:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } .enviso-dialog-content { overflow: auto; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

'We bouwen iets dat nog nergens anders ter wereld is gebouwd.'

Een belangrijke spilfiguur in de realisatie van het depot is projectmanager Peter Slangen, werkzaam bij de gemeente Rotterdam. In het gebouw ‘De Rotterdam’ aan de Maas, licht Slangen zijn rol toe.

Je werkt nu zes jaar als projectmanager aan de realisatie van het depot. Hoe is het allemaal begonnen?

Op mijn eerste dag heb ik een bezoek gebracht aan de initiatiefnemers van het project: Sjarel Ex van Museum Boijmans Van Beuningen, Roelof Prins van Stichting De Verre Bergen en Petra Verspui, toenmalig directeur Vastgoed bij de gemeente Rotterdam. Ik trof drie enthousiaste partijen aan die gezamenlijk iets wilden, maar nog geen concrete ideeën hadden over hoe ze het project handen en voeten moesten geven. Ik heb een eenvoudig contract opgesteld, zonder juristen erbij, waarin stond hoe we dit gezamenlijk konden aanpakken en welke afspraken we vast wilden leggen. Dat was het startpunt. Belangrijk om te zeggen is dat ik ben aangesteld als projectmanager namens deze drie partijen, de projectorganisatie. Ik heb het museum geholpen met het afronden van het Programma van Eisen. Hierin hebben we bijvoorbeeld vastgelegd wat het museum met het depotgebouw wil, de hoeveelheid vierkante meters depot en kantoorruimte, en hoe groot de gangpaden moeten zijn om de kunstwerken door te kunnen vervoeren.

'De spiegelende gevel is het spannendst omdat we aan de grenzen zitten van wat bouwtechnisch kan in de wereld.'

Peter Slangen

Als projectorganisatie hebben jullie ook de architectenselectie gedaan?

Ja, we hebben eerst alle architecten van de wereld benaderd. Ik heb een budget bepaald en de architect met het beste ontwerp voor het depotgebouw zou de opdracht krijgen. We hebben een jury samengesteld met experts uit Nederland die de ontwerpen beoordeelden. Met deze selectieprocedure zijn we driekwart jaar bezig geweest. Het winnende ontwerp kwam van MVRDV. De jury noemde het ontwerp van MVRDV ‘absoluut van internationale allure en ook inventief en daardoor van toegevoegde waarde op deze locatie in het Museumpark en architectuurstad Rotterdam. Door de sterke reflectie in combinatie met de gebogen vorm van het gebouw wordt een unieke beleving van het park gecreëerd’. Op basis van het Programma van Eisen hebben we ook de andere partijen ingehuurd. Denk aan de aannemer, de ingenieurs en andere adviseurs. Ik heb de deals begeleid om de financiering van het gebouw rond te krijgen. Daarnaast stuur ik de ontwerpteams en adviseurs aan, doe de schatting van de benodigde uitgaven, zorg dat we binnen het budget blijven, stuur bij, voer wijzigingen door, bewaak de planning en zorg dat iedereen akkoord is.

Je bent een belangrijke spilfiguur in het gehele project.

Ik doe het niet alleen hoor. Samen met projectmanager Laura Melissen stuur ik het projectteam aan. Ik ben als projectmanager de eerste verantwoordelijke voor het te behalen resultaat.

Jullie hebben niet alle verantwoordelijkheden voor de bouw bij de aannemer gelegd. Waarom?

Het bouwen van het depotgebouw is echt uniek. We bouwen iets wat nog nergens anders is gebouwd. Dat betekent dat we zaken zullen tegenkomen in het ontwerp- en bouwproces die we vooraf niet hadden bedacht. Daar moeten we dan op anticiperen. Zeker als dat consequenties heeft voor de exploitatie van het gebouw, want dat kost ons dan mogelijk jaarlijks veel geld en dat wellicht veertig jaar lang. Belangrijk is dan ook dat wij zelf kunnen sturen daarop. De verantwoordelijkheid hiervoor moet bij ons liggen en niet bij de aannemer.

Vlak voor het inschroeven van de eerste paal: wethouders Visser en Schneider en burgemeester Aboutaleb.
Vlak voor het inschroeven van de eerste paal: wethouders Visser en Schneider en burgemeester Aboutaleb.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb schroeft de eerste paal in de grond.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb schroeft de eerste paal in de grond.

Wat zijn spannende beslismomenten in de gemeenteraad geweest?

Er zijn twee doorslaggevende politieke momenten geweest. In november 2015 werd het bestemmingsplan door de gemeenteraad vastgesteld. In december 2016 was het zogenaamde go-or-no-go-moment dat de definitieve ‘go’ opleverde vanuit de gemeenteraad voor de bouw van het depotgebouw.

Hoe verloopt de bouw nu?

We zitten midden in de uitvoerende fase en ik zet me volledig in om ervoor te zorgen dat het gebouw wordt zoals we bedacht hebben. De spiegelende gevel is het spannendst omdat we aan de grenzen zitten van wat bouwtechnisch gezien kan in de wereld. We moeten zorgen dat het gebogen glas niet het effect krijgt van een lachspiegel. Het is een lastig proces om te zorgen dat dit goed gaat. Het zal mede bepalen of het gebouw een trekpleister en een waardevolle toevoeging in de stad gaat worden.

Depot Journaal

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Depot Journaal #1 dat deel uitmaakt van een serie van 6. Wil je graag alle gedrukte edities thuis ontvangen? Stuur dan een email naar info@boijmans.nl met je volledige naam en adres, plus de vermelding ‘ontvangst Depot Journaal’.