:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 17 augustus 2011

Wenceslaus Hollar

In het prentenkabinet van Museum Boijmans Van Beuningen zijn regelmatig wisselende presentaties te zien van prenten en tekeningen uit de collectie.

Wenceslaus Hollar (1607-1677) is een van de grote Europese prentkunstenaars van de zeventiende eeuw. Zijn oeuvre van zo’n drieduizend prenten is extreem veelzijdig. Niet vanwege de techniek, want zijn medium was en bleef de etskunst en experimenten zoals we die kennen van zijn tijdgenoot Rembrandt waren hem vreemd. Hollars kracht zit hem in het detail. Met ongelooflijke verfijning wist hij de kleding en haren van zijn modellen – bij voorkeur vrouwen – weer te geven. Een beroemde serie met mofjes en andere bonten accessoires uit 1645-1647 toont hem op de top van zijn kunnen. Ook Hollars topografische werk treft door de details. Zijn meesterwerk op dit vlak, een gezicht op Londen van bijna 2 ½ meter breed, geeft een nauwkeurig en onvergetelijk beeld van de oude stad die kort daarop door brand zou worden vernietigd.

Geboren en getogen in Praag, werkte Hollar als jong kunstenaar in verschillende Duitse steden. In 1636 vestigde hij zich in Engeland, dat zijn tweede vaderland werd. Tijdens de Engelse burgeroorlog ging Hollar voor acht jaar naar Antwerpen, waar hij misschien wel zijn beste werk maakte. Daarna verliet hij Engeland nog maar één keer voor een verblijf van enkele maanden in Tanger (Marokko).