:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Koeien melken onder de wilgen

Vraag maar raak

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

In een zonovergoten weiland, omzoomd met wilgen, melkt een boer in een blauwe kiel een zwart-witte koe. Het werk is typerend voor één van de aantrekkelijkheden van de schilderijen uit de Haagse School: het gevoel een natuurervaring te delen met de kunstenaar.
Vaak koos de schilder voor een plotselinge gebeurtenis in de natuur: een voorbijgaande lichtval tussen bomen, een wolkenlucht die openbreekt, een opkomende onweersbui of zelfs een regenboog. Deze verschijnselen, die even snel verdwijnen als ze zich voordeden, vereisten een razend vlugge werkwijze van de schilder, waarbij hij het zich veroorloofde overbodige details weg te laten.
Dikwijls viel in het definitieve schilderij nog iets terug te vinden van die snelle observatie. Voor de behoudende kunstliefhebbers gold dit gebrek aan detail als een brevet van onvermogen. Voor schildersgroepen als de Haagse School en de School van Barbizon was deze manier van schilderen een vernieuwing van grote betekenis.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Koeien melken onder de wilgen
Materiaal en techniek Olieverf op doek
Objectsoort
Schilderij > Schildering > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Breedte 21 cm
Hoogte 32,5 cm
Makers Schilder: Johan Hendrik Weissenbruch
Inventarisnummer VdV 88
Credits Bruikleen / Loan: Stichting Willem van der Vorm 1972
Collectie Moderne Kunst
Verwervingsdatum 1972
Vervaardigingsdatum in circa 1880 - 1890
Leeftijd maker Circa 51 tot 61 jaar
Verzamelaar Willem van der Vorm
Interne tentoonstellingen De verzameling Willem van der Vorm. Schilderijen van Hollandse en Franse meesters uit de 17e en 19e eeuw (1950)
De Collectie Verrijkt (2011)
De collectie als tijdmachine (2017)
Materiaal
Object
Geografische herkomst Noordelijke Nederlanden > Nederlanden > West-Europa > Europa

Alles over de maker

Johan Hendrik Weissenbruch

Den Haag 1824 - Den Haag 1903

Johan Hendrik Weissenbruchs vader was een verzamelaar van werken van onder anderen de schilder Andreas Schelfhout. De invloed van diens werk is zichtbaar in de...

Bekijk het volledige profiel