Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top

Plastics Project

Van april 2017 tot april 2019 doet Museum Boijmans Van Beuningen, samen met tien andere grote Nederlandse musea mee aan een nationaal onderzoeksproject naar kunststoffen in hedendaagse kunstcollecties.

Doel van het project

Stichting Behoud Moderne Kunst (SBMK) en het Netherlands Institute for Conservation, Art and Science (NICAS), een samenwerking tussen de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Rijksmuseum en de Universiteit van Amsterdam Conservering & Restauratie, coördineren het project. Binnen het Project Plastics wordt gekeken hoe een grote groep kwetsbare kunstwerken voor de toekomst behouden kan worden.

Elke collectie hedendaagse kunst en design bevat tal van voorwerpen die geheel of gedeeltelijk van plastic zijn gemaakt. Om de samenstelling van de voorwerpen te kunnen identificeren is specialistische kennis nodig, die vaak niet aanwezig is in musea zonder laboratorium. Het Plastics Project richt zich op toegepast onderzoek voor deze grote groep voorwerpen en brengt natuurwetenschappers, musea en collectiebeheerders bij elkaar.

Het doel van het project is om de duurzaamheid, de zichtbaarheid en toegankelijkheid van objecten gemaakt van plastic te verbeteren. Doordat het project een do-it-yourself methode ontwikkelt kunnen beheerders en restauratoren in de toekomst zelf een groot deel van hun plastics collecties identificeren, monitoren en waar nodig conserveringsmaatregelen treffen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) leidt bovendien twee jonge professionals op, die zich specialiseren in dit vakgebied.

De resultaten worden tijdens een seminar aan het eind van het project met een breder publiek gedeeld. Het project wordt financieel ondersteund door het Gieskes-Strijbis Fonds en het Mondriaanfonds. Meer informatie over het Project Plastics vindt u op de website van de SBMK.

De tien participerende musea zijn: Bonnefantenmuseum, Centraal Museum, Gemeentemuseum Den Haag, Kröller-Müller Museum, Museum Boijmans Van Beuningen, Schunck*, Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum. Daarnaast de Rabo Art Collection en de Kunstcollecties van de Rijksdienst.

Thomas Rentmeister, Ohne Titel, 1994 (2006), aankoop met steun van het Mondriaan Fonds 2006
Thomas Rentmeister, Ohne Titel, 1994 (2006), aankoop met steun van het Mondriaan Fonds 2006