:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Polderlandschap

Vraag maar raak

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

In een smalle compositie heeft Weissenbruch links een weg met een boer op een wit paard langs de oever van een vaart geschilderd. In de verte duidt een wit zeil op een boot in de vaart. Links wordt de compositie door een groep bomen afgesloten, rechts door een molen. Een blauwe hemel met witte wolken overspant het geheel.
Weissenbruch was in de kring van de Haagse School wel de meest uitgesproken 'plein-airist'. Voor hem was het werken in de vrije natuur bijna een voorwaarde. Onvermoeibaar tekende en schilderde hij het polderlandschap in de omgeving van Noorden en bij de Nieuwkoopse plassen, schijnbaar ongehinderd door ongunstige weersomstandigheden. Deze kleine olieverfschets moet op één van die tochten ontstaan zijn.
Grote schilderijen werden echter steeds in het atelier vervaardigd, dikwijls aan de hand van olieverf- of houtskoolschetsen. Ook Weissenbruchs beroemde aquarellen ontstonden vaak in het atelier. Het werken in de openlucht en naar de natuur was voor de schilders van de Haagse School een vaak herhaald principe, maar het behoorde in sommige gevallen ook tot de mythologie van de landschapschilder.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Polderlandschap
Materiaal en techniek Olieverf op paneel
Objectsoort
Schilderij > Schildering > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Breedte 38 cm
Hoogte 9 cm
Makers Schilder: Johan Hendrik Weissenbruch
Inventarisnummer VdV 87
Credits Bruikleen / Loan: Stichting Willem van der Vorm 1972
Collectie Moderne Kunst
Verwervingsdatum 1972
Vervaardigingsdatum in circa 1870 - 1880
Leeftijd maker Circa 41 tot 51 jaar
Verzamelaar Willem van der Vorm
Interne tentoonstellingen De verzameling Willem van der Vorm. Schilderijen van Hollandse en Franse meesters uit de 17e en 19e eeuw (1950)
De Collectie Verrijkt (2011)
De collectie als tijdmachine (2017)
Materiaal
Object
Geografische herkomst Noordelijke Nederlanden > Nederlanden > West-Europa > Europa

Alles over de maker

Johan Hendrik Weissenbruch

Den Haag 1824 - Den Haag 1903

Johan Hendrik Weissenbruchs vader was een verzamelaar van werken van onder anderen de schilder Andreas Schelfhout. De invloed van diens werk is zichtbaar in de...

Bekijk het volledige profiel