Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 21 september 2014

Lucie Rie & Hans Coper - The Essential Potness

In het Klaverblad toonde Museum Boijmans Van Beuningen keramiek gemaakt door de pottenbakkers Lucie Rie (1902-1995) en Hans Coper (1920-1981). Het museum bezit 37 stukken van Rie en 26 van Coper: alles was gedurende het najaar van 2014 te zien. In 1967 haalde voormalig conservator Dorris Kuyken-Schneider de twee pottenbakkers voor de eerste keer naar Rotterdam voor een duopresentatie. Het werk van de beide keramisten is sedertdien opgenomen in veel museale en particuliere topcollecties over de hele wereld.

Lucie Rie en Hans Coper worden gezien als de meest vooraanstaande Britse pottenbakkers van de tweede helft van de twintigste eeuw. Toch zijn zowel Rie als Coper niet in Groot-Brittannië geboren. Beiden vluchtten eind jaren ’30 voor het opkomende naziregime. Lucie Rie emigreerde in 1938 als volleerde keramiste van Wenen naar Londen. Hans Coper ontvluchtte zijn geboorteland Duitsland in 1939, als jongen van negentien. Zijn loopbaan als pottenbakker begon in 1946 als assistent bij Lucie Rie. Dit was de start van een hechte vriendschap en samenwerking.

Boijmans Studie

In 2007 is Museum Boijmans Van Beuningen gestart met een reeks wetenschappelijke publicaties over de eigen collectie: de ‘Boijmans Studies'. Hiermee wordt de rijke traditie die het museum kent op het gebied van publicaties over de eigen collectie (vooral bestandscatalogi) nieuw leven ingeblazen. De reeks omvat een breed scala aan onderzoeken, die zowel op een enkel werk of een deelcollectie, als op de eigen geschiedenis betrekking hebben. 

 

Bij deze tentoonstelling verscheen een rijk ge├»llustreerde Boijmans Studie, genaamd The essential potness - Lucie Rie en Hans Coper in Museum Boijmans Van Beuningen. Tekst en eindredactie zijn van Mienke Simon Thomas en gebaseerd op teksten van Dorris U. Kuyken-Schneider, Margreet Eijkelenboom-Vermeer en Titus M. Eli├źns. De studie is zowel in een Nederlands- als Engelstalige versie verkrijgbaar in de museumwinkel en in de webshop.

€ 25 Bestel

Sponsor

De tentoonstelling 'Lucie Rie en Hans Coper' werd mogelijk gemaakt door de steun van Stichting van Achterbergh - Domhof.