:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 02 februari 2014

Surrealisme à la Dalí in Rotterdam

Salvador Dalí (1904-1981) was teruggekeerd terug naar thuishaven Rotterdam. Zeven werken van de kunstenaar waren in 2012 op reis geweest naar grote Dalí-tentoonstellingen in Europa. Ondermeer het ruim vier en een halve meter brede drieluik Landscape with a girl skipping rope reisde naar een groot overzicht over de Spaanse kunstenaar in Centre Pompidou in Parijs.

Het museum vierde de thuiskomst van de zeven schilderijen met een unieke Dalí presentatie. De topcollectie werken van Dalí was in volle glorie te zien, in samenhang met kunstwerken van surrealisten van het eerste uur als Max Ernst, Yves Tanguy en Giorgio de Chirico. De presentatie bevatte bovendien een aantal in het oog springende werken, waaronder de sensuele Mae West Lips Sofa (1938). De colelctie van Museum Boijmans Van Beuningen bevat één van de vijf exemplaren die van het wereldberoemde meubelstuk gemaakt zijn. Naast schilderijen waren assemblages en readymades tentoongesteld van Dalí, Man Ray en Marcel Duchamp. Het zijn drie dimensionale objecten samengesteld uit allerhande materialen en ‘gevonden voorwerpen’.

Internationale samenwerking

De presentatie werd aangevuld met drie bijzondere werken van Dalí uit de collectie van het Museo Nacional Centre d’Arte Reina Sofía in Madrid die maar zelden reizen. Eén van de drie werken was een schilderij van een vrouwfiguur voor een raam dat Dalí als 21-jarige schilderde. Ook toonde het museum een uitzonderlijk drie dimensionaal portret dat tijdgenoot Man Ray in 1936 maakte en dat Dalí op minutieuze wijze beschilderde. Met de drie werken bedankte het Reina Sofía Museum Boijmans Van Beuningen voor de genereuze bruikleen van twee olieverfdoeken van Dalí aan hun tentoonstelling.

Gezichtsbepalende verzameling

Museum Boijmans Van Beuningen bezit een uitzonderlijk rijke en kwalitatief hoogwaardige collectie surrealistische kunst, die voor Nederland uniek is. Het is de verdienste van conservator Renilde Hammacher-van den Brande dat het museum deze uitgebreide collectie bezit. Zij kocht in de jaren zeventig gezichtsbepalende werken als de bronzen Vénus de Milo aux trois tiroirs (1936/1964). Hammacher stelde ook de grote Dalí-tentoonstelling samen in 1970, ter gelegenheid waarvan de kunstenaar Rotterdam bezocht. Het surrealisme is een belangrijk verzamelgebied voor het museum gebleven. Ook recent kocht het museum werk aan, zoals in 2007 het olieverfschilderij Paysage avec nuages roses van Yves Tanguy en in 2011 het object Métronome van Dali. Beide werken zijn ook in de nieuwe presentatie opgenomen.