:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 21 september 2014

Videoruimte - De keuze van Paul Noble: Ian Bourn en Mark Dean

De kunstenaar Paul Noble selecteerde voor de Videoruimte het werk van Ian Bourn (Londen 1953) en Mark Dean (Stockport, 1958). Museum Boijmans Van Beuningen toonde een tweetal video’s van Bourn en een werk van Dean. Bourn maakt sinds de jaren 70 videokunst. Het medium spreekt hem aan omdat hij op huiselijke, tv-achtige monitoren kan werken.

Hij omschrijft zijn werk als “een soort portretkunst die rollenspel onderzoekt en de relatie van de kijker met de mensen die geportretteerd worden in de film”. Sinds de jaren 90 verzamelt Mark Dean filmbeelden dat hij combineert met muziek en andere filmbeelden. Het museum toonde het werk ‘Christian Disco (Terminator)’ uit 2010. Dit werk toonde drie seconde uit de film Terminator gecombineerd met de aftitelingsmuziek van dezelfde film en passages uit de bijbel. 

Paul Noble over zijn keuze voor het werk van Ian Bourn

“Ik heb Ian Bourn ontmoet in Leytonstone, Oost-Londen 1989. We waren beiden aanwezig bij een bijeenkomst, bijeen geroepen door een lokaal raadslid, over het akkoord om de M11-snelweg door te trekken naar de A12. Dit betekende de sloop van honderden huizen. De aanwezigen besloten een protest te organiseren om de sloop van hun huizen te voorkomen. Dit was het begin van The Stop The M11 Link Road Campaign. De groep bestond met name uit de typische inwoners van Leytonstone, rondtrekkende kunstenaars die gebruik maakten van de lage huren. Ian daarentegen kwam uit Leytonstone. Veel van zijn videowerk gaat over Leytonstone of is er gefilmd.” 

Paul Noble over het werk van Mark Dean:

“Ik heb van 1989 tot 1999 samen met anderen de Londense galerie City Racing gerund. City Racing was een ruimte in een gekraakt pand in Zuid-Londen, geleid door kunstenaars. Een van de weinige voorwaarden die we hadden was dat we kunstenaars maar één keer toonden. Een van de twee uitzonderingen op deze regel was Mark Dean die er tentoonstelde in 1992 en opnieuw in 1996.”