:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 11 maart 2011

Spaanse gasten

Van Bosch tot Goya tot Magritte: in het voorjaar van 2011 toonde Museum Boijmans Van Beuningen zijn indrukwekkende collectie schilderkunst in een geheel nieuw licht. De verzameling werd gedurende twee jaar verrijkt met topstukken uit binnen- en buitenland en presenteerde het beste van de schilderkunst van de middeleeuwen tot de twintigste eeuw. Vanaf 27 november 2010 was een voorschot op De Collectie Verrijkt te zien. De keuze viel op Spaanse kunst, die in de vaste collectie van Museum Boijmans Van Beuningen vrijwel ontbreekt.

Centraal in deze presentatie stond het schilderij ‘Maria met kind’ van Bartolomé Esteban Murillo (1628-1682) die circa tweehonderd jaar geleden door koning Willem I aan het Haagse Mauritshuis werd geschonken. Het Mauritshuis heeft het schilderij later aan het Rijksmuseum overgedragen, dat het werk in 2004 uitleende aan Museum Boijmans Van Beuningen. De andere ster van de show was het anonieme Spaanse Keukenstuk dat in 1922 door particulieren voor het Rijksmuseum werd gekocht. Ook Goya’s meesterlijke Portret van Don Ramon Satue (1823), een absoluut topstuk, werd op deze manier verworven.

Museum Boijmans Van Beuningen bezit niet alleen een uitzonderlijke collectie Zuid- en Noord-Nederlandse schilderkunst, maar ook een unieke Italiaanse en Franse verzameling. Spaanse kunst bezit het museum echter nauwelijks. Deze Spaanse gasten toonde hoe de museumcollectie door bruiklenen verrijkt kan worden. Bij de drie schilderijen werd uitgelegd wanneer en met welke ambitie ze naar Nederland werden gehaald.

De Collectie Verrijkt

Museum Boijmans Van Beuningen is het enige museum in Nederland dat uit eigen bezit een indruk kan geven van de rijkdom van de Europese schilderkunst. De meesterwerken van Jeroen Bosch en Pieter Bruegel de Oude, van Rubens en Rembrandt, van Dürer en Titiaan, maar ook van Kandinsky en Magritte, krijgen onder andere gezelschap van schilderijen van Memling, Tintoretto en Spencer. Ook worden er enkele schilderijen getoond die de afgelopen jaren in het depot werden bewaard. De Collectie Verrijkt opende op 16 april 2011.

Gastconservator voor De Collectie Verrijkt is Peter Hecht, hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, en fellow van de Vereniging Rembrandt. De Vereniging ondersteunt Nederlandse musea bij kunstaankopen en wil de kennis over het Nederlands openbaar kunstbezit vergroten. Speciaal daartoe stelde zij het Vereniging Rembrandt fellowship in. Voor de vormgeving tekende stylist Maarten Spruijt, met medewerking van beeldend kunstenaar Peter Struycken, die een kleurontwerp maakt voor de wanden en lichtadvies geeft.

Bekijk de film: Peter Hecht (Fellow Vereniging Rembrandt) over de Spaanse Gasten als opmaat van De Collectie Verrijkt.

De Collectie Verrijkt werd mede mogelijk gemaakt door: Hoofdsponsor KPN, hoofdbegunstiger Vereniging Rembrandt. Met dank aan Sikkens, BankGiro Loterij en Rabobank Rotterdam. Aanvullende financiering werd verkregen uit de nalatenschap van mevrouw Van Riemsdijk-Borsje.