:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 21 januari 2008

Paul van der Eerden - 'Enclosures'

Het museum liet ruim honderd door Paul van der Eerden geselecteerde prenten en tekeningen zien. De stadsredactie van het museum vroeg de kunstenaar op te treden als gastconservator en een keuze te maken uit de wereldberoemde verzameling van het museum. De tentoonstelling 'Enclosures' toonde naast zijn keuze prenten en tekeningen uit de museumcollectie en verzamelingen van derden een dertigtal werken van Van der Eerden zelf.

Paul van der Eerden deed onderzoek naar de museumcollectie en laat in deze presentatie verrassende overeenkomsten, onderliggende motieven en dwarsverbanden van vijf eeuwen tekenkunst zien. De tentoonstelling richtte zich op tekenkundige aspecten als mise-en-page, gebruik van ruimte, platheid en vorm. De titel ‘Enclosures’ verwijst naar de handeling van het tekenen zelf; je omsluit met lijnen letterlijk een territorium, maar het is ook een metafoor voor de geslotenheid van de menselijke geest en de manier waarop kunstenaars daar vorm aan geven.

De tentoonstelling bevatte werken van onder andere: Fra Bartolommeo, Edgar Degas, Gilgian Gelzer, Juste de Juste, Edmund Monsiel, Ridolfo Ghirlandaio, Puvis de Chavannes, Armand Simon en Elmar Trenkwalder.