:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 03 december 2017

Isabel Ferrand - Het geheugen van de handen

In het werk van Isabel Ferrand staat het ‘geheugen’ van de handen centraal. Een ambachtsman of – vrouw krijgt voldoende vaardigheid door honderden uren oefening en herhaling van dezelfde bewegingen. Wie leert pottenbakken op een draaischijf ondergaat datzelfde proces.

De geleidelijkheid van het leerproces is te zien aan de verticaal doorgesneden proefvazen in de presentatie: elke onregelmatigheid komt onbarmhartig tevoorschijn en te zien is hoe de vazen geleidelijk steeds beter worden. Uiteindelijk zit de vaardigheid zo diep verankerd in het geheugen van de handen dat de pottenbakker in staat is een pot te maken zonder klei.

In het andere werk uit deze serie probeert Ferrand met een blinddoek een karakteristieke Koreaanse moon jar te maken, een keramische vorm die door haar zeer wordt bewonderd, maar waarvan de technische vaardigheid niet in het geheugen van haar handen zit. De kunstenaar mengt zich met deze werken in de actuele discussie over keramiek als kunst en de grenzen tussen ambacht en kunst.

De presentatie 'Isabel Ferrand - Het geheugen van de handen' was van 11 maart t/m 3 december 2017 te zien in zaal 40.