Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 30 augustus 2015

Ron Nagle - Chewing Gum Monuments

Voor het eerst in Nederland was een solotentoonstelling van Ron Nagle (San Francisco, 1939) te zien. Museum Boijmans Van Beuningen toonde Nagle’s recente werken in de tentoonstelling ‘Chewing Gum Monuments’ (zaal 52). Het oeuvre van Nagle bestaat uit sculpturen van keramiek van hooguit 10 tot 15 centimeter groot. Ze vallen op door onorthodoxe composities van texturen, vreemde vormen en intense kleuren.

Nagle laat zich inspireren door het 16de eeuwse Momoyama keramiek uit Japan, teken- en schilderkunst en evenzeer door de Amerikaanse autocultuur met opvallende kleuren en glimmende lakken. Nagle refereert hiermee naar de West Coast USA waar de kunstenaar opgroeide en nog steeds werkt en woont. Op de laatste Biënnale van Venetië in 2013 ontving Nagle veel lof voor zijn sculpturen, deze waren onderdeel van curator Massimiliano Giorni’s tentoonstelling ‘Il Palazzo Enciclopedico’.

Chewing Gum Monuments

Museum Boijmans Van Beuningen toonde het werk in een installatie waar de beelden op ooghoogte te zien waren. Hoewel de felgekleurde sculpturen klein van formaat zijn kon de toeschouwer zich makkelijk in de surreële kwaliteiten van de landschappen verliezen. Spitsvondige titels als ‘Frisky Kanisky’, ‘Handlin' Bambi’ en ‘Moniker Lewinsky’ droegen bij aan deze ervaring. Naast de sculpturen waren ook een tiental schetsen op papier te zien. De ideeën voor deze tekeningen kwamen tot stand terwijl Nagle keer op keer naar de oude detectivefilms van Charlie Chan kijkt.

Into the groove

Sinds de jaren 60 is Nagle naast kunstenaar ook actief als singer/songwriter en muziekproducent. Hij speelde in verschillende bands, werkte met muzikanten van Jefferson Airplane en The Charlatans en bracht in 1972 zijn solo-album ‘Bad Rice’ uit. Tot op de dag van vandaag staat dit album te boek als absolute cultklassieker en werd recent opnieuw uitgegeven. Nagle werkte ook in Hollywood en bedacht onder andere de sound effects voor ‘The Exorcist’. Deze film won hiervoor een Oscar (en werd uitgeroepen tot de beste horrorfilm aller tijden). Nagle schreef ook songs voor grote sterren als Barbra Streisand, Arnold Schwarzenegger en de legendarische band The Tubes.