstreken.

Het bestaan van het museum berust op de idee om de collectie met zo veel mogelijk mensen te delen. In de praktijk is dat echter niet eenvoudig. Op dit moment kunnen we maar acht procent van onze collectie laten zien in ons museumgebouw. Het leeuwendeel van onze objecten is opgeborgen, verspreid over depots die afgesloten zijn voor publiek. In onze museumdepots kampen we met ernstige vochtproblemen. Naast het feit dat dit ons de dringende taak gaf om de collectie in veiligheid te brengen, bood het ook de unieke kans om iets volstrekt nieuws te doen. Een nieuw gebouw waarin de Rotterdamse principes ‘openheid, toegankelijkheid en delen’ een hoofdrol spelen.

'Het bestaan van het museum berust op het idee om de collectie met zoveel mogelijk mensen te delen.’

Minke van Hooff, hoofd Relatiebeheer en filantropie.

Wat maakt Depot Boijmans Van Beuningen dan zo uniek?

We bouwen aan het eerste openbare kunstdepot ter wereld. Een gebouw dat het publiek toegang geeft tot de hele kunstcollectie van een museum. En bovendien bezoekers een blik áchter de schermen biedt om te zien hoe er vol passie voor elk kunstwerk wordt gezorgd.

Iedere bezoeker is straks vrij om op onderzoek of op jacht te gaan. Je kunt er rondzwerven en je ontdekkingstocht zelf bepalen, om zo werken te vinden die je aanspreken en je prikkelen. Er zijn geen thema’s of uitgestippelde routes; je wordt gedwongen stil te staan bij je eigen smaak, maar ook bij je eigen vooroordelen en drijfveren. Je kunt keuzes maken en een persoonlijke relatie aangaan met acht eeuwen kunstenaars en verzamelaars. We geven toegang tot 154.000 schatten. Uit deze enorme collectie kan elke bezoeker zijn eigen favoriete kunstwerken kiezen.

Het klinkt alsof jullie niet alleen een kunstopslag bouwen maar ook een beleving, klopt dat?

Ja, maar vergeet niet dat wat we nu bouwen, enkel het werkgebouw is. We voegen heel graag nog onderdelen toe, die het bezoek een het depot tot een onvergetelijke ervaring zullen maken. Denk aan: het Atrium met zwevende vitrines waarin we steeds een wisselend deel van de collectie kunnen tonen, zoals bijvoorbeeld alle stoelen uit de collectie. Lijkt het je niet fantastisch om daar tussen- en onderdoor te kunnen lopen? Je kunt de werken letterlijk vanuit hele andere hoeken bekijken.

Ook willen we bezoekers mee laten kijken naar hoe er met liefde gewerkt wordt aan de collectie. Daarom hebben we plannen om vier restauratieateliers te maken die elk gewijd zijn aan een specifiek specialisme; een atelier voor grote objecten, een tweede voor houten, metalen en keramische kunstwerken en sculpturen, een derde voor schilderijen en een vierde atelier voor textiel en papier. Ook willen we een filmtheater bouwen met vijfentwintig zitplaatsen waar films uit onze collectie vertoond kunnen worden.

Dit alles is nog maar een kleine greep uit wat we nog in het gebouw willen realiseren. We roepen daarom de hulp in van iedereen die een rol wil spelen in de realisatie van ’s werelds eerste openbaar toegankelijke kunstdepot; een samenwerking waar ook de generaties na ons van zullen genieten.

Hoe vordert het bijeenbrengen van de middelen?

Op dit moment is er nog € 6 miljoen nodig om onze plannen te realiseren. Ik zit bijna dagelijks om de tafel met mensen die willen weten hoe ze kunnen bijdragen aan dit project, en dat gaat echt niet alleen om grote giften hoor. Het gaat goed, maar we zijn er nog niet: alle steun is welkom, ook kleine bedragen.

Als het lukt om het geld bijeen te brengen, wordt Depot Boijmans Van Beuningen veel meer dan een geweldig gebouw dat een fantastische collectie huisvest. We creëren de eerste en enige ruimte ter wereld die toegang tot een complete collectie mogelijk maakt zonder tussenkomst van een conservator. We kunnen er, wat ik noem ‘een transformatieve ervaring’ van maken – iets wat je raakt en wat je bijblijft. Ik hoop dan ook oprecht, dat veel mensen bereid zijn om samen met ons de toekomst vorm te geven.

Een restaurator inspecteert een schilderij van Jan van Eyck. Foto: Fred Ernst.
Een restaurator inspecteert een schilderij van Jan van Eyck. Foto: Fred Ernst.
Een werk van Kees van Dongen wordt overgebracht naar het restauratieatelier. Foto: Kees Spruijt.
Een werk van Kees van Dongen wordt overgebracht naar het restauratieatelier. Foto: Kees Spruijt.

Depot Journaal

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Depot Journaal #1 dat deel uitmaakt van een serie van 6. Wil je graag alle gedrukte edities thuis ontvangen? Stuur dan een email naar info@boijmans.nl met je volledige naam en adres, plus de vermelding ‘ontvangst Depot Journaal’.

Bouw je met ons mee?

Bouw je met ons mee?

Om het gebouw van binnen net zo spectaculair te maken als de spiegelende buitenkant hebben we fantastische plannen. Denk bijvoorbeeld aan: vier restauratieateliers, een kleine filmzaal en een gratis toegankelijk dakterras voor iedereen. Bouw je met ons mee?