Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 01 mei 2011

Nathalie Djurberg en Hans Berg - Snakes Knows it's Yoga

De Zweedse kunstenaar Nathalie Djurberg (1978) is vooral bekend van haar animatiefilms, die op het eerste gezicht lief en onschuldig lijken. In haar werk behandelt Djurberg thema's als obsessie, macht, genot, begeerte en geweld. Deze tentoonstelling ‘Snakes Knows it’s Yoga’ was het grootste overzicht van hun werk tot nu toe.

Speciaal voor Museum Boijmans Van Beuningen richtte Djurberg en Berg de grote Bodonzaal van 1500m2 in. De installatie ‘Snakes Knows it’s Yoga’ is een project dat bestaat uit sculpturen en projecties van animatiefilms van Nathalie Djurberg. De ruimte was gevuld met de experimentele muziek van Hans Berg. Bovendien worden tien vroegere werken uit de periode 2005-2010 getoond. In de tentoonstelling en op ArtTube was ook een videoportret te zien van dit duo, waarin zij vertellen over hun werkwijze.

Tijdens de Rotterdamse Museumnacht gaf Hans Berg een eenmalig concert. Hij maakte live muziek bij een aantal animatiefilms van Nathalie Djurberg. Een unieke kans om de componist van deze tentoonstelling aan het werk te zien. 

Hedendaags surrealisme

In haar films creëert Nathalie Djurberg telkens geanimeerde surreële ‘fabels’. Haar wereld bestaat uit clichématige sprookjes die ontsporen in een slagveld vol dood, seks en geweld. In ’Snakes Knows it’s Yoga’ onderzoekt Djurberg de angst voor de dood. In een van de films ziet u  een jonge naakte dame die een extatische dans aangaat met een kleurrijke kikker. Zij probeert de giftige kikker te likken om in hogere sferen te geraken, naar een sjamanistisch ritueel. In een andere film ziet u een slang die een magere man in meditatie probeert te hypnotiseren. Uiteindelijk overmeestert de slang deze yogi en rukt hem uit elkaar.

Stop-motion

Nathalie Djurberg creëert haar wereld door middel van stop-motion. Een arbeidsintensieve techniek, waarbij de opname beeld voor beeld gebeurt. De figuurtjes, gemaakt van gekleurde klei, worden voor elk beeld herkneed tot de juiste houding. Zo ontstaat een schokkerige animatie met een wiebelend decor en zichtbare hulpdraden. Barsten in de plasticine van de kleifiguren en taalfouten op de tekstborden zijn niet door haar gecorrigeerd, let maar eens op. Hierdoor krijgt de animatie een menselijk en kwetsbaar karakter.

Kleur, licht en muziek

In dit eerste grote overzicht van haar werk vormden niet alleen de films, maar ook het kleurrijke licht een belangrijk element. U kon zich laten leiden door de muziek van de Zweedse componist Hans Berg. Zijn experimentele composities vormden een extra laag, waardoor u zich meer kon mee laten voeren in de bizarre werelden in de animatiefilms van Djurberg.

Biografie

Nathalie Djurberg en Hans Berg wonen en werken in Berlijn. Djurberg studeerde aan de Malmö Kunstacademie. Hans Berg is componist en maakt experimentele soundtracks bij de films van Djurberg. Zij hebben solotentoonstellingen gehad in Centre Pompidou in Parijs (2009), Hammer Museum in Los Angeles, Prada Foundation in Milaan (2008) en Kunsthalle Wien (2007). Hun werken zijn opgenomen in de collecties van o.m. Solomon R. Guggenheim Museum (New York), Moderna Museet (Stockholm) en Sprengel Museum (Hannover). In 2009 wonnen Nathalie Djurberg en Hans Berg de Zilveren Leeuw van de 53ste Biënnale van Venetië.

 

De tentoonstelling 'Snakes Knows it's Yoga' was een samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen, kestnergesellschaft in Hannover en Kunstforeningen GL Strand in Kopenhagen.