:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Strandgezicht met schelpenvissers

Strandgezicht met schelpenvissers

Johan Hendrik Weissenbruch (in 1891)

Vraag maar raak

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

Omstreeks 1887 trad er een waarneembare verandering op in het werk van Johan Hendrik Weissenbruch; zijn kleurgebruik werd lichter en hij zocht naar nieuwe, heldere harmonieën van toon in zijn schilderijen. Zijn 'Strandgezicht', nu in de collectie van het Haags Gemeentemuseum, kondigde deze vernieuwing aan. De ontwikkeling zette zich voort met dit 'Strandgezicht met schelpenvissers' uit 1891.
Als geen ander wist Weissenbruch de atmosfeer van het Scheveningse strand te treffen: de hoge wolkenluchten, het licht dat tintelt over het water en de melancholieke silhouetten van schelpenkarren langs de branding. Deze momenten van rust en stilte waren bij andere schilders van de Haagse School minder gezocht. Mesdag schilderde graag de bedrijvigheid rondom de bomschuiten op het strand, Blommers en Sadee kozen de visafslag, die toen nog tussen de schepen plaats vond, als onderwerp en Jozef Israëls had het meest succes met in gepeins verzonken Scheveningse vissersmeisjes op een duintop.
De strandgezichten van Weissenbruch uit zijn laatste levensjaren zouden gaan behoren tot de hoogtepunten uit zijn schildersloopbaan.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Strandgezicht met schelpenvissers
Materiaal en techniek Olieverf op doek
Objectsoort
Schilderij > Schildering > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Breedte 83 cm
Hoogte 63 cm
Makers Schilder: Johan Hendrik Weissenbruch
Inventarisnummer VdV 86
Credits Bruikleen / Loan: Stichting Willem van der Vorm 1972
Collectie Moderne Kunst
Verwervingsdatum 1972
Vervaardigingsdatum in 1891
Leeftijd maker Circa 67 jaar
Verzamelaar Willem van der Vorm
Interne tentoonstellingen De verzameling Willem van der Vorm. Schilderijen van Hollandse en Franse meesters uit de 17e en 19e eeuw (1950)
De Collectie Verrijkt (2011)
De collectie als tijdmachine (2017)
Materiaal
Object
Geografische herkomst Noordelijke Nederlanden > Nederlanden > West-Europa > Europa

Alles over de maker

Johan Hendrik Weissenbruch

Den Haag 1824 - Den Haag 1903

Johan Hendrik Weissenbruchs vader was een verzamelaar van werken van onder anderen de schilder Andreas Schelfhout. De invloed van diens werk is zichtbaar in de...

Bekijk het volledige profiel