:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 15 november 2015

Richard Serra Wassende Bogen - Doorlopend in beweging

In het najaar van 2014 stond de zaal aan de straatzijde, bekend als Boijmans’ ‘Serra zaal’, in het teken van de geschiedenis van het kunstwerk ‘Wassende bogen’ van Richard Serra. Het kunstwerk bestaat uit twee gigantische bogen van staal in een lege zaal.

‘Wassende bogen’ is misschien wel een van de meest bekende werken van het museum. Te zien vanaf de straat, niet te missen in het entreegebied. Maar misschien is het ook wel een van de minst begrepen werken. Zeker is dat niemand vermoedt welke geschiedenis en verhalen er achter de markante roestige bogen in de grote zaal aan de straatzijde schuilgaan. Met het programma rondom de Wassende bogen van Richard Serra (San Francisco, 1939) wilde Museum Boijmans Van Beuningen een van de meest markante kunstwerken van het museum tot leven brengen, en het publiek inzicht geven in wat normaal verborgen blijft.

De multimediale presentatie ging in op de geschiedenis van het werk en op de manier waarop kunstwerken over tijd veranderen. De presentatie maakte deel uit van een uitgebreid programma rond Richard Serra dat onder meer een symposium en een filmprogramma omvat.

Nieuwe ervaring

Serra maakte het kunstwerk in 1980 speciaal voor zijn solotentoonstelling in het museum. Vlak daarna werd het aangekocht door de toenmalige directeur Wim Beeren. Serra’s achterliggende gedachte bij het imposante werk was dat de bezoeker de ruimte anders zou ervaren als hij er langs zou lopen en door de manier waarop de bogen in de zaal zijn geplaatst.

Deel van architectuur

Sinds de jaren tachtig is de architectuur van het museum echter meerdere malen veranderd waaronder ook de zaal waar het kunstwerk oorspronkelijk voor is gemaakt. Zo zijn de bezoekersstromen gewijzigd (de ingang van het museum was ooit links van de huidige zaal en later aan de straatzijde). Ook is de oorspronkelijke trap tussen de bogen vervangen door een hellingbaan, is het plafond verhoogd en hebben de tegels plaatsgemaakt voor een betonnen vloer. Ook het kunstwerk zelf is niet onaangetast gebleven. Zo is het kunstwerk geheel vervangen door een nieuwe versie met andere afmetingen. Deze tweede versie is ruim een meter hoger en een halve centimeter dikker dan het oorspronkelijke kunstwerk. De zaal zelf is qua afmetingen verdubbeld en wordt zo nu en dan gebruikt voor het tonen van andere kunstwerken.

Multimedia

Om het kunstwerk te kunnen begrijpen, werd voor de tentoonstelling de ruimte als vanouds leeg gemaakt. Met behulp van een circa 12 minuten durende multimediale ervaring met foto’s, filmfragmenten en geluid, wordt de bezoeker meegenomen in het verhaal over ‘Wassende bogen’ en kunstenaar Richard Serra, langs de museumgeschiedenis van het werk en het ervaren van de ruimte. Deze multimediale presentatie was ontwikkeld in samenwerking met IJsfontein.

Nieuwe betekenis

Museum Boijmans Van Beuningen wilde met de tentoonstelling laten zien dat het uiterlijk en de betekenis van kunstwerken niet gefixeerd zijn, maar veranderen. Er zijn ongeveer zeven site-specific werken van Serra en enkele vroege werken met rubber en neon, tekeningen en films in Nederlandse collecties. Museum Boijmans Van Beuningen heeft daarvan circa tien films en een viertal tekeningen.

Symposium en onderzoek

Op 14 november 2014 vond in samenwerking met de Stichting Behoud Moderne Kunst (SBMK) een symposium plaats waarin verschillende werken van Serra in Nederlands museaal bezit worden toegelicht. De sprekers waren restauratoren en conservatoren werkzaam bij het Stedelijk Museum Amsterdam, Kröller-Müller Museum, Bonnefanten museum, Museum Boijmans Van Beuningen, SBMK en freelance kunsthistoricus Jan van Adrichem. Al deze musea en instellingen hebben werk van Richard Serra in de collectie.

Aan de tentoonstelling ging een uitgebreid onderzoek vooraf. Lees hier meer over de kunstenaar, de geschiedenis van het kunstwerk en de veranderingen die het werk heeft ondergaan.

Met dank aan

De multimediale tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van het Mondriaan Fonds en de BankGiro Loterij.