Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 14 februari 2016

Zhou Tao - Blue and Red

Museum Boijmans Van Beuningen toonde de poëtische film ‘Blue and Red’ van de Chinese kunstenaar Zhou Tao (Changsha, China 1976). Zhou Tao won in 2013 de Han Nefkens Foundation - BACC Bangkok Asian Contemporary Art Award. De prijs bood een residentie in Bangkok en de mogelijkheid een nieuw werk te creëren, de video ‘Blue and Red’ was hiervan het resultaat. Tevens won de video de eerste prijs op het Short Film Festival in Oberhausen.

De film speelt zich grotendeels af op twee locaties; een hypermodern plein in de Chinese stad Guangzhou en een plein in de Thaise hoofdstad Bangkok. De sfeer in Guangzhou is gemoedelijk en vredig terwijl de stemming in Bangkok wordt bepaald door onvrede, protest en geweld. Desondanks gaat het dagelijks leven gewoon door: mensen slapen, eten, krijgen massages en dansen. Het kunstmatige stadslicht versterkt de theatraliteit van hun bezigheden: het plein, van oudsher een plek van ontmoeting en overleg, is in deze film een podium voor zowel politiek debat als voor alledaagse momenten.

Doordat Zhou verschillende plekken en momenten losmaakt van hun context en opnieuw met elkaar verweeft, bevraagt hij ons beeld van de werkelijkheid: ergens ter wereld heerst onrust, terwijl het leven elders gewoon zijn gang gaat. In de huidige ‘visuele’ samenleving wordt nagenoeg alles gefotografeerd en gefilmd, mede dankzij de smartphone die alom vertegenwoordigt is. Volgens Zhou beïnvloedt dit de manier waarop we kijken, denken en voelen. Is filmen het nieuwe kijken en is de film daarmee de nieuwe werkelijkheid?

Parallel aan de presentatie van Zhou Tao toonde het museum de sculpturen van Thomas Rentmeister in de Serra zaal.