
PLAN B
PLAN B is een online tentoonstelling en eindresultaat van het project KUNST/WERK. Tijdens dit project dachten 18 mbo studenten van het Zadkine Startcollege samen met kunstenaar Maarten Bel over het museum van de toekomst. Het resultaat van de denksessies werd gepresenteerd in een online tentoonstelling op Boijmans' Instagramkanaal. Iedere post belicht een ander thema.
In samenwerking met het Zadkine College heeft Boijmans het speciale beroepenprogramma KUNST/WERK voor Mbo-studenten opgezet. Met ontmoetingen, masterclasses en tentoonstellingen werden Mbo’ers geënthousiasmeerd om naar het museum te kijken vanuit hun vakmanschap.
Mbo-studenten maakten tijdens dit project actief kennis met de collectie en medewerkers van Boijmans die bij hen in de klas kwamen. Door middel van een serie workshops met personeel, kunstenaars en externe deskundigen werd gewerkt aan het koppelen van het vakmanschap van de Mbo-student aan kansen in de culturele sector. Vanwege de coronamaatregelen vonden de masterclasses deze eerste periode (deels) online plaats en was de eindpresentatie te zien zijn op Boijmans' instagram in de periode 6 tot en met 16 juli 2020.
Studenten
Een selecte groep van enthousiaste studenten was geselecteerd om te werken aan een project en kreeg de kans om onder leiding van kunstenaars en museum professionals een serie masterclasses te volgen. Tijdens deze serie leerde studenten kritisch en creatief denken door middel van de omgang met kunst maar verdiepten ze zich ook in hoe het werk van museummedewerkers zich verhoudt tot hun eigen vakmanschap. Het Zadkine Startcollege start naar aanleiding van de samenwerking en interesse in 2021 de opleiding Assistent verkoop in art & design starten om zo te voorzien in een uitstroom aan arbeidskrachten voor de culturele branche.
Bij de eerste editie van KUNST/WERK waren in totaal 18 studenten van de opleidingen Verkoop & Ondernemen en Horeca betrokken. De groep focust zich op het museum als ontmoetingsplek. Met behulp van masterclasses van kunstenaar Maarten Bel werken ze toe naar een concrete visie op dit onderwerp. Dit heeft uiteindelijk tot 9 thema's geleid die gepresenteerd werden in een online tentoonstelling op Boijmans' Instagram.
De studenten die meewerkten aan PLAN B zijn: Hira, Calvin, Sephania, Ro, Natashia, Definy, Gülsen, Talisha, Yaset, Seline, Alicia, Kio, Taric, Shemairo, Isa, Patricia, Ismail, Rosaly.
Hoe kijken Mbo-studenten naar het museum?











Online tentoonstelling
PLAN B is een bonte verzameling van ideeën, thema's en denkrichtingen over het museum van de toekomst van de 18 Mbo-studenten en kunstenaar Maarten Bel. Hieruit ontstaat een visueel adviesplan voor Museum Boijmans Van Beuningen, uitgewerkt in onderstaande 3D plattegrond door designer Cox Janssens. Van 6 tot en met 16 juli verschenen al deze thema's dagelijks op Boijmans' Instagram, waarbij iedere post een ander thema belichtte over het museum van de toekomst.

Thema 1: Verbinding van het museum met de stad
Hoe zien de studenten van het mbo de verbinding van het museum met de stad voor zich?
BekijkThema 2: Ontspanning
Een ontspannen museum is belangrijk, maar hoe zorg je voor de juiste omstandigheden? En wat betekent ontspanning?
BekijkThema 3: Gastvrijheid
Volgens de studenten begint gastvrijheid bij een simpele glimlach. Welke ideeën hebben zij nog meer over een gastvrij museum?
BekijkThema 4: Buitenkant
Aan de buitenkant van het museum valt nog wel wat te verbeteren: de buitenmuren zouden bijvoorbeeld een canvas van de stad kunnen zijn.
BekijkThema 5: Ontmoeten
Het museum is een goede plek om anderen te ontmoeten, maar hoe ziet een museum van ontmoetingen eruit? Kun je ook met elkaar in contact komen via kunst?
BekijkThema 6: open mind
Volgens de Zadkine studenten is een open mind belangrijk bij interactie in het museum. Hoe heb je daar invloed op? En welke andere ideeën hebben zij bij interactie in het museum?
BekijkThema 7: Actualiteit
Hoe moet het museum zich verhouden tot de actualiteit? Hoe kan het museum een plek zijn om je geest te scherpen, waar verschillende meningen en gedachten worden gedeeld?
BekijkThema 8: Toegankelijkheid
Een toegankelijk museum: wat betekent dat eigenlijk? Een plek die ook bereikbaar is voor mensen met een kleine beurs en bijvoorbeeld een plek die je goed kan integreren met je dagelijkse drukke bestaan.
BekijkThema 9: Eten en drinken
Goed eten en drinken in het museum is belangrijk. Het moet een speciale plek zijn om samen te kunnen genieten en waar je je thuis kunt voelen, eventueel met bord op schoot.
Bekijk
Met dank aan
Dit project werd mede mogelijk gemaakt dankzij de programmaregeling ‘Kunsteducatie voor Mbo’ers' van Fonds 21.