:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 29 september 2013

Wally Elenbaas - vroege litho's, 1948-1958

In het Prentenkabinet toont Museum Boijmans Van Beuningen steeds andere delen van de vaste collectie prenten en tekeningen. Nu was een tentoonstelling met litho’s van de Rotterdamse kunstenaar Wally Elenbaas te zien.

Deze zomer is de tentoonstelling ‘Wally Elenbaas, vroege litho’s, 1948-1958’ te zien in het Prentenkabinet in het gratis-toegankelijke entreegebied van het museum. De tentoonstelling centreert zich rondom een selectie van 35 litho’s uit het vroege oeuvre van kunstenaar Wally Elenbaas (1912-2008). Deze periode was belangrijk voor de kunstenaar omdat hij op zoek was naar een eigen vorm en verhaal. Elenbaas behoorde tot de voorhoede van Rotterdam. Hij was autodidact en meester van zijn vak en negeerde de weerstand tegen het gebruik van kleur in de lithografie. In de tentoonstelling zijn naast de litho's ook een aantal voorwerpen voor het maken van litho’s, wenskaarten en boekomslagen te zien. Naast boekomslagen voor Harry Mulisch en Ellen Warmond, besteedt de tentoonstelling aandacht aan het boek ‘Ruth’, een uitgave die is ontworpen en van illustraties werd voorzien door Elenbaas in opdracht van Stichting Roos.

Terugkerende thema’s

Het hele ouevre van Elenbaas bevat steeds terugkerende thema’s zoals de (veer)boot, het water, de vogel en de vrouwelijke (naakte) figuur, de eenzame mens. Deze thema’s vond Elenbaas dichtbij huis. De vormen en kleuren werden geïnspireerd door zijn reizen naar het zuiden van Europa en met name door zijn reis naar Corsica in 1939. Elenbaas experimenteerde veel met kleur, iets waar in die tijd veel weerstand voor was. Men geloofde dat grafiek zwart-wit hoorde te zijn, maar Elenbaas was ervan overtuigd dat alles mooier werd met kleur. Behalve de herhalende thema’s en opvallende kleuren is Elenbaas’ werk ook te herkennen aan de statische scènes waarin bijna geen actie of beweging te vinden is. De mens wordt op deze manier in een droomwereld neergezet en dit geeft het werk van Elenbaas een mystieke kwaliteit.

Publicatie

De tentoonstelling wordt gemaakt ter gelegenheid van de publicatie ‘Grafiek Wally Elenbaas’, uitgebracht door de Stichting Derkzen van Angeren en vanaf het begin van de tentoonstelling te koop in de museumwinkel en via de website van Uitgeverij Douane voor €39,95.