:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 10 januari 2009

Sgraffito in 3D

Het museum toonde vanaf 25 oktober 2008 zijn prachtige sgraffito-collectie uit de periode 1450-1550. Sgraffito is een eeuwenoude versieringstechniek van aardewerk waarbij in de nog natte klei figuren zijn gekrast. De Hollandse schotels, kookpotten en kommen maken deel uit van de Collectie Van Beuningen-De Vriese. Beeldend kunstenaar en mediatechnoloog Joachim Rotteveel maakt de collectie op bijzondere wijze toegankelijk met behulp van 3D-reconstructie-technieken uit de medische en industriële wereld. Deze tentoonstelling was voor iedereen gratis toegankelijk.

Innovatieve visualisatietechnieken zijn te gebruiken om voorwerpen te scannen, archiveren en printen in 3D. Speciaal voor de tentoonstelling werd dit proces bij wijze van experiment op sgraffito-aardewerk toegepast. Zo kon de collectie via internet wereldwijd driedimensionaal toegankelijk worden gemaakt, en zelfs worden gekloond. De reliëfpatronen van de handvervaardigde schotels, kommen en potten kwamen in de virtuele weergaves en 3Dprints prachtig naar voren.

De tentoonstelling 'Sgraffito in 3D' maakte dit fascinerende proces van registratie, archivering en reconstructie voor het eerst stap voor stap inzichtelijk voor het publiek. Videoprojecties wierpen licht op de CT-scans. Bezoekers konden driedimensionale afbeeldingen van alle kanten bekijken en zelfs in de hand nemen. De werking van een 3D printer werd gedemonstreerd en geprinte klonen wedijveren tenslotte met de honderd originele sgraffito-objecten op de tentoonstelling.

'Sgraffito in 3D' was te zien in het vernieuwde entreegebied van het museum, en werd daarmee voor iedereen gratis toegankelijk. Joachim Rotteveel ontwikkelde ook de website sgraffito-in-3d.com waardoor de driedimensionale objecten op afstand te bewonderen en te bestuderen zijn.

De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door Erasmus MC (afdeling Radiologie), TNO Techniek en Industrie (afdeling Rapid Manufacturing Demo Centre), de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (AR+RFID Lab) en de Erasmusstichting.