:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 31 mei 2015

Jaap Timmermans en Joop Kalhorn - mecenassen en schenkers

Ter ere van de verjaardag van Jaap Timmermans toonde het museum in de ronde zaal (zaal 40) een selectie van de waardevolle schenkingen van hem en zijn partner. In de afgelopen jaren is met hun steun de museumcollectie uitgebreid met honderden stukken hedendaags design.

Soms weet je pas wat je hebt als je het moet missen. Jaap Timmermans en Joop Kalhorn brengen een zilveren art-decokoffieservies naar de veiling en merken bij thuiskomst dat de verkoop eerder een gevoel van leegte oplevert dan dat het hun interieur opfrist.

De verkoop blijkt voor het tweetal het startsein voor het vormen van een nieuwe collectie waarin de focus ligt op gebruikszilver, met name servies- en tafelgoed. Geen oude of gebruikte kunstnijverheid, waar ze ooit mee begonnen, maar hedendaags design. De te verzamelen objecten moeten gewoon gebruikt kunnen worden en dragen altijd een bedoeling en een verhaal in zich. In de loop der tijd breidt de interesse zich uit tot andere hedendaagse gebruiksvoorwerpen en interieurobjecten.

 

Het contact tussen de verzamelaars en Museum Boijmans Van Beuningen ontstaat in 1995. Vele schenkingen volgen en in 2009 wordt door de verzamelaars het Kalhorn/Timmermans Fonds opgericht, dat aankopen voor de museumcollectie mogelijk maakt. Door toedoen van Jaap Timmermans en Joop Kalhorn, die in 2009 kwam te overlijden, is de museumcollectie uitgebreid met meer dan 120 bijzondere stukken.