:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 29 mei 2016

Ugo Rondinone - Vocabulary of Solitude

In het voorjaar van 2016 kon u zich in Museum Boijmans Van Beuningen laten verrassen door de kunstenaar Ugo Rondinone (Brunnen 1964). In een grootse installatie bracht de kunstenaar bestaand en nog nooit eerder getoond werk samen. De installatie was als een kleurenspectrum dat door Rondinone zichtbaar werd gemaakt en de verschillende facetten van het bestaan blootlegde. Vijfenveertig levensgrote sculpturen van clowns vormden het middelpunt van zijn eerste solotentoonstelling in Nederland ‘Ugo Rondinone - Vocabulary of Solitude’.

Gek genoeg gebeurt er steeds weer iets vreemds als je Rondinones kunst bekijkt. Hij weet motieven en beelden uit onze alledaagse omgeving een poëtische dimensie te geven door ze te isoleren of uit te vergroten. Op de vloer van de 1500 vierkante meter grote Bodonzaal kon de bezoeker zich bewegen tussen clowneske figuren. Met titels in de tegenwoordige tijd, zoals be, breathe, remember, feel en yawn, verbeeldde de clowns in de tentoonstelling samen een dag van 24 uur in het leven van een individu. Deze clownssculpturen zijn nog nooit getoond en zijn vanuit de studio van Rondinone overgevlogen uit New York naar Rotterdam.

Regenbogen

Voor Rondinone heeft de regenboog een holistische betekenis: een symbool dat vanwege zijn vorm, kleur en algemene herkenbaarheid alomvattend is. Met airbrush techniek heeft Rondinone enorme halve mandala’s gemaakt. Ze dansen in de zaal voor je ogen door de grote kleurbanen die het spectrum volgen en enorme regenbogen vormen. De regenboog komt ook nog eens terug in duizenden tekeningen van kinderen. Deze kleine kunstenaars hebben gereageerd op de oproep van de kunstenaar om mee te helpen de muur van 30 x 4 meter te behangen met deze regenboogtekeningen.

Clowns

Met titels in de tegenwoordige tijd, zoals be, breath, remember, feel en yawn, verbeelden de 45 clowns in de tentoonstelling samen een dag van 24 uur in het leven van een individu. Zoals een prisma wit licht opbreekt tot alle kleuren van de regenboog, zo legde Rondinone met deze installatie de verschillende facetten van ons bestaan bloot.

The seventeeth hour of the poem, 2007, cast wax, pigments, 140 x 82 x 82 cm
The seventeeth hour of the poem, 2007, cast wax, pigments, 140 x 82 x 82 cm
Ugo Rondinone, vocabulary of solitude, 2015, milled foam and epoxy resin, fabric, 89 x 75 x 116 cm
Ugo Rondinone, vocabulary of solitude, 2015, milled foam and epoxy resin, fabric, 89 x 75 x 116 cm

Rondinone laat zijn immense installaties voor zich spreken. Een kunstwerk is geslaagd als de beschouwer niet hoeft te denken en als vanzelf in een bepaalde richting wordt geduwd.

“Good art revolutionizes your whole being. It is something that stops you, or slows you down”
Ugo Rondinone

Objecten in de tentoonstelling

Ugo Rondinone creëert met zijn installaties persoonlijke droomlandschappen. Deze installatie, getiteld 'Vocabulary of Solitude', is een retrospectieve tentoonstelling van zijn op het kleurenspectrum geïnspireerde werken. Clowns, klokken, kaarsen, schoenen, ramen, lampen en regenbogen: het zijn herkenbare beelden die ons allemaal aanspreken. Deze symbolen prikkelen onze vrije associatie en herinneringen.

Hedendaagse kunst in Boijmans

In Museum Boijmans Van Beuningen staan veel nieuwe tentoonstellingen van internationale en in Rotterdam werkende kunstenaars centraal in het voorjaar van 2016 met o.a. Ugo Rondinone, de groepsmanifestatie ‘Project Rotterdam’, de achtste editie van de serie Sensory Spaces met Mike Nelson, een installatie van Diederik Klomberg, een drieluik van James Lee Byars en een tentoonstelling van Jan van de Pavert. Op uitnodiging van het museum stapt Ugo Rondinone in de voetsporen van o.a. Fischli&Weiss (2003/2004), Urs Fischer (2006), Yayoi Kusama (2008), Pipilotti Rist (2009), Olafur Eliasson (2005, 2010), Carsten Höller (2010), Paul Noble (2014) en vele anderen.