Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 24 september 2017

Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis - The Magnetic North & The Idea of Freedom

Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis (Geertruidenberg 1964; Etten-Leur 1962) hebben met de samenvoeging van het project ‘The Magnetic North’, het videowerk ‘The Idea of Freedom’ en hun monumentale rood-zwarte inkttekeningen, een theatrale installatie gecreëerd over een tijdsgewricht waarin de werkelijkheid elke fictie overtreft.

Zijlmans en Jongenelis verhuizen in 2001 van de drukke Jordaan naar Amsterdam-Noord. Hun nieuwe omgeving gaat op natuurlijke wijze deel uitmaken van hun werk. Uit gesprekken met buurtbewoners komt een aantal maatschappelijke kwesties naar voren. Zorgen over de veranderende leefomgeving, in een buurt die steeds populairder wordt, blijkt een terugkerend thema. Voor ‘The Magnetic North’ zijn deze lokale, maar universeel herkenbare issues vertaald naar een aantal performances. Deze zijn uitgevoerd op locatie en in samenwerking met de bewoners. De video’s van deze acties tonen elk een andere ‘avatar’: een personificatie van het desbetreffende verschijnsel. De Dichter die alles dichter bij elkaar zet, De Conservator die niet tegen verandering kan; de aanwezigheid van deze mythische wezens spoort aan tot actie en nodigt uit om anders naar bestaande denkbeelden te kijken.

Zijlmans en Jongenelis verbinden met ‘The Magnetic North & The Idea of Freedom’ lokale kwesties met grotere actuele thema’s als de beleving van individuele vrijheid en de vluchtelingenproblematiek. Daarmee maken ze het dagelijks leven in een buitenwijk van een uitdijende stad tot metafoor van de huidige tijd.

In de tentoonstelling was ook videokunst te zien van dit duo: The Idea of Freedom. Een man duwt een auto over een landweg. De deuren gaan voortdurend open en dicht terwijl er vuilnis uit de auto wordt gegooid. Langzaam verdwijnt deze uit beeld en laat een spoor van vuilnis achter: de vrijheid die velen nemen om alles er ongefilterd uit te gooien en binnen te dringen in andermans universum met ongevraagde, oninteressante en ongefundeerde zaken. 

 

Te zien in

Deze tentoonstelling was te zien in de Bodonzaal van het museum.