:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 04 mei 2014

Kunst4Kids 2014

Museum Boijmans Van Beuningen wil kinderen in staat stellen om voor € 35 hun eerste kunstwerk te kopen. Daarom organiseerde het museum in de meivakantie van 2014 weer de speciale verkooptentoonstelling voor kinderen: Kunst4Kids.

Sinds 12 jaar organiseert Museum Boijmans Van Beuningen dit bijzondere project voor de jongste bezoekers: Kunst4Kids. Kinderen en jongeren tussen de 5 en 18 jaar kunnen gedurende een week voor weinig geld zelfstandig hun eerste echte kunstwerk aanschaffen in het museum. Zonder dat hun ouders hen kunnen beïnvloeden. Misschien is dit wel het begin van een carrière als kunstverzamelaar?

De tentoonstelling

Voor Kunst4Kids 2014 worden 26 Nederlandse kunstenaars door het museum geselecteerd en gevraagd speciaal voor dit project een kunstwerk te maken. De kunstenaars krijgen de vrije hand en kunnen van alles maken: tekeningen, beelden, collage’s, video’s etc. Ouders zijn verboden in de tentoonstelling, zodat kinderen op hun gemak een keuze kunnen maken en kiezen wat ze zelf mooi vinden. Als de kinderen eenmaal hun keuze hebben gemaakt, dan kunnen ze het kunstwerk meteen meenemen voor slechts €35.

Deelnemende kunstenaars

Aan 26 Nederlandse kunstenaars is gevraagd om speciaal voor Kunst4Kids elk 75 kunstwerken te maken. De deelnemende kunstenaars in de editie van 2014 zijn: Gijs Assmann, Wolf Brinkman, Jason Coburn, Sander van Deurzen, Pam Emmerik, Serge Game, Stefan Gross, Chantal van Heeswijk, Han Hoogerbrugge, Lidy Jacobs, Frank Koolen, Maartje Korstanje, Gabrielle van de Laak, Erik Mattijssen, Desiree Palmen, Vanessa Jane Phaff, Abner Preis, Paul de Reus, Gyz la Rivière, Jean Marc Spaans, Iwan Smit, Koen Taselaar, Joost van den Toorn & Mariko Hashimoto, V&B, Joncquil de Vries en Freek Wambacq.

Kunst4Kids op ARTtube

In 2009 kocht Doris Vlaar een kunstwerk van Carel Blotkamp. Deze kunstverzamelaar in de dop vertelt over het kikkervisje wat later een parkiet bleek te zijn. Ze heeft nog een paar vragen voor de kunstenaar en zoekt Carel Blotkamp op in zijn atelier. Ook in 2012 doet Doris een aankoop voor haar kunstverzameling. Met €35 op zak gaat Doris naar de opening van Kunst4Kids. Een video over Doris en haar aankopen is te zien op ARTtube.

De Kleine Kunstkijker

In deze gids nemen twee ervaren kunstkijkers de kinderen meenaar zes Nederlandse topmusea: Rijksmuseum, Stedelijk Museum Amsterdam, Kröller-Müller Museum, Museum Boijmans Van Beuningen, De Pont en het Centraal Museum. De gids toont met routes hoe (groot)ouders samen met hun kinderen kunnen kijken naar kunst. Een selectie kunstwerken van elk museum wordt besproken in 'De Kleine Kunstkijker', waarmee wordt getoond hoe men naar kunst kunt kijken en erover kunt praten en denken. 'De Kleine Kunstkijker' is vanaf de opening van Kunst4Kids te koop in de museumwinkel voor €14,95.

Met dank aan

Met dank aan Stichting Saphir en Ars Donandi + W.J.O. de Vries fonds voor het mogelijk maken van de verkooptentoonstelling Kunst4Kids en aan Stichting Dorodarte voor het mogelijk maken van de De Kleine Kunstkijker.