:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 21 februari 2016

Martin Assig - Glückhaben

De in Berlijn woonachtige kunstenaar Martin Assig (Schwelm, 1959) maakt kleurrijke, abstracte kunstwerken. Hij brengt vormen van gezichten, lichamen en patronen samen met woorden en zinnen. De ene keer zijn het lichtvoetige en dan weer zwaarbeladen onderwerpen. Ongeveer 200 tekeningen, schilderijen en sculpturen vormden in het najaar van 2015 de tentoonstelling ‘Glückhaben’, te zien in twee zalen in de collectie vleugel van het museum. De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Haus am Waldsee in Berlijn, waar deze in de lente van van 2015 te zien was.

Martin Assig haalt zijn inspiratie uit vele bronnen zoals religieuze tradities, folklore, rituelen, muziek van Bach, literatuur van Marguerite Duras en de Russische schrijvers. Tekening na tekening komt voort uit een geduldig werkproces, zoals monniken werkten aan middeleeuwse manuscripten of zoals bij stripboeken. Onderdeel van de tentoonstelling is een groot aantal tekeningen uit de serie ‘St. Paul’, waarmee Martin Assig in 2009 begon ter ere van kunstenaar Paul Klee. Deze werken ontstaan vanuit waarnemingen in het dagelijks leven. Verschillende materialen zoals kleurstof, bijenwas en houtskool, creëren intieme en persoonlijke werelden, waar sensualiteit en spiritualiteit samenkomen.

Artist talk

Ter gelegenheid van de tentoonstelling organiseerde het Goethe-Institut Rotterdam op zaterdag 31 oktober 2015 een artist talk met Martin Assig. Tijdens dit gesprek kon informeel kennis gemaakt worden met de kunstenaar. Maurits van de Laar, eigenaar van de gelijknamige galerie te Den Haag en sinds 1998 vertegenwoordiger van de kunstenaar, ging met Martin Assig in gesprek. 

Martin Assig, St. Paul #526, 2013
Martin Assig, St. Paul #526, 2013
Martin Assig, St. Paul #214 (Das dunkle Versteck), 2012
Martin Assig, St. Paul #214 (Das dunkle Versteck), 2012
Martin Assig, St. Paul #379 (Mutterseelenallein), 2013
Martin Assig, St. Paul #379 (Mutterseelenallein), 2013

Collectie verrijkt

In 2015 zijn vier tekeningen en één schilderij van Martin Assig opgenomen in de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum bezit één van de rijkste collecties tekeningen en prenten van Europa, met vooraanstaande deelverzamelingen van Italiaanse, Duitse, Nederlandse en Franse meesters. De surreële kwaliteit van de tekeningen staat centraal bij de selectie van de verzameling. Het museum zet hiermee de traditie voort van het verzamelen van werken van kunstenaars als Dalí, Magritte, Delvaux, Tanguy en Zürn. Naast werken van Martin Assig, zijn de laatste jaren ook tekeningen toegevoegd van tekenaars pur sang zoals Ewoud van Rijn en Paul Noble.

CV & catalogus

Martin Assig woont en werkt in Berlijn, de stad waar hij studeerde aan de Hoge school voor de Kunsten. De tekeningen, schilderijen en sculpturen van Martin Assig zijn wereldwijd al tijdens verschillende solo- en groepstentoonstellingen geëxposeerd. Daarnaast verrijkten internationale musea en verzamelaars van Oslo tot New York hun collectie met zijn werken. 
Bij de tentoonstelling is een catalogus verschenen in het Duits en Engels, uitgegeven door Walther König. Deze publicatie, met essays van Björn Vedder en Durs Grünbein, is te koop bij de betere boekhandels en tijdens de tentoonstelling in de museumwinkel. Martin Assig wordt vertegenwoordigd door Galerie Maurits van de Laar te Den Haag en Galerie Volker Diehl te Berlijn.