Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 25 mei 2014

Videoruimte - Films van Brancusi, Man Ray e.a

Tijdens ‘Brancusi, Rosso, Man Ray - Framing sculpture’ stond de videoruimte geheel in het teken van de avant-garde-cinema. Het museum toonde een aantal recentelijk herontdekte films van Constatin Brancusi (1876-1957) en de filmexperimenten van onder anderen Man Ray (1890-1976). Zowel Brancusi als Man Ray gebruiken fotografie- en filmexperimenten in het begin van de twintigste eeuw om het werkterrein van de beeldhouwer te verleggen. Met deze experimenten richten zij zich op de vraag ‘hoe’ je kan kijken naar een object, in plaats van ‘waar’ je naar moet kijken. Een tiental video's van Brancusi en Man Ray werden getoond samen met video’s van Hans Richter en René Clair.

Brancusi maakt tussen 1923 en 1939 filmopnamen in en buiten zijn atelier. Dit deed hij aanvankelijk met assistentie van Man Ray die hij in 1921 leert kennen. Hij zoekt in zijn films naar transparantie, beweging en oneindigheid. Dit in tegenstelling tot het statische en materiële karakter van de sculpturen. De werking van lichtreflecties en weerspiegelingen van de omgeving in zijn bronzen beelden zijn belangrijk. Brancusi maakt zijn films voornamelijk voor zichzelf. Vermoedelijk vertoonde hij de beelden ook in kleine kring bij hem thuis. 

Man Ray

De vier korte films die Man Ray tussen 1923 en 1929 publiceert, worden gerekend tot de hoogtepunten van de dadaïstische en surrealistische filmkunst. Man Ray maakte ook zogenaamde ‘home movies’. Zijn vroegste film, ‘Le Retour à la raison’ uit 1923, hangt nauw samen met de fotografische techniek van de ‘Rayografie’ die hij twee jaar eerder ontwikkelde. Deze techniek waar beelden ontstaan door objecten op lichtgevoelig papier te leggen, gebruikt hij ook voor de film ‘Le Retour à la raison’. Hij strooit zout en peper op het ene filmsegment en spelden op het andere. Hier voegt hij nachtelijke opnames van een kermis aan toe. 

De collectie bewegend beeld

In 1972 kocht het museum voor het eerst drie 16 mm films van de Belgische kunstenaar Pol Bury (1922-2005). Vanaf dat moment maakt film en video deel uit van het verzamelbeleid van het museum. Tot deze collectie behoren ook documentaires en registraties van performances en evenementen. Een mooi voorbeeld is het bezoek van Salvador Dalí aan het museum in 1970 waarvan het museum opnamen bezit. De Videoruimte is een mooie aanvulling op de installatie ‘Laat je haar neer’ van Pipilotti Rist, waar een selectie van zes videowerken doorlopend te zien is. Naast het tonen van kunstvideo’s, presenteert het museum ook informatieve video’s over kunst en design op het online videokanaal ARTtube.nl. Dit platform met het Stedelijk Museum Amsterdam, Gemeentemuseum Den Haag, De Pont in Tilburg en M HKA in Antwerpen maakt momenteel een enorme groei door. 

In de videoruimte toont Museum Boijmans Van Beuningen een reeks presentaties waarin videowerken en gedigitaliseerde films uit de collectie bewegend beeld te zien zijn. In de videoruimte belicht het museum iedere drie maanden het oeuvre van een kunstenaar, een specifiek onderwerp of een selectie uit de museumcollectie.