:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 30 juni 2013

Venetiaans Rood - Muurschildering door Johan van Oord

De muren van de Espressobar hebben in 2011 een nieuw jasje gekregen: een ander kleurtje en een ander ontwerp.

Van Johan van Oord hoeft men geen stillevens of landschappen te verwachten daar hij gespecialiseerd is in abstracte, bijna mathematische schilderijen. Zijn werkstijl is in die zin eerder te vergelijken met de vakkundigheid van een architect, timmerman of huisschilder dan met de werkstijl van een kunstschilder. Zo ontwerpt hij eerst een specifieke vorm en schildert hij deze daarna in met alle precisie en vakmanschap die bijvoorbeeld een goede huisschilder tot zijn beschikking heeft: “Hij beschouwt het schilderij als een doos waar dingen in kunnen. Geen afbeeldingen van appels of landschappen, maar schilderkunstige feiten als cirkels die van nature uit de kwast voortkomen, en dan natuurlijk in 1 kleur.” (Bron: website Galerie Phoebus Rotterdam)

Op uitnodiging van Museum Boijmans Van Beuningen beschilderde hij de muren van de Espressobar met een nieuwe serie unieke ontwerpen. Hij werkt als een soort choreograaf die de vormen telkens anders indeelt. Zo had iedere muur zijn eigen ‘dans’, of compositie, met een eigen ritme. Van zon naar uitroepteken, van uitroepteken naar zon.

Aantrekkingskracht

U kunt talloze abstracte vormen zoals een zon en een uitroepteken verwachten in de Espressobar. Allemaal omringt met een magisch randje. Dit noemt de kunstenaar ‘schilderkunstig magnetisme’. Het schilderkunstig magnetisme ontstaat doordat op een witte muur, donkere vormen worden aangebracht. Wanneer u naar deze vlakken kijkt, lijkt het net alsof de vormen op uw netvlies worden gebrand. Zo ontstaat er een aura rondom de vormen.

Naast het kunstenaarsschap is Van Oord docent schilderen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.