:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 24 september 2014

Paul Noble - NOBSON

De hedendaagse kunsttentoonstelling 'NOBSON', bracht in de zomer van 2014 voor het eerst de 23 gigantische potloodtekeningen van Paul Noble over zijn surrealistische Universum ‘Nobson Newtown’, tezamen.

Bezoekers konden in de zomer 2014 zich verwonderen over de gebeurtenissen in de fantasievolle wereld 'Nobson Newtown'. Paul Noble (1963, Groot-Brittannië) werkt sinds 1996 aan het project. In de expositie werden alle van hem bekende grote werken (soms wel 7x5 meter per stuk) samengebracht. Deze serie was nog nooit bijeen getoond en verspreid geraakt over verzamelingen en musea over de gehele wereld. De serie werd getoond ‘minus twee’, in verband met de projecten waaraan Paul Noble ook na de tentoonstelling in 2014 nog verder werkte. In 2004 en 2005 kocht Museum Boijmans Van Beuningen twee werken van de kunstenaar. In die jaren was de afspraak gemaakt om het project tegen de tijd dat het zijn voltooiing nadert, al is het de vraag of het ooit afkomt, in de 1500 vierkante meter grote Bodonzaal van Museum Boijmans Van Beuningen te tonen.

Nobson Letters

Nobson Newtown is onder andere geïnspireerd op de omgeving en de vlakke grijze luchten van het engels kustplaatsen Whitley Bay waar Paul Noble opgroeit. De bouwstenen van Noble's metropool zijn een drie dimensionaal alfabet. Plaatsen als Nobspital (een ziekenhuis), Welcome to Nobson (een monument) of Nobsend (een begraafplaats). De stad is letterlijk te lezen voor de oplettende kijker. Het is een ook een stad van extremen, van cartooneske gebeurtenissen en waanzin die al tekenend voortkomen uit het brein van de kunstenaar. Vergelijkingen worden wel gemaakt met het seksuele gekrioel van Jeroen Bosch of de Utopische blik van Bruegel. Deze meesters zijn onderdeel van de vaste collectie van het museum en waren ook gedurende de tentoonstelling te bewonderen in de vaste collectie.

Bekijk hier een video waarin Paul Noble vertelt over de mensen en plekken die zijn werk beïnvloeden.

''Ook na uren ronddwalen door Nobson Newtown ontdek je telkens weer iets nieuws in de wirwar van potloodlijnen.'' *****

Trouw

Surreële tekeningen

Museum Boijmans Van Beuningen bezit een van de rijkste collecties tekeningen en prenten van Europa, met vooraanstaande deelverzamelingen van Italiaanse, Duitse, Nederlandse en Franse meesters. De surreële kwaliteit van de tekeningen staat centraal bij de selectie van de verzameling. Het museum zet hiermee de traditie voort van het verzamelen van werken van kunstenaars als Dalí, Magritte, Delvaux, Tanguy en Zurn.

Enkele werken van Paul Noble, uit de collectie van het museum, waren ook te zien in de tentoonstelling 'Mateloos, schaamteloos, onbegrensd' waarin tevens werk te zien was van Oscar Camilo de las Flores (Mexico), Mai van Oers (Nederland), P, Charlie Roberts (Verenigde Staten), ManfreDu Schu (Oostenrijk), Robert McNally (Verenigde Staten), Ewoud van Rijn (Nederland), Kinke Kooi (Nederland) en anderen.

 

''Het ongebreidelde doet denken aan automatic drawings van surrealisten, tekeningen geleid door het onderbewustzijn.''

NRC Handelsblad

Ter gelegenheid van de tentoonstelling is een ARTtube video gemaakt
Publicatie

Publicatie

Bij de tentoonstelling verscheen een rijk geïllustreerd kunstenaarsboek in het Engels en Nederlands met teksten van Michael Shanks, Paul Kempers en Sjarel Ex. De publicatie is vormgegeven door Esther de Vries.

€ 29,95 Bestel

Met dank aan

De tentoonstelling 'Paul Noble - NOBSON' werd mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van Ammodo, Mondriaan Fonds, SNS REAAL Fonds en Stichting Zabawas.