Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 09 februari 2014

Rotterdam designprijs 2013

Wie wint de Rotterdam designprijs 2013? Vijftien nominaties maakte kans op de prijs ter waarde van 15.000 euro. De prijs werd uitgereikt aan een project, product of onderzoek dat in de afgelopen twee jaar voorbeeldstellend is geweest voor de designwereld. De nominaties waren voorgedragen door vijf scouts en zeer uiteenlopend: van de eerste vliegende auto PAL-V en een app die stemmen ‘temt’ tot de laatste presentatie van Moooi en Erwin Olaf op de Salone del Mobile.

De Rotterdam designprijs is een tweejaarlijkse actualiteitsprijs. Vrijdag 31 januari 2014 was de uitreiking door een internationale jury. Daarnaast werd ook de Rotterdam design Publieksprijs van 5.000 euro uitgereikt. Deze prijs was ter beschikking gesteld door Het Nieuwe Instituut. De genomineerde met de meeste stemmen wint. Publiek kon met een stembiljet in de tentoonstelling zijn keuze kenbaar maken of online stemmen.

Scouts

Ineke Hans, Caroline Hummels, Erik en Ronald Rietveld (winnaars van de Rotterdam designprijs 2011), Niki Smit en Carlo Wijnands zijn de vijf scouts die dit jaar ieder drie genomineerden kozen die kans konden maken op de Rotterdam designprijs. Vanuit hun eigen visie op design droegen zij projecten voor. Zij maakten geen onderscheid tussen ontwerpdisciplines. De keuze van de scouts geeft een indruk van wat momenteel speelt op het gebied van Nederlands design in uiteenlopende gebieden, waaronder mode, games, technologie, zorg en transport.

Veelzijdigheid

Iedere genomineerde had in de tentoonstelling zijn eigen presentatie, aangevuld met de argumentatie van de scouts. Piet Parra schilderde een fragment na van zijn monumentale muurschildering ‘Weirded Out’ die hij maakte voor San Francisco Museum Of Modern Art. Van Massoud Hassani is de veelbesproken mijnenopruimer Mine Kafon te zien. Winde Rienstra ontwierp ingenieuze couture schoenen gemaakt van karton, legostenen of bamboe. Hoe een mix van 1400 geuren parfum ruikt, blijkt uit het werk ‘Everything’ van Lernert&Sander. Zij zijn eveneens genomineerd met de film ‘Handmade’ waarin een maatpak ter grootte van een hand de hoofdrol speelt. Grafisch werk was in deze editie vertegenwoordigd door Studio Dumbar met hun ontwerp van de nieuwe huisstijl voor Alzheimer Nederland.

Interactief

Veel ontwerpers maken gebruik van de nieuwste technologieën. Een aantal projecten in de tentoonstelling was interactief. De Smoke Dress van Anouk Wipprecht beleefde zijn Nederlandse primeur. Technologie en mode komen samen in haar jurk die speelt met verlegenheid, afweersystemen en persoonlijke ruimte. Zodra iemand te dichtbij komt, hult de Smoke Dress de drager in rook. Marga Weimans, genomineerd met Body Archive, toont drie stukken uit de collectie waarvan de print - gebaseerd op het DNA van de ontwerpster - door middel van een speciale app extra informatie biedt. In een speciale ruimte kunnen bezoekers de game ‘Fingle’ van Gameoven uitproberen. De iPad game was onder meer genomineerd omdat het flirtgedrag stimuleert. De ‘temstem’-app van Reframing Studio en Parnassia groep laat in de tentoonstelling bezoekers ervaren hoe het is als je ‘stemmen’ hoort. Niet in het museum uit te proberen, maar wel te zien is het interactieve project Crystal van Daan Roosegaarde dat op locatie in Eindhoven ligt.

Toekomst

De Rotterdam designprijs bood met een aantal projecten een kijkje in de toekomst. Stappen we straks allemaal makkelijker in door de dynamische in- en uitstapinformatie van Edenspiekermann, STBY, ProRail en NS Reizigers, waarbij we geholpen worden door een 150 meter lang LED-scherm op het perron? Is ’Hidden Design’ van ontwerpbureau Afdeling Buitengewone Zaken de toekomstige ontwerpmethode? Gaat PAL-V, de vliegende auto van PAL-V en Spark design de wereld veroveren? En lukt het Bas van Abel, genomineerd met Fairphone, om werkelijk grootschalig de smartphone industrie te veranderen?

Krant

In een gratis krant, verkrijgbaar in de tentoonstelling, waren alle argumentaties van de scouts opgenomen. Het was een aanvulling voor bezoekers om een keuze te maken op wie te stemmen. Joanna van der Zanden, artistiek leider van de Rotterdam designprijs gaf op 15 december 2013 en 11 januari 2014 een speciale rondleiding door de tentoonstelling. Ook waren drie dagen per week studenten van verschillende designacademies aanwezig om met de bezoekers de nominaties met elkaar te vergelijken. Hiermee hoopte de Rotterdam designprijs het debat over de toegevoegde waarde van design in onze maatschappij te stimuleren.

De tentoonstelling is onderdeel van het programma ‘Design in Boijmans’.

 

Partners

De Rotterdam designprijs 2013 werd georganiseerd door Stichting Designprijs Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen en Het Nieuwe Instituut. Joanna van der Zanden was, net als tijdens de editie van 2011, artistiek leider van de Rotterdam designprijs. De Rotterdam design Publieksprijs is ter beschikking gesteld door Het Nieuwe Instituut. De Rotterdam designprijs 2013 werd mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, dienst Kunst en Cultuur.